Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-16-2007, 05:26 AM
sethbrand sethbrand is offline
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: st. louis
Posts: 167
Default m-audio firewire 1814 daisy???

Hey guys,

I am picking up my macbook 2.0ghz, 2gb Ram today and was wondering if I can daisy chain my m-audio firewire 1814 to an external hard drive and then to my macbook without getting popping, cracking, or any problems. I know with my pc it would pop and crack really bad when I tried this, will it do the same for a macbook??? also, how should I order it...1814-H/D-macbook, H/D-1814-macbook???
Reply With Quote
  #2  
Old 02-16-2007, 08:09 AM
Eric Seaberg's Avatar
Eric Seaberg Eric Seaberg is offline
Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: San Diego, CA
Posts: 1,839
Default Re: m-audio firewire 1814 daisy???

The reason for the Pop/Crack is because you've got both devices on the same buss and they're trying to share the bandwidth. On my good ol' Titanium Powerbook, I have a PCMCIA firewire card for FW400/800 that handles the drive with the 1814 connecting to the built-in FW port. Even with the Pro having both FW800 and FW400 already, they're still on the same buss and it will NOT solve the problem.

You should try to find a Firewire ExpressCard to guarantee both devices have their own buss. OTHER WORLD COMPUTING has several available, as well as SATA ExpressCards. In case you haven't already got an external FW drive, SATA would be a MUCH better way to go.
__________________
Eric Seaberg • San Diego, CA
A.E.S., I.E.E.E., S.M.P.T.E., S.P.A.R.S.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-16-2007, 08:20 AM
sethbrand sethbrand is offline
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: st. louis
Posts: 167
Default Re: m-audio firewire 1814 daisy???

so i can't daisy chain...that sucks. by the way i have a macbook not a macbook pro...does that matter. I checked out the link...if i get a SATA FW DRive do i have to get a sata express card or will any firewire 400 or 800 work?...how do i install this. why do you say SATA is much better? any suggestions on a good SATA external firewire drive for recording???
Reply With Quote
  #4  
Old 02-16-2007, 09:20 AM
tribedescribe tribedescribe is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: maine
Posts: 249
Default Re: m-audio firewire 1814 daisy???

Hi I own the exact set up you are talking about and it works great, I have a macbook 2.0 core duo 2gb ram, m-audio 1814 and a glyph 050 160gb hard drive. Here is my order: Hard drive-1814-macbook. The macbook can only power one firewire device but can send info seamlessly between the two at 400 speed only. I would make sure your hard drive has its own dedicated power supply, the 1814 can be powered via firewire from the macbook. Good luck, Scott
Reply With Quote
  #5  
Old 02-16-2007, 09:36 AM
sethbrand sethbrand is offline
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: st. louis
Posts: 167
Default Re: m-audio firewire 1814 daisy???

hey thanks scott,
so if i daisy chain like that i can record to my external with no problems at 7200rpm?
Reply With Quote
  #6  
Old 01-23-2016, 01:58 PM
alidav alidav is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: canada
Posts: 74
Default Re: m-audio firewire 1814 daisy???

I still got an m audio, and have to connect it directly to my mac book pro, has anyone used it connected to an USB 2 with an adapter?
Reply With Quote
  #7  
Old 01-23-2016, 02:32 PM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,924
Default Re: m-audio firewire 1814 daisy???

Firewire to USB adapters will not work, if you don't have a firewire port you might be able to get a Thunderbolt adapter though, if your Mac is so equipped. Also, the last version of OSX those were supported on was 10.6.8 I think. It might be time to look for a newer interface.

Joel
__________________
Jam Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Asus B450 Pro4 / Ryzen 5 2600 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
advice on daisy chaining firewire hd and m-audio fw 410 jbarratt Pro Tools M-Powered (Win) 0 02-17-2009 02:57 PM
003 vs. M-audio firewire 1814 legacygone 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 01-11-2008 07:41 AM
M-audio Firewire 1814 - anyone using it successfully? Richard901 General Discussion 5 05-28-2007 11:26 PM
M-audio Firewire 1814??? sethbrand Pro Tools M-Powered (Mac) 2 03-13-2007 10:55 PM
M-Audio Firewire 1814 can't see 8 inputs nickpell Pro Tools M-Powered (Mac) 2 11-29-2006 06:09 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:17 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com