Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-25-2011, 07:48 AM
Aditu Aditu is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Manchester, UK.
Posts: 18
Default HD Native cant Update Firmware after installing PT9.0.5 Update

Hello People.

I'm Really pulling my brains out on this one.

I have an HD Native + HD OMNI Interface
PTHD 9.0.3
HPZ200 Worksation + Windows 7 Professional 64 Bit + Service Pack 1

Which all are supported and were working ok.

Yesterday i sat down to install the PT9.0.5 update for Windows

and now i can't even start my PT!!!!

After installing i get a dialog that asks me to install a firmware update on the HD Native, and right about at 50% of the update i get an error message that reads "An unexpected error ocurred while transmitting a firmware image. Error found while verifying the write was done correctly. (-1167)"

I've found the same error but on Mac

http://duc.avid.com/showthread.php?t...hd+native+1167

Do i have to reinstall all the Windows OS from scratch ??? or is there any alternate solution?

I've already tried uninstalling and reseting the Firmware of the HD Native.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-25-2011, 09:26 AM
Brandonx1 Brandonx1 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Los Angeles
Posts: 2,857
Default Re: HD Native cant Update Firmware after installing PT9.0.5 Update

What I would do is reinstall 9.0.3 and update the native card to that firmware. I think that will work and just skip the 9.0.5 update for now.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-25-2011, 12:16 PM
Aditu Aditu is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Manchester, UK.
Posts: 18
Angry Re: HD Native cant Update Firmware after installing PT9.0.5 Update

Ive already uninstalled PT and even reseted the firmware of the HD Native card and still no luck.

Reply With Quote
  #4  
Old 08-25-2011, 05:28 PM
Aditu Aditu is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Manchester, UK.
Posts: 18
Unhappy Re: HD Native cant Update Firmware after installing PT9.0.5 Update

So after a frustrating day, i go back home empty handed

I even reinstalled OS from scratch with no difference.

As last resort I'm going to try updating the card on a MacPro Intel and see if i can get the firmware updated.

@Brandonx1 thank you for the advise, i learned you could reset the HD Native, however it didn't work.

Reply With Quote
  #5  
Old 08-25-2011, 09:28 PM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,636
Default Re: HD Native cant Update Firmware after installing PT9.0.5 Update

Would you possibly be able to move the card to a different slot and try 9.0.3 again? When you're doing an uninstall - are you making sure that the cards are completely uninstalled from the Device Manager?

I'm tracking these reports of errors like this with 9.0.5, but so far they seem to have different causes, so I'm not absolutely sure what may work for you or why you're experiencing the problem. If you can let me know the above it will help with our investigation.
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #6  
Old 09-02-2011, 03:01 PM
Aditu Aditu is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Manchester, UK.
Posts: 18
Default Re: HD Native cant Update Firmware after installing PT9.0.5 Update

Victory!!!

So after a week of having the studio gathering up dust, i've finally fixed the firmware issue!

I ended up mounting a Mac OS X 10.6.6 Bootable image with a PT9.0.5 on an external Firewire drive. Then i went to a friend who has a MacPro computer and made the firmware update without any hassle.

So my conclusion is Windows computers CAN'T do the HD Native Firmware updates (as weird and nonsense as it may sound).

If it helps you Avid Tech Support guys, i did noticed a peculiar thing while attempting uselessly to reset the firmware under Windows.

According to this procedure:

http://avid.custkb.com/avid/app/self...p?DocId=409375

The HD Native card LEDs SHOULD blink in a different way after the computer has been restarted as stated in step No. 7

Quote:
After the computer has Restarted, the LED on the front side will remain blinking every second. The LED on the back side of the board will have a solid light followed by a quick 1/4 second flash.
however when trying to reset the card in the PC the LEDs kept blinking in the same state as described in step No. 5.

Quote:
Press the small button on the card a second time. The LED on the back side of the board will continue to flash every second and the LED on the front side of the board should come back on and blink every second.
Although the studio is up and running im working with only one processor because HD Native has CPU Clock issues and i get -9092 errors, which are only fixable by turning off one of the processors.

