Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  ē  Community Terms of Use  ē  Help Us Help You

Knowledge Base Search  ē  Community Search  ē  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > General Discussion & Off Topic > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-07-2018, 10:29 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,627
Default Pro Tools Ultimate

Well well well, isnít this a nice bit of marketing

Quote from the email of a Dealer....

ďHello Pro Tools | Ultimate, Goodbye Pro Tools | HDĒ


My explanation of the change in title of their flagship program, the same program that literally made them....

Because when you donít have new innovation, how can you get new sales? just change the name and repackage it.

Marketing 101
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-07-2018, 03:43 PM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,606
Default Re: Pro Tools Ultimate

I'm sure there is marketing, but I think it also makes sense for a couple reasons.

1. Pro Tools | HD use to require the HD hardware. By calling it Ultimate, it frees that association. When you want to use/buy Pro Tools software, you now have 3 stark choices - First/Free, Normal, Ultimate.

2. The term 'HD' doesn't have the same weight it use to have. HD is associated with 'high definition', but everything is high definition now, even your phone can shoot/record high definition video and audio. As far as video goes, consumers are becoming aware of UHD, 4K, 8K... so HD doesn't really sound that great, especially when that same phone probably has an option to shoot 4K UHD video and perhaps surround audio.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-07-2018, 07:15 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,629
Default Re: Pro Tools Ultimate

Quote:
Originally Posted by Benoni View Post
I'm sure there is marketing, but I think it also makes sense for a couple reasons.

1. Pro Tools | HD use to require the HD hardware. By calling it Ultimate, it frees that association. When you want to use/buy Pro Tools software, you now have 3 stark choices - First/Free, Normal, Ultimate.

2. The term 'HD' doesn't have the same weight it use to have. HD is associated with 'high definition', but everything is high definition now, even your phone can shoot/record high definition video and audio. As far as video goes, consumers are becoming aware of UHD, 4K, 8K... so HD doesn't really sound that great, especially when that same phone probably has an option to shoot 4K UHD video and perhaps surround audio.
Good points^^^, And it also might be to clarify between the older "HD" software(now "Ultimate") and HDX/HDN hardware For me, I don't really care what they call it. I just want it to work
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 04-07-2018, 07:35 PM
Samanthas Dream Samanthas Dream is offline
Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: At Home
Posts: 89
Default Protools Ultimate

Well it looks like we get a new name change coming soon. When I looked at the whatís new, I didnít see anything that I got too excited about. Could be I just donít necessarily recognize the potential of some of it though.
__________________
15 years as PTHD User, Protools 2018 Ultimate, 24 Channel iCon D-Command, Avid Omni, Lynx Aurora 16, (2) BLA Modified 192 I/Oís, DigiPre, Way Too Many Outboard Compressors/EQís/ETC, where did all my money go????
Reply With Quote
  #5  
Old 04-07-2018, 07:57 PM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,186
Default Re: Pro Tools Ultimate

"Ultimate" goes better with the subscription model where you are always on the last version; at least that's how I see it because in Spanish "ķltima" means "the last one". In any case, thanks Avid for giving us a new topic to discuss while we freeze tracks with plugins oversampled to x64.
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #6  
Old 04-07-2018, 08:21 PM
JCBigler's Avatar
JCBigler JCBigler is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 2,704
Default Re: Pro Tools Ultimate

No, YYR123 is right. It is just a bunch of marketing double speak and hype.

Protools Ultimate sounds stupid.
__________________
Justice C. Bigler
www.justicebigler.com

Home/mobile: Lenovo P50: quad-core i7-6820hq, 64GB, 2TB SSD, Win 10 Pro / Focusrite Red 8Pre / Protools HD Native 2018.10 Ultimate
Reply With Quote
  #7  
Old 04-07-2018, 09:36 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,627
Default Pro Tools Ultimate

Quote:
Originally Posted by Samanthas Dream View Post
Well it looks like we get a new name change coming soon. When I looked at the whatís new, I didnít see anything that I got too excited about....

I didnít see too much new innovation either. Which makes it smell more like a marketing move

I didnít say it was bad marketing (it isnít) I think itís redic b/c there is a very limited substance to the claim. Good yes, HD sure itís fab (but getting thin around the waist) but Ultimate...well letís just say they better bring their A Team of coders and make it Ultimately awesome

Iím not on a Subscription plan so it doesnít matter too much to me.......it just doesnít seem to have ďultimateĒ substance
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.

Last edited by YYR123; 04-07-2018 at 09:47 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-08-2018, 06:37 AM
LDS LDS is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Sydney, Australia
Posts: 613
Default Re: Pro Tools Ultimate

I quite liked the Pro Tools HD title... but here we are. I suppose Pro Tools Ultimate isn't any less cheesy than Cubase Element, Artist and Pro... or Studio One Prime, Artist or Professional.
__________________
littledevilstudios.com.au

Pro Tools Ultimate 2018.12. OSX 10.13.6. HDX. Avid Omni. Mac Pro 5,1 12x 3.33Ghz. 64Gb. 4x mSata SSD Drives + 4x HDD. Blackmagic Intensity PCIe. ATI Radeon HD5770.

Free Lexicon 224XL Impulse Responses
Free Sony DPS-V77 Impulse Responses
Reply With Quote
  #9  
Old 04-08-2018, 06:49 AM
jjnssn jjnssn is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Minneapolis
Posts: 526
Default Re: Pro Tools Ultimate

I donít care for the name however I do like the fact that updates are be delivered on a more regular basis for bug fixes.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
____________________________________________

W10 Pro / X99 / E5-1650v3 / 64GB ECC / nVidia P1000 / ASUS TB3 AIC
PT HDX1 / OMNI / HD IO 16x16 / 11R / Kontakt Kontrol S49 / Artist Transport and Mix / UAD OCTO Satellite, Apollo Twin MKII &, x8P Thunderbolt

[Late 2013 10.14 MacBook Pro]
Reply With Quote
  #10  
Old 04-08-2018, 07:17 AM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,510
Default Re: Pro Tools Ultimate

In all honesty, they could call it Pro Tools Gorgonzola for all I care. As long as the app keeps progressing and getting better, thatís all that matters to me.

I mean, thereís a pretty popular car made by Mitsubishi called a Pajero. For those that donít know, Google what it means in Spanish.

So yeah... thereís far worse things they could have come up with. :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools LE 8.0.5, M Box 2, Win 7 Ultimate, Cracks/pops/audio issues AliGlenUig Windows 11 12-17-2015 08:08 AM
How to add Komplete 8 Ultimate into Pro Tools 10 LE Ryan Tunis Pro Tools 10 3 02-02-2012 02:13 PM
Vista Ultimate 64 (the ultimate dissapointment) Filmusic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 08-03-2009 04:44 AM
Pro Tools To Go -- Ultimate Minmal System Don Barto Post - Surround - Video 6 04-29-2003 03:26 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:33 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com