Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-05-2018, 06:26 AM
stevegalante stevegalante is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Montreal, QC (Canada)
Posts: 1,712
Default HD Native disappearing

PT 12.5 HD on Macpro 5,1 running El Capitan with a PCI HD Native card.
When I boot my Mac sometimes my HD Native just disappears from the "output device" or Audio Midi setup. Can't find the reason.
Digitest is fine.
Sometimes I have to reinstall the HD drivers to make it reappear.
Is there any procedure to kind of reset it and try to make it reappear without reinstalling the drivers and rebooting the machine ?
Interface is a Lynx Aurora(n).
Thanks
__________________
http://www.stevegalante.com
Reply With Quote
  #2  
Old 06-05-2018, 09:30 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 33,886
Default Re: HD Native disappearing

To me, this sounds like a bad connection somewhere. So, after shutting everything down, I would open the tower, pull the card, clean the edge connector and re-install. Then I would unplug>replug both ends of the digilink cable several times. I would also use a can of compressed air to blow out the PCIe slot and the connector slots in case things are dusty.
__________________
Asus x99, Intel i7 6800K, 32 gig DDR4, GeForce 750 Ti, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works
www.capricornsoundworks.com

The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 06-05-2018, 01:47 PM
stevegalante stevegalante is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Montreal, QC (Canada)
Posts: 1,712
Default Re: HD Native disappearing

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
To me, this sounds like a bad connection somewhere. So, after shutting everything down, I would open the tower, pull the card, clean the edge connector and re-install. Then I would unplug>replug both ends of the digilink cable several times. I would also use a can of compressed air to blow out the PCIe slot and the connector slots in case things are dusty.
I'll try this... forgot to mention my Digilink cable is 50ft long. Thanks
__________________
http://www.stevegalante.com
Reply With Quote
  #4  
Old 06-05-2018, 09:56 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 970
Default Re: HD Native disappearing

What sample rate are you running?
__________________
Pro Tools Ult 2018.7, HDX 3, MTRX, HD OmniMac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.12.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #5  
Old 06-06-2018, 04:03 AM
stevegalante stevegalante is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Montreal, QC (Canada)
Posts: 1,712
Default Re: HD Native disappearing

Usually 44 or 96, rarely 48 or 88, never higher than 96
__________________
http://www.stevegalante.com
Reply With Quote
  #6  
Old 06-06-2018, 04:25 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 14,909
Default Re: HD Native disappearing

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
To me, this sounds like a bad connection somewhere. So, after shutting everything down, I would open the tower, pull the card, clean the edge connector and re-install. Then I would unplug>replug both ends of the digilink cable several times. I would also use a can of compressed air to blow out the PCIe slot and the connector slots in case things are dusty.
To this I would add get some Caig Deoxit to clean the contacts. Works better than using isopropyl alcohol.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #7  
Old 06-06-2018, 05:36 AM
stevegalante stevegalante is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Montreal, QC (Canada)
Posts: 1,712
Default Re: HD Native disappearing

Thanks for your suggestions, but do you know if there's any procedure to force my Mac to rescan for an HD native (besides rebooting or reinstalling HD drivers, etc.) ?
__________________
http://www.stevegalante.com
Reply With Quote
  #8  
Old 06-06-2018, 08:53 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,326
Default Re: HD Native disappearing

Quote:
Originally Posted by stevegalante View Post
Thanks for your suggestions, but do you know if there's any procedure to force my Mac to rescan for an HD native (besides rebooting or reinstalling HD drivers, etc.) ?
The about this Mac system profiler, is it there?
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-06-2018, 09:33 AM
stevegalante stevegalante is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Montreal, QC (Canada)
Posts: 1,712
Default Re: HD Native disappearing

Quote:
Originally Posted by YYR123 View Post
The about this Mac system profiler, is it there?
Never checked when it disappears... but I will as soon as it happens again
__________________
http://www.stevegalante.com
Reply With Quote
  #10  
Old 06-12-2018, 01:03 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,326
Default Re: HD Native disappearing

Inquiring minds want to know........what happened Steve?
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Does HD native or native native disable plugins when monitoring inputs? BasketCase Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 7 05-20-2013 08:48 AM
FLUX Elixier V3 AAX Native & DSP + Freeware Bittersweet V3 AAX Native & DSP released psmworld AAX Plug-ins 18 01-31-2013 04:16 PM
Disappearing I/O Borg Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 02-19-2008 11:34 AM
SSL4000 native/ Renmaxx native/ DUY everpack native!!! cary chilton 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 03-22-2007 07:58 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:50 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com