Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-30-2019, 05:24 AM
MikeSz MikeSz is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: PL
Posts: 5
Default CPU overload and spikes during tempo change in Pro Tools 11 sessions

I have a new computer with high specs and yet CPU goes crazy during simple change in a track tempo (gradully slowing down or speeding up). It happens also when there is no audio playing and all PT11 has to do is to compute tempo changes. I have plugins consuming about 20% of RAM so there is a lot of headroom. Any thoughts?

I am on:

PT11
WIN10 PRO
AMD Ryzen7 2700 8-core 3.2GHz
64GB RAM
RME PCI-e sound card
__________________
Michal Szablowski - composer

michalszablowski.com
Reply With Quote
  #2  
Old 08-31-2019, 11:45 AM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,799
Default Re: CPU overload and spikes during tempo change in Pro Tools 11 sessions

Tough to say, but consider:
1-Having a computer with "high specs" is worthless if it includes hardware that isn't compatible with PT Post a Sandra report to reveal hardware details(and have all your normally used stuff connected)
2-what system tweaks have you done(IOW, have you done all the required tweaks yet)?
3-Intel CPU's offer hyperthreading, which for some will work best turned off, while others get better performance with it on. I don't know about AMD, but it might be something to look at.
4-What drive do your sessions live on? If you only have a single physical drive, it needs to be a fast SSD. A spinning drive is not fast enough to handle system AND recording.
5-(more reason to post a Sandra report) how are your drives formatted? How are they partitioned(or are they)?

Look for the link near the top of this(and every) DUC page called Help Us Help You and have a read. Then come back with the Sandra report and the good folks here will try to help
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 08-31-2019, 11:49 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,054
Default Re: CPU overload and spikes during tempo change in Pro Tools 11 sessions

Are you running tempo-based delays over tempo changes? (Also consider in-built delays in your plugins like Kontakt has delay modules that can be used by Library programers.)
__________________
Pro Tools Ult 2019.6, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniMac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #4  
Old 09-03-2019, 10:17 AM
MikeSz MikeSz is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: PL
Posts: 5
Default Re: CPU overload and spikes during tempo change in Pro Tools 11 sessions

Thank you.
I am running PT 11 on Win10 and that may be the issue since they are not listed as compatible.
I have noticed weird session performance not only with tempo change situation. On another session I get the CPU error/overload even though the session is simple and the CPU seems to be relaxed (5-15%).
I will go through the steps that you have mentioned and come back with some add. info.
__________________
Michal Szablowski - composer

michalszablowski.com
Reply With Quote
  #5  
Old 09-06-2019, 01:47 AM
MikeSz MikeSz is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: PL
Posts: 5
Default Re: CPU overload and spikes during tempo change in Pro Tools 11 sessions

I am back with some partial feedback.
So first of all it looks like the session performance was really bad when I had a PT session on one of my HDD drives.
I have a SDD with Windows&Pro Tools installed on it. I also have two HDD 2-Terabyte drives. One was meant to be for sample libraries that requires much space and the second one (the drive I've recently bought) I intended to be PT sessions drive. In practice it's not working correctly and the performance on this "session drive" is poor. I have copied the session to the "libraries drive" and it is much better there.
The tempo changes however still use a lot of CPU. Disabling tempo sync in delays plugins helped a little bit.
I have disabled C-State Transition in my BIOS but don't see much difference. Avid Windows 10 quide suggests that it should be disabled.

There's still a lot to check so I will come back with more info later.
__________________
Michal Szablowski - composer

michalszablowski.com
Reply With Quote
  #6  
Old 09-06-2019, 04:49 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,515
Default Re: CPU overload and spikes during tempo change in Pro Tools 11 sessions

Quote:
Originally Posted by MikeSz View Post
I am back with some partial feedback.
So first of all it looks like the session performance was really bad when I had a PT session on one of my HDD drives.
I have a SDD with Windows&Pro Tools installed on it. I also have two HDD 2-Terabyte drives. One was meant to be for sample libraries that requires much space and the second one (the drive I've recently bought) I intended to be PT sessions drive. In practice it's not working correctly and the performance on this "session drive" is poor. I have copied the session to the "libraries drive" and it is much better there.
The tempo changes however still use a lot of CPU. Disabling tempo sync in delays plugins helped a little bit.
I have disabled C-State Transition in my BIOS but don't see much difference. Avid Windows 10 quide suggests that it should be disabled.

There's still a lot to check so I will come back with more info later.
Those two spinners - are they so-called 'green' drives? Are they 7200 rpm? Are they inside the computer or external drives? If external how are they connected?
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cpu spikes 1% to overload randomly, aae 9173 stratcat18 Pro Tools 12 13 07-10-2016 11:37 AM
Pro tools 10 tempo change problem hanzzi Pro Tools 10 2 02-22-2013 05:20 AM
Pro Tools 8.4 Audio/Tempo Change jigga66 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 11-07-2010 11:19 AM
Change Tempo Pro-Tools 8 Simsy 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 12-28-2008 03:22 PM
tempo change on pro tools 6.7 Ryanp01010 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 12-16-2004 10:01 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:41 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com