Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 07-05-2013, 09:09 AM
darkwing_duc darkwing_duc is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: St. Canard
Posts: 15
Default Re: Protools 11 Recording Timing

Is this still an issue with Pro Tools 11? Heard about this in previous versions too. I just wrote a thread about hardware inserts don't work in PT 11 but it works in PT 10. I think there's something wrong about the delay compensation. I just wanted to do some parallel processing with other plugins and the tracks we're not in phase.
Reply With Quote
  #12  
Old 07-05-2013, 09:41 AM
alexmac010 alexmac010 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: London
Posts: 22
Default Re: Protools 11 Recording Timing

Surely you can record with delay compensation engaged and have the resulting audio recording print correctly IE not late. I must be doing something wrong.

Having done a quick search I see there's been a few other people mention this problem but I've seen no official response, or any suggestions on how to stop it from happening.

Really need to get this ironed out asap, it's just bizarre!
Reply With Quote
  #13  
Old 07-05-2013, 11:05 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 11,797
Default Re: Protools 11 Recording Timing

Quote:
Originally Posted by alexmac010 View Post
Surely you can record with delay compensation engaged and have the resulting audio recording print correctly IE not late. I must be doing something wrong.

Having done a quick search I see there's been a few other people mention this problem but I've seen no official response, or any suggestions on how to stop it from happening.

Really need to get this ironed out asap, it's just bizarre!
Hi

I am checking with the Avid tech guys and hopefully someone will jump in here soon to figure out whats what here
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #14  
Old 07-05-2013, 05:16 PM
Scott Senchak Scott Senchak is offline
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 18
Default Re: Protools 11 Recording Timing

wow, thanks for all the posts guys. I'm glad to hear I'm not the only one with the issue. What A/D converters are you using?
Reply With Quote
  #15  
Old 07-05-2013, 07:05 PM
bcwiz's Avatar
bcwiz bcwiz is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: vancouver
Posts: 512
Default Re: Protools 11 Recording Timing

Quote:
Originally Posted by alexmac010 View Post
Really?

Page 422: "Generally, you will want to record with Delay Compensation enabled to maintain phase coherent time alignment between tracks with different DSP delays. However, you will generally want to avoid using inserts on recording tracks or tracks used for controlling the levels of cue mixes.

Either way it still makes no sense that it's printing the audio late. This surely is not normal behaviour?
My bad, I was still going by the old HD guide which states: "When recording Delay Compensation should usually be turned off"
This is the way I've always operated.
__________________
Brian Campbell
"Air mixes better than any console" Bill Porter
"Humility is mighty important in this business of listening" Bob Olhsson
Reply With Quote
  #16  
Old 07-06-2013, 01:44 AM
alexmac010 alexmac010 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: London
Posts: 22
Default Re: Protools 11 Recording Timing

Quote:
Originally Posted by Scott Senchak View Post
wow, thanks for all the posts guys. I'm glad to hear I'm not the only one with the issue. What A/D converters are you using?
I'm just using the RME UCX for conversion. It woks perfectly when recording but the recorded audio is always late. Seems to happen no matter whether there are latency inducing plugins/busses or not, and all buffer sizes. This can't be normal/acceptable.
Reply With Quote
  #17  
Old 07-06-2013, 10:23 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 11,797
Default Re: Protools 11 Recording Timing

We use Apollo Quad and Avid HD8x8x8 I/O interfaces on MBPr and no problems with audio. How many of you have problems are using Win 7 or Win 8?

Chris
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #18  
Old 07-06-2013, 10:36 AM
miketeachesclass miketeachesclass is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Chicago, IL
Posts: 243
Default Re: Protools 11 Recording Timing

There was a similar bug that happened when PT9 came out. A bunch of us were able to reproduce it by printing a click track and re-recording it onto new audio tracks. The recorded audio always showed up late. If I remember correctly, around 5000 samples.

It would be worth trying to see how reproducible this is.
Reply With Quote
  #19  
Old 07-07-2013, 04:42 AM
alexmac010 alexmac010 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: London
Posts: 22
Default Re: Protools 11 Recording Timing

Quote:
Originally Posted by miketeachesclass View Post
There was a similar bug that happened when PT9 came out. A bunch of us were able to reproduce it by printing a click track and re-recording it onto new audio tracks. The recorded audio always showed up late. If I remember correctly, around 5000 samples.

It would be worth trying to see how reproducible this is.
How was this resolved? Was it a recognised bug or was it a setup thing? I really want support from Avid on this issue - is this forum the best way of getting answers?
Reply With Quote
  #20  
Old 07-07-2013, 05:56 AM
miketeachesclass miketeachesclass is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Chicago, IL
Posts: 243
Default Re: Protools 11 Recording Timing

Previously, it was a recognized bug, and avid fixed it. I'm sure you can find an older thread about the original problem if you search.

Also, I'm not saying that this is definitely the issue. I haven't updated to 11, and won't until my current project is complete. At that time, I'll check this as well.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Recording timing / late recording issue resolved DAWgEAR Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 0 07-17-2013 09:10 AM
MP 9 Recording; Timing Issue.. alchemical.dream Pro Tools M-Powered (Win) 1 05-01-2012 11:47 PM
Recording Timing Problem Jenre Pro Tools M-Powered (Win) 1 07-02-2010 02:44 AM
Recording MIDI - Timing Off haashole 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 06-24-2007 06:52 AM
Recording Midi:Timing problems Gothboy Digidesign Hardware & Software 0 06-16-2006 07:36 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:20 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com