Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-23-2010, 03:04 PM
Electric_Misfit Electric_Misfit is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: USA
Posts: 3
Default Will My Laptop Work With ProTools 8 LE or 9?

I am a total noob to ProTools and to the forums so I am sorry if this has been answered previously.

Currently I am running an ASUS K50IJ Series laptop:

Intel Core 2 Duo
CPU: T6600
4GB Memory
WIN7 Premium
2 250gig HDD

Any help would be greatly appreciated. I've worked a little with this program and I really am starting to love it
Reply With Quote
  #2  
Old 12-24-2010, 07:37 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,813
Default Re: Will My Laptop Work With ProTools 8 LE or 9?

We really need a full Sandra report here, unless someone else is using the same laptop with success. Info here:
Help us Help You - READ THIS Before Posting!

It really boils down to the chipset, and firewire(if you need firewire). With dual hard drives and a USB interface, then firewire would not be an issue. But the chipset is really important for compatibility(non-intel chipset with an intel CPU is usually a show-stopper). Also, a separate graphics card can make a big difference(more so on older machines, not so important on the newer stuff).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 12-24-2010, 03:57 PM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,643
Default Re: Will My Laptop Work With ProTools 8 LE or 9?

if it is this PC
http://www.cdw.com/shop/products/def...(ASUS+K50IJ+H1)

Then it looks to NOT be supported, since it has integrated graphics, and a 5400 RPM drive.

Will it work? Probably. But not supported.

You should upgrade the HDD to a 7200 RPM drive, then if that laptop has another internal HDD slot, put another 7200 RPM drive in there. Or if you go for PT9 and dont have 2 internal slots, you could use an external USB 2.0 drive. PT8 does not support USB drives.

So in conclusion... "will it work", and "is it supported" are to different questions.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-28-2010, 04:54 PM
Electric_Misfit Electric_Misfit is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: USA
Posts: 3
Default Re: Will My Laptop Work With ProTools 8 LE or 9?

Pardon my ignorance, what is the difference between it working and it being supported.

Also, I will get a Sandra report soon.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-28-2010, 07:19 PM
Electric_Misfit Electric_Misfit is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: USA
Posts: 3
Default Re: Will My Laptop Work With ProTools 8 LE or 9?

Ok, so what do you think :/

Computer
Model : Asus K50IJ
Workgroup : WORKGROUP

Processor
Model : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T6600 @ 2.20GHz
Speed : 2.2GHz
Cores per Processor : 2 Unit(s)
Threads per Core : 1 Unit(s)
Type : Mobile, Dual-Core
Integrated Data Cache : 2x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size
L2 On-board Cache : 2MB, ECC, Synchronous, ATC, 8-way, 64 byte line size, 2 threads sharing

Computer
Platform Compliance : Intel Centrino Mobile Technology
Mainboard : Asus K50IJ
BIOS : AMI 212 08/26/2009
Bus(es) : ISA PCI PCIe IMB USB
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
Total Memory : 4GB DDR2 SO-DIMM

Chipset
Model : ASUS GM45/PM45 Mobile Controller Hub
Front Side Bus Speed : 4x 200MHz (800MHz)
Total Memory : 4GB DDR2 SO-DIMM
Shared Memory : 32MB
Channels : 2
Memory Bus Speed : 2x 333MHz (666MHz)

Memory Module(s)
Memory Module : N/A 2GB DDR2 SO-DIMM PC2-5300U DDR2-666
Memory Module : N/A 2GB DDR2 SO-DIMM PC2-5300U DDR2-666

Video System
Video Adapter : Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family (10 SM4.0, 32MB DDR2, Integrated Graphics)

Graphics Processor

Storage Devices
Seagate ST9500325AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, NCQ, 8MB Cache) : 466GB (C:) (D:)
HL-DT-STDVDRAM GT10N (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : 4GB (E:)

