Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-18-2009, 09:03 AM
bmcoonan bmcoonan is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Michigan
Posts: 91
Default MIDI Drum Track Not Playing

Hi guys - probably an easy question for most of you but I just recently got things up and running and a search of the DUC didn't resolve the issue. I'm sure it's something easy - I open one of the 'basic' templates that comes with PTLE and hit play, and the MIDI drum track just doesn't produce any audio. I can record and play back what I record fine however. I'm thinking it's 1 of 2 things:

1) I don't have a midi controller, so maybe PTLE is looking for that to actually generate the drum sounds? I would think though that it would use a plug-in to get the sounds...maybe I'm way off.

2) Output for that track misassigned - I checked it, it says the same output as the guitar track for example, that does play when I record to it. Something like "system default" or something similar (I'm not home right now) - this goes to the mbox mini and then out through my monitors.

Can anyone help with a few suggestions? Like I said - it's completely just limited to the MIDI drum tracks (and click) that are in the session templates that come with PTLE - everything else seems to work fine.

When I hit play on one session, there was just silence. When I hit play on another session, Rock Guitar I believe, there was this kind of keyboard sounding swelling in - very odd.

Thanks much,
BC
Reply With Quote
  #2  
Old 05-18-2009, 09:25 AM
Holly73 Holly73 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Ulm, Germany
Posts: 522
Default Re: MIDI Drum Track Not Playing

Normally, most of the standard templates should play something out of the box. Is there an instrument plugin inserted in the drum track? As you said, PT needs some instrument to play back midi. This could be one of the included plugins (for drums it would be Boom or Xpand), or something external (connected via Midi).
__________________
 MBPr 15" (Mid 2015) i7, PT12.4, Studio One 3, UA Apollo Quad Firewire
Reply With Quote
  #3  
Old 05-18-2009, 09:52 AM
flommer flommer is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Boise, ID
Posts: 4,117
Default Re: MIDI Drum Track Not Playing

Quote:
Originally Posted by bmcoonan View Post
Hi guys - probably an easy question for most of you but I just recently got things up and running and a search of the DUC didn't resolve the issue. I'm sure it's something easy - I open one of the 'basic' templates that comes with PTLE and hit play, and the MIDI drum track just doesn't produce any audio. I can record and play back what I record fine however. I'm thinking it's 1 of 2 things:

1) I don't have a midi controller, so maybe PTLE is looking for that to actually generate the drum sounds? I would think though that it would use a plug-in to get the sounds...maybe I'm way off.

2) Output for that track misassigned - I checked it, it says the same output as the guitar track for example, that does play when I record to it. Something like "system default" or something similar (I'm not home right now) - this goes to the mbox mini and then out through my monitors.

Can anyone help with a few suggestions? Like I said - it's completely just limited to the MIDI drum tracks (and click) that are in the session templates that come with PTLE - everything else seems to work fine.

When I hit play on one session, there was just silence. When I hit play on another session, Rock Guitar I believe, there was this kind of keyboard sounding swelling in - very odd.

Thanks much,
BC
1.. The MIDI controller doesn't matter IF you have some MIDI data on the track... But you are correct on the other counts: the MIDI needs to go somewhere to be turned into audio and a plug-in is one way to do this..

2.. Since you say that the output assignment is the same as a guitar track, I suspect that you are talking about an Audio track for guitar and an Inst track for drums (not a MIDI track).. The confusing thing about Inst tracks is that they combine the functions of a MIDI track and and Aux track. The MIDI functions allow you to set where the MIDI data comes from, enables you to record it (and play back), and also where you send it to.. But it needs to be sent to a MIDI instrument that can turn the MIDI into audio. That's what the AUX functions are for. You insert the VI plugin, and set where the AUDIO goes to. By default, it would likely say "Analog 1-2" or something similar. The tricky thing is that Inst tracks don't show you the MIDI routing details by default. You have to turn that on in the View menu:

View>Mix window>Instruments should be checked. You can turn it on in the Edit window, too, but I find that to be a waste of space..

So, you need these things: a source for MIDI data (a controller or recorded MIDI) and you need to send it to a plug-in to create the sound..
__________________
MacPro3ghz, 6GB, 10.7.5, PT10.3.2, Digi002 factory/toolkit2/PTIEP, 11R
Reply With Quote
  #4  
Old 05-18-2009, 11:06 AM
bmcoonan bmcoonan is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Michigan
Posts: 91
Default Re: MIDI Drum Track Not Playing

Awesome - thanks so much for the detailed response flommer....the MIDI data is on the track - loaded in with the session so I know that part is good. I think it sounds like a simple tweak on my side should hopefully get past this little bump.

BC
Reply With Quote
  #5  
Old 05-18-2009, 03:23 PM
bmcoonan bmcoonan is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Michigan
Posts: 91
Default Re: MIDI Drum Track Not Playing

As a follow up - I just had to go into Xpand and set it to a drum kit and things were working as normal...thanks you guys.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't monitor/hear midi by highlighting the midi track and playing the keyboard jgagne1 macOS 4 01-18-2015 08:42 PM
MIDI drum file not playing in PT9 Gouge47 The Drum Room 2 04-01-2013 11:57 AM
Piano playing the drum track? manyrains 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 06-05-2012 06:42 AM
Midi- Roland Keys playing EZ Drum and Reason at same time sweepsr 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 10-21-2010 07:34 AM
Midi Track Not Playing; Track Grid Is Grey BenEllis 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 8 04-19-2010 06:27 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:52 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com