Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Digidesign Hardware & Software

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-24-2000, 11:49 AM
kooly chat kooly chat is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: brooklyn,ny,usa
Posts: 2
Default computer shutdown

While using protools free, in the middle of a session the computer will restart by itself, and it only does it when using protools free. I have 192MB of ram on the computer so it's not a lack of ram.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-25-2000, 02:28 PM
abomb316 abomb316 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Posts: 5
Default Re: computer shutdown

The exact same thing happens to me. I am not sure why, I think it is a bug in the software. Here are my specs:

PIII 800mhz
256 MB Ram PC-133
ASUS P3V4X VIA Apollo 133A
Geforce GTS 2
Sound Blaster Live
Reply With Quote
  #3  
Old 11-26-2000, 01:01 AM
Robotobon Robotobon is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Posts: 33
Default Re: computer shutdown

It's a bug in the Via Apollo chipset. You need a BIOS update, and disable the on board sound in BIOS as well.

-Robotobon
Reply With Quote
  #4  
Old 11-26-2000, 02:05 PM
abomb316 abomb316 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Posts: 5
Default Re: computer shutdown

No I disagree with that Robotron. First, I have the lastest BIOS update and there is no onboard audio. Secondly, my friend has a i820 motherboard and his computer restarts everytime he starts a project. I do not believe that it is specific to the chipset.

Thanks for the help

Omar
Reply With Quote
  #5  
Old 11-26-2000, 03:05 PM
Robotobon Robotobon is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Posts: 33
Default Re: computer shutdown

That's a very strange thing. So do you think it could be a RAM issue? I've heard similar stories as your regarding the i820 chipset.

The reason I suspected the BIOS is because I had installed an SBLive! on a friend's VIA based PC, and she had the reboot problem. After the BIOS update everything was fine.

Good luck to you
Try installing Quicktime, it worked wonders for me.
-Robotobon
Reply With Quote
  #6  
Old 11-26-2000, 08:16 PM
abomb316 abomb316 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Posts: 5
Default Re: computer shutdown

I believe it is Sound Blaster Live related. Hopefully the new revision will fix this problem. It is supposed to fix crashes and speed problems. I do not believe that it is related to the RAM at all. If it is related the the RAM, it would only happen on one person, but the problem seems to duplicate itself on other systems. Also, if it was the RAM it would reboot in other places, not just Pro Tools.

Hope this info has been helpful

Omar Khalid

[This message has been edited by abomb316 (edited November 26, 2000).]
Reply With Quote
  #7  
Old 11-27-2000, 02:31 AM
Kenn LeGault Kenn LeGault is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Daly City, CA USA
Posts: 296
Default Re: computer shutdown

Hello,

We are trying to get in touch with PT FREE users that are seeing reboot problems (there have been about 5 independent reports of this issue, I believe).

We haven't seen these problems on our test systems, but we have a theory about the problem and we have a potential fix (to be included with "Release 2").

We hope to have some users test out our fix prior to posting Release 2 so that we're more confident of the solution.

If you are seeing this problem frequently, we urge you to post to this thread and provide your email address so we can contact directly.

Thanks for your help and patience!

Regards,
Kenn LeGault
Digidesign
__________________
Kenn LeGault
Director of Software Engineering
Digidesign
Reply With Quote
  #8  
Old 11-27-2000, 06:15 AM
notengo nombre notengo nombre is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Posts: 5
Default Re: computer shutdown

Maybe you all at least got to try the free version once. I have NOT ONCE been able to get it too work.
this is what happens, the program almost loads to where i can see main window with the menus on top and the {digedesign} wallpaper, but the pointer just freezes and my computer is stuck. ctrl alt del wont even work. other times the whole thing just powers down and restarts. i really want to try out this program!!!!

I am a cubase user and it is pissing me off. the free version of protools is a very nice way to get my hands wet.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-27-2000, 08:52 AM
kooly chat kooly chat is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: brooklyn,ny,usa
Posts: 2
Default Re: computer shutdown

I also have sb live. It seems like everyone using sb live is having this problem. I hope also that the revision will fix this problem.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-27-2000, 11:03 AM
Terry C Terry C is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 27
Default Re: computer shutdown

I am experiencing the same problem as nnengo hombre. I can't even launch PT Free, because it hangs just as it's loading, and then reboots. Like everyone else who seems to have this problem, I have a Soundblaster Live soundcard.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PTHD 9 native not being recognized after computer is shutdown nme1 macOS 3 03-24-2011 01:31 PM
when i launnch pro tools my computer says it needs to shutdown melchiorre 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 03-02-2011 02:22 PM
MBox 2 Pro - LEDs stay on when computer is shutdown?? neil_mcdermott 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 11-14-2007 08:12 AM
Computer Freezing up on Shutdown Sonic Misfit 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 03-09-2004 01:13 PM
Computer Locks Up on Shutdown!!! carted 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 12-10-2002 01:46 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:27 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com