Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #51  
Old 08-13-2018, 02:15 AM
devis devis is offline
Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: verona (ITA)
Posts: 1
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Hi,
I installed PT 2018.7 and I tried the new Low Latency Monitor, but for me it's like nothing changed from previous version.
The input monitoring is turned off only for output 1-2. If I set any other output, the signal is back and I can't turn it off.
I set LLM on, set the output 3-4 for the track I want to record, I rec-arm the track and the signal is in the output from pro tools.
I change the output from 3-4 to 1-2 and the signal turns off correctly.
Am I missing something? Anyone has the same issue?
Reply With Quote
  #52  
Old 08-14-2018, 09:58 PM
mikeyman's Avatar
mikeyman mikeyman is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: L.A.
Posts: 630
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Quote:
Originally Posted by john1192 View Post
ok, here is what i found .. i use my Lynx Mixer like you use Apollo Console ..

1) LLM disabled i hear the Doubling
2) LLM enabled i hear no Doubling, just my direct monitoring
3) LLM enabled, hit playback and i hear the track playing back then hit record, and i can then go in and out of record and punch in - hearing what is playing in Pre-Roll, then hear the Punch - my direct monitoring only, then hear the Post-Roll after recording ( i have pre and post on 1 bar) ...

4) LLM enabled, if i hit Alt-K to turn on Input Monitoring i hear Doubling, then turn that off and LLM is still enabled and the Doubling goes away

still not sure what i am doing wrong or what LLM is dpoing wrong .. this all seems correct to me ..

what recording Mode are you guys working in ?? Normal, Quickpunch, etc ?? maybe this is where the difference is ..

happy to be doing something wrong !!! just not sure what it is yet ...
John with LLM do you adjust the samples in the playback engine/.I am using the Lynx aes16e interface
Reply With Quote
  #53  
Old 08-15-2018, 09:14 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,600
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Quote:
Originally Posted by mikeyman View Post
John with LLM do you adjust the samples in the playback engine/.I am using the Lynx aes16e interface
the Buffer Settings are suppose to apply to monitoring but i am still not sure how they apply to LLM .. i would have to try it and see as usng LLM do we even need to play with thewse settings ?? 128 or 256 is where i live most of the time ..
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #54  
Old 10-01-2018, 06:50 PM
NickFLZ NickFLZ is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Tampa, FL, USA
Posts: 47
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

I am having the same problem... Never had this issue before. If I print tracks and then stop and need to punch in there is a delay when recording begins, even if I use pre-roll. Happens every time. I may as well throw protools in the trash if I can't punch in. Right now I have to go back and start printing from the beginning or I'll have a very obvious glitch at the pickup point. Thinking maybe this is related to delay compensation... but I have used delay compensation on my TDM and HDX systems since it was introduced and never had this issue until maybe 2018.6 or 2018.7 -- can't remember exactly when it started.
__________________
Nick

Sound Design/VO
http://noisefreak.com
Reply With Quote
  #55  
Old 10-02-2018, 07:53 AM
Bfrink1971 Bfrink1971 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Beverly Hills, MI
Posts: 5
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Out of curiosity, what interface are you using and what OS are you running. I went through Avid support (I even sent them a video of the issue) and they claim it is a problem caused by my interface (UA Apollo). I also went through UA and they say it is a bug in Pro Tools. I agree that it is a bug in the software. I'm dealing with it by toggling Quick Punch on and off every time I arm a new track from recording.

I was very upset by how Avid handled my request for support. I understand that bugs occur, but Avid wouldn't even acknowledge that there was a problem on their end. I find this ridiculous as I've never had this issue before and the only change in my setup/work flow was updating PT.

Very frustrating.....
Reply With Quote
  #56  
Old 11-14-2018, 01:20 PM
mafromusic mafromusic is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: London
Posts: 2
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Has anyone figured out a fix for this? This is an absolute nightmare.
Reply With Quote
  #57  
Old 11-14-2018, 01:56 PM
NickFLZ NickFLZ is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Tampa, FL, USA
Posts: 47
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

Quote:
Originally Posted by Bfrink1971 View Post
Out of curiosity, what interface are you using and what OS are you running. I went through Avid support (I even sent them a video of the issue) and they claim it is a problem caused by my interface (UA Apollo). I also went through UA and they say it is a bug in Pro Tools. I agree that it is a bug in the software. I'm dealing with it by toggling Quick Punch on and off every time I arm a new track from recording.

I was very upset by how Avid handled my request for support. I understand that bugs occur, but Avid wouldn't even acknowledge that there was a problem on their end. I find this ridiculous as I've never had this issue before and the only change in my setup/work flow was updating PT.

Very frustrating.....
I am on 10.12.6 running ProTools Ultimate 2018.10
I have read some issues with the Apollo as well, even happening with Logic but I am using two HDIO's on an HDX2 system, all Avid.
__________________
Nick

Sound Design/VO
http://noisefreak.com
Reply With Quote
  #58  
Old 11-15-2018, 08:02 AM
richardblythe richardblythe is offline
Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: United States
Posts: 4
Default Re: Pro Tools 2018.1 low latency monitoring issues

The only way I've been able to resolve the issue is to:

1. Set the record mode to Destructive
2. Arm any track for recording.
3. Record a few seconds in Destructive mode
4. Switch back to my previous record mode, which in my case is Quick Punch.

This hack has been working for me every time. Obviously, ProTools needs to get their act together and fix a known bug.

Hope this works for someone else!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
low latency monitoring in Pro Tools 11 - IS THERE AN ANSWER ....? Zee&Eli Pro Tools 11 22 03-10-2017 08:23 AM
Low Latency Monitoring in Standard Pro Tools 9? Dizzi45Z Pro Tools 9 20 02-06-2012 09:55 PM
Pro Tools 9.0.5 - Low Latency Monitoring problem still persists xazqe 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-02-2011 09:54 AM
Monitoring Latency issues 001 and Pro-Tools 6.4 LE eastwood1 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 21 08-30-2006 02:04 AM
Pro Tools Free OS 9 monitoring latency - help!! sunlikeblood Digidesign Hardware & Software 2 12-29-2003 05:56 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:39 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com