Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire and USB Audio Interfaces (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-05-2016, 05:56 PM
showerscene showerscene is offline
Member
 
Join Date: May 2016
Location: Melbourne, Victoria
Posts: 8
Default Windows 7 doesn't pickup Mbox Pro 3rd Gen.

Hey, so I recently installed Protools 10.3.10 and the Mbox Pro 3 drivers (1.1.8, the drivers the installation pack came with), and it was all running fine. However, this was until the audio started cutting out, resulting in having to change the buffer size every 10 minutes or so. All of a sudden, the Mbox started dropping out (disconnected from PC, Blue power light starts to flash), so I have to quit PT10 and reboot my Mbox and launch up PT10 over and over and over again. Then it suddenly got a lot worse, the drop outs being more frequent. I tried updating to the latest drivers (1.1.10), which resulted in the Mbox not being recognized by Windows 7 at all, as though it isnt even plugged in into the FireWire port. What should I do? I've tried a lot of things, such as:

- Updating to the latest drivers (which I stated)

- Uninstalling the New drivers, and reinstalling the old 1.1.8 drivers.

- Changing the Plug and Play and Legacy settings in BIOS in startup.

I plugged the Mbox into my old HP laptop which is running Protools 10 and Mbox drivers 1.1.8 and it works fine. Any suggestions on what I should do?? I've been recording heaps and I need to finish these tracks. Help me!!
Reply With Quote
  #2  
Old 05-05-2016, 06:30 PM
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 1,514
Default Re: Windows 7 doesn't pickup Mbox Pro 3rd Gen.

Quote:
Originally Posted by showerscene View Post
I plugged the Mbox into my old HP laptop which is running Protools 10 and Mbox drivers 1.1.8 and it works fine.
If your Mbox Pro 3 and 1.1.8 drivers work fine on your old HP laptop, I would:
(1) Start your computer (with the Mbox Pro 3 disconnected) and uninstall existing Mbox Pro 3 drivers.
(2) Run CCleaner
(3) Reinstall Mbox Pro 3 drivers 1.1.8 (I recommend staying with 1.1.8)
(4) Turn computer off
(5) Re-connect Mbox Pro 3 then turn it on before you turn your computer on - wait until the front lights have settled
(6) Restart computer
__________________
Vanilla 2018.10/HD 11.3.2 & 10.3.10 - Studio One 4 Pro - Win7 64 Ultimate – Lenovo W520 ThinkPads (427637U & 4282-UN7) & 433830U Docks – Samples & Songs HDDs - Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 - AIR Mini 32 - Champ 12 - Rode NT2-A, SM57

Last edited by unkJE; 05-05-2016 at 06:50 PM. Reason: added: "wait until the front lights have settled"
Reply With Quote
  #3  
Old 05-05-2016, 07:44 PM
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 1,514
Default Re: Windows 7 doesn't pickup Mbox Pro 3rd Gen.

Quote:
Originally Posted by showerscene View Post
I've tried a lot of things, such as:
- Changing the Plug and Play and Legacy settings in BIOS in startup.
Curious as to why you did this?

And just in case you don’t already know this:
Don’t connect or disconnect your Firewire lead while your computer and Mbox Pro 3 are powered on.
__________________
Vanilla 2018.10/HD 11.3.2 & 10.3.10 - Studio One 4 Pro - Win7 64 Ultimate – Lenovo W520 ThinkPads (427637U & 4282-UN7) & 433830U Docks – Samples & Songs HDDs - Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 - AIR Mini 32 - Champ 12 - Rode NT2-A, SM57
Reply With Quote
  #4  
Old 05-05-2016, 07:59 PM
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 1,514
Default Re: Windows 7 doesn't pickup Mbox Pro 3rd Gen.

PS - excuse me - I forgot to say "welcome to the DUC!"
__________________
Vanilla 2018.10/HD 11.3.2 & 10.3.10 - Studio One 4 Pro - Win7 64 Ultimate – Lenovo W520 ThinkPads (427637U & 4282-UN7) & 433830U Docks – Samples & Songs HDDs - Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 - AIR Mini 32 - Champ 12 - Rode NT2-A, SM57
Reply With Quote
  #5  
Old 05-08-2016, 01:49 AM
showerscene showerscene is offline
Member
 
Join Date: May 2016
Location: Melbourne, Victoria
Posts: 8
Default Re: Windows 7 doesn't pickup Mbox Pro 3rd Gen.

Quote:
Originally Posted by unkJE View Post
If your Mbox Pro 3 and 1.1.8 drivers work fine on your old HP laptop, I would:
(1) Start your computer (with the Mbox Pro 3 disconnected) and uninstall existing Mbox Pro 3 drivers.
(2) Run CCleaner
(3) Reinstall Mbox Pro 3 drivers 1.1.8 (I recommend staying with 1.1.8)
(4) Turn computer off
(5) Re-connect Mbox Pro 3 then turn it on before you turn your computer on - wait until the front lights have settled
(6) Restart computer
This didn't work. What else should I do?
Reply With Quote
  #6  
Old 05-08-2016, 06:48 AM
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 1,514
Default Re: Windows 7 doesn't pickup Mbox Pro 3rd Gen.

Did you use the same Firewire lead when you successfully plugged your Mbox Pro 3 into your old HP laptop?
If not, try a new Firewire lead, as I’ve read this mentioned here as a successful “fix” for some.

