Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-08-2012, 09:05 AM
passion4music passion4music is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: USA
Posts: 14
Default Amps necessary for FastTrack USB?

So I own a Fast Track USB interface. I got a super dynamic mic. And I was wondering if it is necessary to have an amp connected to my FT. I got problems recording vocals, my voice always seems to be faint until i turn my gain knob over a half and a quarter, thus hearing white noise as well.
Any advice would be great.

Only please don't tell me to invest a better mic, because I do not have the time or money to invest right now.

Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-13-2012, 03:35 AM
PD-John PD-John is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Perth, Australia
Posts: 488
Default Re: Amps necessary for FastTrack USB?

A dynamic microphone is significantly less sensitive than a condenser, so it's output is lower in level. This is why you're having to turn up the gain on your Fast Track a lot, thus introducing the microphone preamp's noise (preamps on interfaces typically get a bit noisy when turned up). Buying an external preamp with a lot of clean, quiet gain will solve your problem.. but if you don't want to make any investments at the moment then careful use of a gate/expander when mixing should hide the noise sufficiently.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-13-2012, 05:21 AM
hooksound hooksound is offline
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: N/A
Posts: 240
Default Re: Amps necessary for FastTrack USB?

Solution 1: A good large diaphragm condenser mic. SE and AKG both has good mics that goes for ~ $100-120.
Solution 2: Record in the comfort zone gain wise and then insert the Trim plug-in on the channel in Pro Tools during mixing.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mbox 3 Pre amps vs. External Pre amps? evanbgrove 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-10-2011 06:21 AM
Mbox 2 pro... Pre Amps (vs) 003 Pre... Amps Norm Mix 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 03-24-2009 03:37 AM
Fasttrack Pro Hum! ChitySomapala Pro Tools M-Powered (Mac) 0 07-25-2008 07:48 AM
Fasttrack PRO greg1 Pro Tools M-Powered (Win) 9 04-29-2008 06:55 AM
Fasttrack ikke Pro Tools M-Powered (Win) 0 12-11-2005 09:17 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:31 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com