Logical Storage Devices
OS (C:) : 233GB (NTFS) @ Seagate ST9500325AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, NCQ, 8MB Cache)
DATA (D:) : 218GB (NTFS) @ Seagate ST9500325AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, NCQ, 8MB Cache)
May 27 2010 (E:) : 4GB (UDF) @ HL-DT-STDVDRAM GT10N (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : ASUS (ICH9M) LPC Interface Controller
Audio Device : Caldera Systems (SCO) (ICH9) HD Audio Controller
Audio Codec : VIA 0397h
Disk Controller : ASUS (ICH9) Mobile SATA AHCI Controller
USB Controller 1 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 2 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 3 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 4 : ASUS (ICH9) USB2 Enhanced Host Controller
USB Controller 5 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 6 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 7 : ASUS (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 8 : ASUS (ICH9) USB2 Enhanced Host Controller

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)

Network Services
Network Adapter : Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller (Ethernet, 100Mbps)
Wireless Adapter 1 : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter

Power Management
Mains (AC) Line Status : On-Line
Battery No 1 : 100%

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Home 6.01.7600
Platform Compliance : x64

Windows Experience Index
Current System : 3.3
Reply With Quote
  #6  
Old 12-28-2010, 07:20 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,813
Default Re: Will My Laptop Work With ProTools 8 LE or 9?

Supported means that Avid has tested and confirmed success. With so many laptops on the market, it would take years and hundreds of thousands of dollars to test every one. Just because its not supported, does not mean that it won't work. It just means you are on your own.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #7  
Old 12-29-2010, 08:51 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: Will My Laptop Work With ProTools 8 LE or 9?

With all that said, integrated graphics HAVE been tested and are known NOT to work with Pro Tools (any version).

Quote:
Originally Posted by Electric_Misfit View Post
Video System
Video Adapter : Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family (10 SM4.0, 32MB DDR2, Integrated Graphics)
Unfortunately, you are out of luck here. With a laptop, there's no way around it except to purchase a different compatible computer.

Once you DO get a compatible computer, you will need to pay attention to some of the other requirements:
Quote:
Originally Posted by Electric_Misfit View Post
Storage Devices
Seagate ST9500325AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, NCQ, 8MB Cache) : 466GB (C:) (D:)
HL-DT-STDVDRAM GT10N (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : 4GB (E:)
Pro Tools requires a separate physical disk for audio sessions, and that disk must meet certain requirements as well. You can read them for yourself HERE.

Quote:
Originally Posted by Electric_Misfit View Post
Wireless Adapter 1 : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter
This will need to be disabled while you are using Pro Tools.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #8  
Old 12-29-2010, 09:35 AM
Varela Varela is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Argentina
Posts: 109
Default Re: Will My Laptop Work With ProTools 8 LE or 9?

I have an Acer that's not supported but it works great. Not for big projects, but it rocks anyway. I had bought an external HD Western Digital, USB and Fireware, 7200 rpm. Maybe youy can test your own.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-30-2010, 08:09 AM
cdxpat cdxpat is offline
Member
 
Join Date: Feb 2003
Location: Singapore
Posts: 60
Default ASUS G73 JW laptop works Win 7 64 bit

Works but very slow to start Pt9 and currently clicks and pops from M-Audi Fast Track Ultra under investigation.