Just a guess:
Perhaps restore the BIOS settings. I only say this because I didn’t need to alter mine. You haven’t said why you altered your settings.

“Hot-wiring” - if you feel you may have damaged your unit by plugging or unplugging your Firewire lead before turning the power off – you may need to have your Mbox 3 Pro repaired.

If that’s the case, I recommend (the only authorized Avid repairer in Australia) –
http://avid.force.com/pkb/articles/e...711&popup=true

Technical Workshops Pty Ltd.
109 Commercial Road,
South Yarra, Victoria, Australia 3141
(03) 9866 6655


I hope someone else here can suggest a solution.
__________________
Vanilla 2018.10/HD 11.3.2 & 10.3.10 - Studio One 4 Pro - Win7 64 Ultimate – Lenovo W520 ThinkPads (427637U & 4282-UN7) & 433830U Docks – Samples & Songs HDDs - Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 - AIR Mini 32 - Champ 12 - Rode NT2-A, SM57
Reply With Quote
  #7  
Old 05-08-2016, 07:01 PM
showerscene showerscene is offline
Member
 
Join Date: May 2016
Location: Melbourne, Victoria
Posts: 8
Default Re: Windows 7 doesn't pickup Mbox Pro 3rd Gen.

I installed the latest mbox drivers onto windows 10 on the same computer as the computer has both windows 7 and 10. The interface works fine on windows 10. So I'm not sure what the problem could be. Ill change back the BIOS settings.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-08-2016, 09:04 PM
showerscene showerscene is offline
Member
 
Join Date: May 2016
Location: Melbourne, Victoria
Posts: 8
Default Re: Windows 7 doesn't pickup Mbox Pro 3rd Gen.

Someone please help this issue, I used a different firewire cable, the smaller one running into my old laptop and it worked fine. I also installed the drivers onto my windows 10 and connected the Mbox pro 3 with the same Firewire cable I use for windows 7 and It worked fine. What could the issue be?????
Reply With Quote
  #9  
Old 05-09-2016, 02:52 AM
showerscene showerscene is offline
Member
 
Join Date: May 2016
Location: Melbourne, Victoria
Posts: 8
Default Re: Windows 7 doesn't pickup Mbox Pro 3rd Gen.

Quote:
Originally Posted by unkJE View Post
Did you use the same Firewire lead when you successfully plugged your Mbox Pro 3 into your old HP laptop?
If not, try a new Firewire lead, as I’ve read this mentioned here as a successful “fix” for some.

Just a guess:
Perhaps restore the BIOS settings. I only say this because I didn’t need to alter mine. You haven’t said why you altered your settings.

“Hot-wiring” - if you feel you may have damaged your unit by plugging or unplugging your Firewire lead before turning the power off – you may need to have your Mbox 3 Pro repaired.

If that’s the case, I recommend (the only authorized Avid repairer in Australia) –
http://avid.force.com/pkb/articles/e...711&popup=true

Technical Workshops Pty Ltd.
109 Commercial Road,
South Yarra, Victoria, Australia 3141
(03) 9866 6655


I hope someone else here can suggest a solution.
Hi, so I reset those BIOS settings, I installed the latest drivers onto windows 10 and it updated the firmware of the Mbox. Ithen went onto windows 7 and the mbox drivers 1.1.8 successfully installed, however then as I went onto the mbox control panel, the mbox disconnected. I assumed that as I updated the firmware to the latest, I'd need the latest drivers. I installed the latest drivers and now the Mbox still wont be recognised by windows 7. Is there any way to change the firmware?
Reply With Quote
  #10  
Old 05-09-2016, 05:19 AM
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 1,514
Default Re: Windows 7 doesn't pickup Mbox Pro 3rd Gen.

Quote:
Originally Posted by showerscene View Post
Is there any way to change the firmware?

“Can you roll back from Mbox Pro Firmware v1.0.4 to v1.0.3?” – my red-alert light starts flashing! – the answer to this (and how you do it) needs someone far more capable than I, as I remember this step could cause big problems, if not done properly.

Hopefully, DUC Members Darryl Ramm and/or albee1952(Dave) can chime in here!

If they don’t answer your questions:

Phone Technical Workshops and ask to speak to Anthony Fitzpatrick.
If Anthony’s not in, ask to speak to someone familiar with the Mbox Pro 3.

It seems that it would be so much easier for you to just stick with Windows 10, but if that’s not possible: please get some expert advice, before proceeding!
__________________
Vanilla 2018.10/HD 11.3.2 & 10.3.10 - Studio One 4 Pro - Win7 64 Ultimate – Lenovo W520 ThinkPads (427637U & 4282-UN7) & 433830U Docks – Samples & Songs HDDs - Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 - AIR Mini 32 - Champ 12 - Rode NT2-A, SM57
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MBOX 3 PRO DOESN'T WORK ON WINDOWS 7, can't get sound through monitors Doobielespaul FireWire and USB Audio Interfaces (Win) 1 05-05-2014 07:21 AM
SE doesn't install on my windows 7 32 bit help help help hexxx007 Pro Tools SE and Essential (Win) 1 09-16-2012 12:30 PM
Windows doesn't recognize Mbox? Blackhawk 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 05-13-2012 08:55 PM
Not getting Mic pickup on MBox Mini alanagrace Pro Tools Software (Mac) 8 12-31-2011 09:18 PM
windows doesn't know my card Grysbock 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 04-27-2001 08:42 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:19 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com