Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-05-2015, 03:34 PM
shamanrock shamanrock is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hollywood Hills, CA
Posts: 457
Default Midi switch or USB switch to punch in Pro Tools

What is everyone using these days to punch themselves in when recording themselves?

I can't find anything to use these days that's reliable. I'm not into creating loop record. I'm into good ole old school punch in on the fly...

Please recommend a good midi switch or USB switch to punch myself in when recording in pro tools.

Thanks
__________________
System Details
Reply With Quote
  #2  
Old 10-05-2015, 04:42 PM
nigelpry's Avatar
nigelpry nigelpry is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Home
Posts: 2,154
Default Re: Midi switch or USB switch to punch in Pro Tools

A standard footswitch connected to my 003 is still working fine for me in 12.2.1

Some other Digidesign/Avid interfaces also have this functionality.

As for MIDI/USB switches, I can't think how you'd configure them to work, there's no setting in Pro Tools that I can think of.

You might be able to use a smartphone or tablet as an alternative.

In simplest form, you could use an app that emulates the numeric keypad on a full size computer keyboard, there's one available for Apple devices.

Or if you have an iPad, use either the free Avid ProControl app, or something like Neyrinck's V-Control Pro, both of which provide transport controls.

But if you want foot operation, then I think only the Digi/Avid devices with footswitch sockets will provide the functionality you are looking for.
__________________
Mac Pro 2009 with 2010 firmware, 12-Core 3.46ghz, 64gb RAM & working Thunderbolt, OS 10.13.6 and Windows 10
Macbook Pro 2011 17", 2.2ghz i7, 16gb RAM OS 10.12.6
Digi 003 Console, Focusrite Octopre and MOTU Traveler for extra analog-ADAT conversion, UAD Apollo Quad with Thunderbolt card, Apollo Twin mk11 and pci-e Octo, Adam A77X monitors.
Pro Tools 2018, Media Composer 8.9, Sibelius 8.7, Cubase Pro 10, Wavelab Pro 9.5, Logic Pro X, Mainstage 3.
Various apps, soft synths, FX plugins.
Plenty of hardware synths, rack gear, microphones etc.
And then there's the studio ;-)
Reply With Quote
  #3  
Old 10-05-2015, 06:56 PM
shamanrock shamanrock is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hollywood Hills, CA
Posts: 457
Default Re: Midi switch or USB switch to punch in Pro Tools

Quote:
Originally Posted by nigelpry View Post
A standard footswitch connected to my 003 is still working fine for me in 12.2.1

Some other Digidesign/Avid interfaces also have this functionality.

As for MIDI/USB switches, I can't think how you'd configure them to work, there's no setting in Pro Tools that I can think of.

You might be able to use a smartphone or tablet as an alternative.

In simplest form, you could use an app that emulates the numeric keypad on a full size computer keyboard, there's one available for Apple devices.

Or if you have an iPad, use either the free Avid ProControl app, or something like Neyrinck's V-Control Pro, both of which provide transport controls.

But if you want foot operation, then I think only the Digi/Avid devices with footswitch sockets will provide the functionality you are looking for.
Really? An app to punch ourselves in? Leave it to Avid and more n more other software companies to disrespect all of us PC users that have paid good money to them.

Yes I own the overly priced n will be obsolete soon Avid Artist Mix Series. With Raven Mti2 new release. The future is here. Selling mix series for Raven Mti2.

I will try your keyboard idea.
Big thanks for reaching out.
__________________
System Details
Reply With Quote
  #4  
Old 10-06-2015, 01:44 AM
nigelpry's Avatar
nigelpry nigelpry is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Home
Posts: 2,154
Default Re: Midi switch or USB switch to punch in Pro Tools

Quote:
Originally Posted by shamanrock View Post
Really? An app to punch ourselves in? Leave it to Avid and more n more other software companies to disrespect all of us PC users that have paid good money to them.

Yes I own the overly priced n will be obsolete soon Avid Artist Mix Series. With Raven Mti2 new release. The future is here. Selling mix series for Raven Mti2.

I will try your keyboard idea.
Big thanks for reaching out.
The beauty of the app approach is actually, because its via wifi, you don't even have to be in the same room.

I use it at home AND in the studio, where it's sometimes good to be in the live room with the musicians, rather than stuck in the control room. I can pass the iPad around to individual musicians and let them set up their own headphone mixes.

I haven't set up the offical Avid Pro Tools Control app on my iPad yet, mainly because the spec doesn't include my particular iPad, but I'll give it a try.

But I can highly recommend Neyrinck's V-Control Pro app for iPads, it's fab.
__________________
Mac Pro 2009 with 2010 firmware, 12-Core 3.46ghz, 64gb RAM & working Thunderbolt, OS 10.13.6 and Windows 10
Macbook Pro 2011 17", 2.2ghz i7, 16gb RAM OS 10.12.6
Digi 003 Console, Focusrite Octopre and MOTU Traveler for extra analog-ADAT conversion, UAD Apollo Quad with Thunderbolt card, Apollo Twin mk11 and pci-e Octo, Adam A77X monitors.
Pro Tools 2018, Media Composer 8.9, Sibelius 8.7, Cubase Pro 10, Wavelab Pro 9.5, Logic Pro X, Mainstage 3.
Various apps, soft synths, FX plugins.
Plenty of hardware synths, rack gear, microphones etc.
And then there's the studio ;-)
Reply With Quote
  #5  
Old 10-06-2015, 08:27 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,646
Default Re: Midi switch or USB switch to punch in Pro Tools

If your interface doesn't have a footswitch, the Presonus Faderport covers that nicely(along with some other good features on a budget) Then there's always the auto-punch feature.....
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 10-06-2015, 09:07 AM
nigelpry's Avatar
nigelpry nigelpry is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Home
Posts: 2,154
Default Re: Midi switch or USB switch to punch in Pro Tools

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
If your interface doesn't have a footswitch, the Presonus Faderport covers that nicely(along with some other good features on a budget) Then there's always the auto-punch feature.....
As you say, looks nice for people without existing hardware with a dedicated footswitch socket.

I might even have a look at one for mobile use …. any issues I need to know about? Works well on Mac OSX 10.8.5, and 10.10.x?
__________________
Mac Pro 2009 with 2010 firmware, 12-Core 3.46ghz, 64gb RAM & working Thunderbolt, OS 10.13.6 and Windows 10
Macbook Pro 2011 17", 2.2ghz i7, 16gb RAM OS 10.12.6
Digi 003 Console, Focusrite Octopre and MOTU Traveler for extra analog-ADAT conversion, UAD Apollo Quad with Thunderbolt card, Apollo Twin mk11 and pci-e Octo, Adam A77X monitors.
Pro Tools 2018, Media Composer 8.9, Sibelius 8.7, Cubase Pro 10, Wavelab Pro 9.5, Logic Pro X, Mainstage 3.
Various apps, soft synths, FX plugins.
Plenty of hardware synths, rack gear, microphones etc.
And then there's the studio ;-)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
External talkback mic/switch/cuelight switch Pete Gates Post - Surround - Video 3 03-16-2011 01:53 AM
Eleven rack punch in switch pav Eleven Rack 22 02-17-2011 06:13 PM
Switch Mac Mbox to Windows - and then switch back bluesigns 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 05-07-2004 09:50 AM
Foot Switch Punch Jerry K. 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 10-11-2002 09:10 AM
Yellow Tools Key Switch - MIDI Freeware Mark_Knecht 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 03-08-2002 03:07 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:32 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com