Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-18-2002, 08:25 PM
rdatman rdatman is offline
Member
 
Join Date: Jun 2000
Location: Washington, DC USA
Posts: 14
Default MTP vs DTP and spdif wordclock sync to 001/PTle

Hi -

Boy there's a lot of difference of opinion on this one:

Can I convert the bnc wordclock out on the MTP AV to spdif by using a hq bnc to rca adapter and accomplish what would otherwise require a DTP to do?

If not could I feed the wordclock into my O3d via bnc and then export digital black plus requisite wordclock into the 001 that way? Anyone with an opinion based in actual experience?

Digi claims that the PTle can resolve to wordclock via spdif. Thanks for your input.

Rdatman

[EMAIL]rdatman@erols.com
Reply With Quote
  #2  
Old 03-19-2002, 09:43 AM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,461
Default Re: MTP vs DTP and spdif wordclock sync to 001/PTle

<BLOCKQUOTE><font size="1" face="Verdana, Arial">quote:<HR>Originally posted by rdatman:
Digi claims that the PTle can resolve to wordclock via spdif.<HR></BLOCKQUOTE>

-This is not entirely true. Word clock and S/PDIF clock are two different protocols. The Digi001 can resolve to the following digital protocols:
-RCA S/PDIF
-Optical S/PDIF (aka: TOSLINK)
-ADAT Optical

<BLOCKQUOTE><font size="1" face="Verdana, Arial">quote:<HR>Can I convert the bnc wordclock out on the MTP AV to spdif by using a hq bnc to rca adapter and accomplish what would otherwise require a DTP to do?<HR></BLOCKQUOTE>

-No, this is not possible.

<BLOCKQUOTE><font size="1" face="Verdana, Arial">quote:<HR>If not could I feed the wordclock into my O3d via bnc and then export digital black plus requisite wordclock into the 001 that way? Anyone with an opinion based in actual experience?<HR></BLOCKQUOTE>

I'm not sure what you mean here...however, the Digi001 cannot resolve to a Word Clock signal, regardless of external device being used.

-The DTP has a true S/PDIF clock output which Pro Tools can resolve to.

Brent
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #3  
Old 03-20-2002, 10:02 AM
rdatman rdatman is offline
Member
 
Join Date: Jun 2000
Location: Washington, DC USA
Posts: 14
Default Re: MTP vs DTP and spdif wordclock sync to 001/PTle

thank you for cleaing up thos myths, as there were many misinformed users like myself.
I do realize that spdif and wordclock are in a strick sense two different protocols. I guess I thought that the 001 had the ability to accept either as a sync over spdif (rca in), something that I read.
Lastly, then I guess that a device that can accept wordclock in and reclock the spdif out to meter exactly with the signal on the BNC in should work. But like everything else I should try it first to confirm.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-21-2002, 01:48 PM
dkrausz dkrausz is offline
Member
 
Join Date: Jul 2000
Location: USA
Posts: 579
Default Re: MTP vs DTP and spdif wordclock sync to 001/PTle

Look at the MOTU Digital Time Piece. I think you will find is has all you need.

It works very well for me...
http://www.audiomidi.com/common/cfm/...roduct_ID=1696

dk
__________________
http://homepage.mac.com/dkrausz
Reply With Quote
  #5  
Old 03-21-2002, 02:05 PM
s.d. finley s.d. finley is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Houston, TX. USA
Posts: 1,404
Default Re: MTP vs DTP and spdif wordclock sync to 001/PTle

dkrause, thank you for the response and the link!

How do you have you DTP setup, and with what gear are you using it with?

I guess w/ the DTP, i would choose the 001 as the master, and then the DTP will send the correct timecode/sync to the Core2?
Or, DTP as the master and slave 001/core2 to it?
Sorry for all the questions, but i am [img]images/icons/confused.gif[/img] !

thanx

sdf
__________________
sdf

sugarhillstudios.com
Reply With Quote
  #6  
Old 03-21-2002, 02:15 PM
rdatman rdatman is offline
Member
 
Join Date: Jun 2000
Location: Washington, DC USA
Posts: 14
Default Re: MTP vs DTP and spdif wordclock sync to 001/PTle

Hi there-
Thanks for the input, It is my understanding that the DTP will work bidirectionally, like any good Pro gear should do. I guess you would generate clock on the 001 and send it using the spdif or opti. out, but bear in mind that the DTP may have a more stable clock than the 001 and you might choose to reconsider which you would use as the master based on jitter specs, etc.

rdatman
Reply With Quote
  #7  
Old 03-21-2002, 03:07 PM
dkrausz dkrausz is offline
Member
 
Join Date: Jul 2000
Location: USA
Posts: 579
Default Re: MTP vs DTP and spdif wordclock sync to 001/PTle

Well my set up is for video post so my master clock is a video blackburst generator which feeds the DTP and a VTR via BNC. From the time piece I send spidf clock to the 001 to it’s spidf input and set LE to External Sync.

In your case I would just make the DTP the master set the 001 and your other devices as slaves(external sync). The audio will sound better when clocked with the DTP (at least I think so). Just make sure you use a "short" high quality S/PDIF cable and that your sampling rates match throughout the chain.

Good Luck!

dk
__________________
http://homepage.mac.com/dkrausz
Reply With Quote
  #8  
Old 03-22-2002, 12:33 AM
s.d. finley s.d. finley is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Houston, TX. USA
Posts: 1,404
Default Re: MTP vs DTP and spdif wordclock sync to 001/PTle

Brent, could you suggest a Digital clock that send True SPDIF, and send word clock SPDIF out seperate outputs?

What i want to do is have my Digi001 sync'ed w/ a Lexicon core2 on seperate G3's.
I know that the Core2 takes WordClock SPDIF,
The Lucid GenX6 looks good, but its BNC out.
All this clock stuff confuses me! [img]images/icons/frown.gif[/img]

please help

thanx

sdf
__________________
sdf

sugarhillstudios.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sync, wordclock issue mixmania Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 06-02-2011 07:57 PM
Wordclock sync via SPDIF with any interface? nucelar Pro Tools 9 3 04-18-2011 08:49 AM
EXT CLOCK Lowest jitter format (aes/spdif/wordclock) ? steverieck Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 08-15-2007 05:35 PM
PT Sync with wordclock mongiver Pro Tools TDM Systems (Win) 1 02-10-2004 05:56 AM
Question regarding Wordclock sync... chengod 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 02-16-2002 10:13 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:53 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com