Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Third Party Interfaces

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-08-2017, 07:39 PM
boller boller is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Southern California, USA
Posts: 3
Default UAD Console & Protools BEST PRACTICES

I switched to an Apollo interface this month and am enjoying the UA Console software and the UA Plug Ins. I don't have any "problems" to fix, I'm just trying to figure out the BEST WORKFLOW.

Such as... when to Turn "on" ProTools "Low Latency Monitoring" and really utilize CONSOLE; the UA plugins, virtual tracks, aux tracks, cue tracks,
And then when to commit fully back to the full ProTools environment, to turn off "Low Latency Monitoring" etc.

How and when to use UA Plugins for mixing- or not. Virtual instruments, real instruments....

Obviously UAD loves selling plugins, but I've already invested in Avid/iZoTope/Waves/Native Instr/ and so much more, so I'm trying to imagine the optimal workflow of when to maximize the functionality of the UAD Console software and plugins and when to not. (or how many of them should I invest in?)

When to "print" and when to not.

For me, I do a mix of electronic and acoustic, so I have plenty of virtual tracks but also plenty of real guitars and multi-part vocals etc. Just wondering what works for people who have established a trusted workflow.

ME: Windows/Apollo Twin USB/Ni Maschine Studio, Kontrol, Komplete Ultimate, other keys, guitars, bass, percussion, vocals etc...
Reply With Quote
  #2  
Old 01-08-2017, 09:46 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 12,562
Default UAD Console & Protools BEST PRACTICES

While tracking
Use UA console for zero latency.

After all tracking is done, run the bufffer up and utilize PT to monitor, sans LLM. It wouldn't be needed in your setup- imho

I always printed my tracks with effects, even the aux track in the console...running the reverbs.....personal pref, but I did. This way you will free up resources for later on....


In My Honest Opinion. -This is what you need at a minimum for UA Plugs.

1176 Collection - Must have, great sounding Desert island plugins

A Colored EQ - which one now that is debatable. (Neve 88rs/Pultec/Neve1073) I would say 88rs but you like what you like.

Top Shelf Reverb - For my taste I like the Lexicon 224

I would also go with the LA-2A, as another colored compressor/limiter


Sure they have more, but at a minimum this is what makes UA's DSP shine. And everything else they offer can be done elsewhere for cheaper. But these few are really worth the money. imho.
__________________
Daniel
HD|N - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro - 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


For the Love of everything sacrosanct and hallowed, Why hasn't track presets been implemented yet? - George Jetson
For the Love of everything sacrosanct and hallowed, Why hasn't track presets been implemented yet? - George Jefferson
For the Love of everything sacrosanct and hallowed, Why hasn't track presets been implemented yet? - George Clinton

Last edited by YYR123; 01-09-2017 at 11:18 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-09-2017, 11:32 PM
boller boller is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Southern California, USA
Posts: 3
Default Re: UAD Console & Protools BEST PRACTICES

Thank you Daniel.

I appreciate the thoughts.
Sounds like LLM for recording. It's tempting to want to use Console and plugins to save on Computer processing, but LLM complicates things in that scenario.

My set-up
Latest PT, W7 SSD Drive, Maschine Studio & NI, W10, Many Plugins and other tools including Melodyne Studio, Ozone, Abelton, Studio One, UA interface
Reply With Quote
  #4  
Old 01-09-2017, 11:51 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 10,225
Default Re: UAD Console & Protools BEST PRACTICES

Where can You get UA plugins cheaper than UA Store?


Quote:
Originally Posted by YYR123 View Post


Sure they have more, but at a minimum this is what makes UA's DSP shine. And everything else they offer can be done elsewhere for cheaper. But these few are really worth the money. imho.
__________________
Best Regards
Christopher


South Side Music Group
WEBHOME
SOUTHSIDEPUB

#ninjakittenshatecrunchyleaves

Eagles may soar, but weasels don't get sucked into jet engines
Reply With Quote
  #5  
Old 01-10-2017, 07:11 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 12,562
Default Re: UAD Console & Protools BEST PRACTICES

No, you can get other plugs from other vendors that do what you need to do......

