Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-11-2017, 03:31 AM
Peters86 Peters86 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: NL
Posts: 13
Default Tracks out of sync AFTER recording

Hi guys,

I have this crazy problem with my Pro Tools station at the moment. Yesterday I recorded a drummer. There were ten drum tracks coming from the live room to the control room. On these tracks, in my PT mixer, I added sends back to the live room to control individual levels for the drummer's headphones. When recording, everything sounded fine. No latency problems at all. I'm using a 128 samples buffer. The drummer played spot on the click and everything sounded great.

However, when listening to the tracks AFTER the recording is done, and after I remove the sends from the tracks because the headphone feed is no longer necessary, the drum tracks seem to be off grid, as if they were moved slightly to the left in the edit window. How is this possible? All sends were set to PRE fader, of course. There are no plugins at all in the session that could provide any latency (or latency compensation for that matter). My system:

Pro Tools 12.5
Mac Mini 2.6GHz
OSX Sierra
Apogee Ensemble

Any help would be very welcome. In this session it is not really a big problem because I'm going to use the drums as the "new" click track and record everything else again, but when dubbing stuff in the future this could be a really big problem!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-11-2017, 07:26 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,559
Default Re: Tracks out of sync AFTER recording

Quote:
Originally Posted by Peters86 View Post
Hi guys,

I have this crazy problem with my Pro Tools station at the moment. Yesterday I recorded a drummer. There were ten drum tracks coming from the live room to the control room. On these tracks, in my PT mixer, I added sends back to the live room to control individual levels for the drummer's headphones. When recording, everything sounded fine. No latency problems at all. I'm using a 128 samples buffer. The drummer played spot on the click and everything sounded great.

However, when listening to the tracks AFTER the recording is done, and after I remove the sends from the tracks because the headphone feed is no longer necessary, the drum tracks seem to be off grid, as if they were moved slightly to the left in the edit window. How is this possible? All sends were set to PRE fader, of course. There are no plugins at all in the session that could provide any latency (or latency compensation for that matter). My system:

Pro Tools 12.5
Mac Mini 2.6GHz
OSX Sierra
Apogee Ensemble

Any help would be very welcome. In this session it is not really a big problem because I'm going to use the drums as the "new" click track and record everything else again, but when dubbing stuff in the future this could be a really big problem!
not being weird or condescending or anything here except trying to understand and help .. BUT !!!

1) can you Prove this ??
2) can you show us in a session that the Clips have moved .. ?? original position and now moved position ??
3) if you put the Sends back in place do the tracks "Move Back" to original position ??
4) how are you basing this observation ??
5) how can we help you figure this out without some physical Proof that this actually happened ??

am i making sense .. i have never seen this happen myself ..

cheers john
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #3  
Old 03-11-2017, 09:38 AM
Extreme Mixing Extreme Mixing is offline
Member
 
Join Date: Sep 2000
Location: Van Nuys, CA. USA
Posts: 1,294
Default Re: Tracks out of sync AFTER recording

Maybe you were just excited about how spot on the drummer was and how GREAT everything sounded that you didn't notice some of the flaws until you had a chance to listen without the excitement factor.

Pick any audio clip on the timeline and Spot it to original timestamp. If it moves, something is wrong, or you nudged something unintentionally. If it stays in the same place, then it just is what it is.

Steve
__________________
Steve Shepherd
Extreme Mixing
Reply With Quote
  #4  
Old 03-11-2017, 09:52 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,272
Default Re: Tracks out of sync AFTER recording

Quote:
Originally Posted by Extreme Mixing View Post
Pick any audio clip on the timeline and Spot it to original timestamp. Steve
Yes Steve wins.....use Spot and you will be able to see......if it's moved.

You can also open up a backup session right after you recorded it to see how they laid out right after.
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-14-2017, 03:00 AM
Peters86 Peters86 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: NL
Posts: 13
Default Re: Tracks out of sync AFTER recording

Hi guys,

Thanks for the help. I used the Spot function and indeed all tracks moved just a little bit into the correct recording position. This happened in all eight different sessions I worked with today. Very weird. At least it's fixed now, thanks.

And yes, although I admit I was excited, I could still keep an eye (ear) on the timing
Reply With Quote
  #6  
Old 03-14-2017, 06:32 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,559
Default Re: Tracks out of sync AFTER recording

Quote:
Originally Posted by Peters86 View Post
Hi guys,

Thanks for the help. I used the Spot function and indeed all tracks moved just a little bit into the correct recording position. This happened in all eight different sessions I worked with today. Very weird. At least it's fixed now, thanks.

And yes, although I admit I was excited, I could still keep an eye (ear) on the timing
there is a Timeline Lock Function that might help, this way you can edit your tracks but they will not shift on you ..

.. and you have 2 choices Timeline ONLY Lock and Timeline and Edit Lock .. please check them out

nice call steve

cheers john
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #7  
Old 03-14-2017, 06:48 PM
SigFriedChicken's Avatar
SigFriedChicken SigFriedChicken is offline
Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: Central Florida
Posts: 265
Default Re: Tracks out of sync AFTER recording

That's funny. I just had nearly the exact problem today.

I recorded a simple guitar riff, and during playback, noticed that the playback was out of sync. I had to slip-slide the clip by a fraction of a beat to work around it.

Resetting the playback engine seemed to resolve the issue.
__________________
Pro Tools 2018.4 | OS X High Sierra | RME
Reply With Quote
  #8  
Old 03-14-2017, 07:10 PM
Jakay Jakay is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: British Columbia
Posts: 145
Default Re: Tracks out of sync AFTER recording

This seems like it could also be an issue of having latency compensation off, and/or having your playback engine set on a high number of samples

Sent from my SM-T110 using Tapatalk
__________________
Half in my head, half out of my mind - jakay.ca
Reply With Quote
  #9  
Old 05-26-2017, 01:23 AM
druins druins is offline
Member
 
Join Date: May 2017
Location: vANCOUVER
Posts: 1
Default Re: Tracks out of sync AFTER recording

Hi - I don't operate at anything near the level of competency that you guys have, but I have such a similar problem (I believe) that I felt compelled to ask:

I have some bass and guitars that were recorded to a click (.WAV files) and when I bring them into Pro Tools they all start at the same time and are totally in sync

I have some drum tracks that were recorded elsewhere (of course to the same tempo and with a click). When I bring them in to the same session, the drums unfortunately start a few seconds sooner than the other tracks and it is a bit of a mess.

If I can just have the drum tracks start a few seconds later I think I'll be ok. I'm sure there must be a simple way to do this?

Thanks for your patience with me!
Reply With Quote
  #10  
Old 05-26-2017, 06:19 AM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,544
Default Re: Tracks out of sync AFTER recording

Hi Druins. If the drum tracks are all in sync with each other, select them all (and ONLY them) then go ctrl>G to group them. Then you can just nudge them into the correct position on the timeline.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Recording through plugin on aux tracks bussed to audio tracks Tonepicker Pro Tools 12 11 07-13-2016 09:26 PM
Tracks/voices losing sync during playback/recording bobbyskeg Pro Tools TDM Systems (Win) 1 05-20-2011 02:57 AM
Stereo tracks recording out of sync Neveguy Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 01-29-2006 09:22 PM
sync midi drum tracks to wav tracks Adrian D 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 08-14-2003 12:24 AM
How Do I Sync Midi Tracks and Audio Tracks Antonio Tarantino 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 04-11-2003 05:49 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:31 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com