Hope this helps for future catastrophes.

Oh i Forgot,
Quote:
Would you possibly be able to move the card to a different slot and try 9.0.3 again? When you're doing an uninstall - are you making sure that the cards are completely uninstalled from the Device Manager?
Yes the Z200 has 2 PCIe slots and I did tried reseting the card in both slots with no different result.
Yes I did a full Uninstall including uninstall from device manager, I even formated my PC from scratch and reinstalled PT9.0.3 with the same result.

Last edited by Aditu; 09-02-2011 at 03:09 PM. Reason: Additional Info
Reply With Quote
  #7  
Old 09-02-2011, 04:06 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: HD Native cant Update Firmware after installing PT9.0.5 Update

Quote:
Originally Posted by Aditu View Post
So my conclusion is Windows computers CAN'T do the HD Native Firmware updates (as weird and nonsense as it may sound).
You're right, it does sound weird and nonsensical cause I've jumped from Pro Tools 9.0.3 to Pro Tools 9.0.5 and back to Pro Tools 9.0.3 a couple of times on a Windows 7 HD Native system. Point is Updating Native HD card can be hassle free.
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #8  
Old 09-06-2011, 07:02 PM
Mascola24 Mascola24 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Connecticut
Posts: 56
Default Re: HD Native cant Update Firmware after installing PT9.0.5 Update

I am having this same issue. there are only a handful of these cases reported on the DUC and even fewer for windows machines. I tried everything short of reloading the OS:
-I reinstalled both versions 9.0 and 9.05,
-I tried reinstalling the card into different pcie slots
-Also tried resetting the card to factory settings using avid's instructions.

Is there anything I can do besides getting the firmware loaded on another computer? Has anyone got a success story that doesnt involve a separate hdd with a different os on it?
__________________
Dwight, you ignorant slut
Reply With Quote
  #9  
Old 09-16-2011, 03:38 PM
tgunn tgunn is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Montreal, Canada
Posts: 2
Default Re: HD Native cant Update Firmware after installing PT9.0.5 Update

I'm running into the same issue (Windows 7, 64 bit).
No luck attempting to install repeatedly, tried switching the card back to 1.0, I can't really change the slot since I don't have a spare x4 pcie slot and I do not have an extra computer to do the upgrade on.

It seems like this is a common problem on Mac. Avid actually proposes to simply bring out an extra MacBook Pro to do the upgrade. I'm confused both because Avid seems to think that that's an acceptable solution and also because last time I looked, a macbook doesn't have a pcie slot. I guess we should also have an external pcie box lying around?

Anyway, if anyone has a solution that would be very much appreciated.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-16-2011, 04:11 PM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,636
Default Re: HD Native cant Update Firmware after installing PT9.0.5 Update

Quote:
Originally Posted by tgunn View Post
I'm running into the same issue (Windows 7, 64 bit).
No luck attempting to install repeatedly, tried switching the card back to 1.0, I can't really change the slot since I don't have a spare x4 pcie slot and I do not have an extra computer to do the upgrade on.

It seems like this is a common problem on Mac. Avid actually proposes to simply bring out an extra MacBook Pro to do the upgrade. I'm confused both because Avid seems to think that that's an acceptable solution and also because last time I looked, a macbook doesn't have a pcie slot. I guess we should also have an external pcie box lying around?

Anyway, if anyone has a solution that would be very much appreciated.
There's a kbase with info on solutions for errors like these:

kb419331

If multiple tried to update the firmware are failing (per the instructions in that kbase) you may need to contact support by phone for further assistance.
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HD Native card wont update firmware on PT10 after several atempts NicoDS macOS 15 03-05-2012 01:10 PM
Trouble installing firmware for HD Native TCM Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 8 02-15-2012 11:49 AM
003 firmware update help spidey01 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-12-2010 12:32 PM
Firmware Update HELP. My 003 Rack will not update Firmware. New003RackUser 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 12-17-2007 10:01 AM
Firmware update by CD? Tim Brickley 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 01-30-2004 08:31 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:06 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com