I personally don't need a delay from UA, nor a Guitar sim....and you can get by without missing them and this is not even mentioning about Plugin Alliance's wonderful EQ v3 (which I have natively) also sonnox limiter v2 which I also have natively.
__________________
Daniel
HD|N - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro - 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


For the Love of everything sacrosanct and hallowed, Why hasn't track presets been implemented yet? - George Jetson
For the Love of everything sacrosanct and hallowed, Why hasn't track presets been implemented yet? - George Jefferson
For the Love of everything sacrosanct and hallowed, Why hasn't track presets been implemented yet? - George Clinton
Reply With Quote
  #6  
Old 06-29-2017, 06:30 AM
priorytools priorytools is online now
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Posts: 1,013
Default Re: UAD Console & Protools BEST PRACTICES

Guys .
I have a question, in low latency mode & monitoring through cans off the console cue sends. When dropping in on a take, is there a way to NOT here the input signal prior to dropping in?
__________________
~ Trashcan Mac Pro late 2013 - 64 GB RAM - 10.11.6 / Pro Tools HD 12.6.1 / HDX 2 + UAD2 PCIe OCTO in Magma Expressbox 3T / HD I/O's x 4 + 1 x 96io / Avid S6 M10-24-5 V3.6 ~
~ MBP 15" 2.8 Intel Core i7 -10.12.5 /Apollo 16 / Steinberg U22 / Artist MIx / Pro Tools HD 12.6.1 - UAD2 V8 / UAD2 Satellite DUO ~
~ Mac Pro 8 core - clover - 13 GB ram - 10.6.8 / HD5 / Pro Tools 9.0.6 / HEAT / Magma PE6R4 / ProControl 24 faders / UAD2 QUAD PCIe ~ ARCHIVE RIG
Reply With Quote
  #7  
Old 06-29-2017, 08:46 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,059
Default Re: UAD Console & Protools BEST PRACTICES

Nothing other than a manual mute.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-29-2017, 08:49 AM
priorytools priorytools is online now
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Posts: 1,013
Default Re: UAD Console & Protools BEST PRACTICES

Hi Drew . .
Yes, I'm seeing that is the malarkey . .
I think I'm gonna set it up like this guy Claborn;
https://www.gearslutz.com/board/musi...-workflow.html
Thanks for your reply.
__________________
~ Trashcan Mac Pro late 2013 - 64 GB RAM - 10.11.6 / Pro Tools HD 12.6.1 / HDX 2 + UAD2 PCIe OCTO in Magma Expressbox 3T / HD I/O's x 4 + 1 x 96io / Avid S6 M10-24-5 V3.6 ~
~ MBP 15" 2.8 Intel Core i7 -10.12.5 /Apollo 16 / Steinberg U22 / Artist MIx / Pro Tools HD 12.6.1 - UAD2 V8 / UAD2 Satellite DUO ~
~ Mac Pro 8 core - clover - 13 GB ram - 10.6.8 / HD5 / Pro Tools 9.0.6 / HEAT / Magma PE6R4 / ProControl 24 faders / UAD2 QUAD PCIe ~ ARCHIVE RIG
Reply With Quote
  #9  
Old 06-29-2017, 08:52 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,059
Default Re: UAD Console & Protools BEST PRACTICES

Cool, will check out the link when I get time.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-29-2017, 09:23 AM
Marsdy Marsdy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: England
Posts: 1,692
Default Re: UAD Console & Protools BEST PRACTICES

Quote:
Originally Posted by Drew Mazurek View Post
Nothing other than a manual mute.
That is truly horibble workflow!

Obviously UA want to sell Apollos but it would make a lot more money off me if it sold HDX version of those wonderful plug-ins even with the usual punitive "HD Tax" applied.

I've toyed with going native with Apollo because I like UAD plug-ins so much but if you "mix as you go" like me, best practice seems to be a horribly, clunky compromise. On the other hand, I'm having to run a lot of plug-ins natively with HDX because there are no DSP versions and as a result, I often get crappy latency.

Maybe it's just me but the bar for state-of-the-art has seriously lowered in recent years.
__________________
Dave Marsden
UK
Avid HDX1, PT12 HD, HD I/O 16x16, Avid S6 M10 24-5, 2013 12 Core Mac Pro. Robby The Robot meter bridge ornament.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
maintenance best practices? timebandit 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 11-08-2012 04:35 AM
Playing Nice: ProTools 10 and OSX: Set up, Best Practices and Maintenance some Info ( epiphone Pro Tools Software (Mac) 5 02-28-2012 05:42 AM
Software Updates - Mac OSX and best practices OneMadSon 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 08-26-2007 06:03 AM
OS Updgrading Best Practices... proxy Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 09-16-2006 06:46 AM
Practices Sessions robertstj9 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 08-01-2005 09:35 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:41 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com