I can confirm the Native Instruments Audio Kontrol 1 did not work with PT9

SiSoftware Sandra
Computer
Model : Asus G73Jw
Workgroup : WORKGROUP
Host Name :
User :
Processor
Model : Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 740 @ 1.73GHz
Speed : 1.86GHz
Cores per Processor : 4 Unit(s)
Threads per Core : 2 Unit(s)
Type : Mobile, Quad-Core
Integrated Data Cache : 4x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size, 2 threads sharing
L2 On-board Cache : 4x 256kB, ECC, Synchronous, ATC, 8-way, 64 byte line size, 2 threads sharing
L3 On-board Cache : 6MB, ECC, Synchronous, ATC, 12-way, Exclusive, 64 byte line size, 8 threads sharing
Computer
Platform Compliance : Intel Centrino Mobile Technology
Mainboard : Asus G73Jw
BIOS : AMI G73Jw.203 11/08/2010
Bus(es) : PCI PCIe IMB USB
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
Total Memory : 8GB DDR3 SO-DIMM
Chipset
Model : ASUS Core (Clarksfield/Lynnfield) DMI
Front Side Bus Speed : 2x 2.4GHz (4.79GHz)
Chipset
Model : Intel Core Mobile (Clarksfield) UnCore
Front Side Bus Speed : 2x 2.13GHz (4.26GHz)
Total Memory : 8GB DDR3 SO-DIMM
Channels : 2
Memory Bus Speed : 2x 665MHz (1.33GHz)
Memory Module(s)
Memory Module : Hynix HMT325S6BFR8C-H9 2GB DDR3 SO-DIMM PC3-10600U DDR3-1332
Memory Module : Hynix HMT325S6BFR8C-H9 2GB DDR3 SO-DIMM PC3-10600U DDR3-1332
Memory Module : Hynix HMT325S6BFR8C-H9 2GB DDR3 SO-DIMM PC3-10600U DDR3-1332
Memory Module : Hynix HMT325S6BFR8C-H9 2GB DDR3 SO-DIMM PC3-10600U DDR3-1332
Video System
Video Adapter : NVIDIA GeForce GTX 460M (192 SM5.0 1.35GHz, 1.5GB, PCIe 2.00 x16)
Graphics Processor
OpenCL Processor : NVIDIA GeForce GTX 460M (192SP 4C 1.35GHz, 1.5GB)
Compute Shader Processor : NVIDIA GeForce GTX 460M (192SP 1.35GHz, 1.5GB)
Storage Devices
Seagate ST95005620AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, NCQ) : 466GB (C:) (D:)
Seagate ST95005620AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, NCQ) : 466GB (F:) (G:)
WIBU - CodeMeter-Stick 41.2MB (USB) : 39MB (H:)
MAT[bleep][bleep][bleep][bleep]ABD-MLT UJ240AS (SATA150, BD-RW, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (E:)
Logical Storage Devices
OS (C:) : 116GB (NTFS) @ Seagate ST95005620AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, NCQ)
SDATA1 (F:) : 233GB (NTFS) @ Seagate ST95005620AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, NCQ)
CODEMETER (H:) : 39MB (FAT32) @ WIBU - CodeMeter-Stick 41.2MB (USB)
DATA (D:) : 330GB (NTFS) @ Seagate ST95005620AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, NCQ)
SDATA2 (G:) : 233GB (NTFS) @ Seagate ST95005620AS (500.1GB, SATA300, 2.5", 7200rpm, NCQ)
Optical Drive (E:) : N/A @ MAT[bleep][bleep][bleep][bleep]ABD-MLT UJ240AS (SATA150, BD-RW, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache)
Peripherals
LPC Hub Controller 1 : ASUS HM55 LPC Interface Controller
Audio Device : ASUS P55/PM55/3400 High Definition Audio
Audio Codec : Realtek Semiconductor High Definition Audio
Audio Device : ASUS 0BE9h
Audio Codec : nVidia 0011h
Audio Codec : nVidia 0011h
Audio Codec : nVidia 0011h
Disk Controller : ASUS P55/PM55/3400 4 port SATA AHCI Controller
USB Controller 1 : ASUS P55/PM55/3400 USB2 Enhanced Host Controller
USB Controller 2 : ASUS P55/PM55/3400 USB2 Enhanced Host Controller
USB Controller 3 : 7516 1400h
Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)
Network Services
Network Adapter : Bluetooth Device (Personal Area Network)
Wireless Adapter 1 : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (802.11g (ERP), WEP n-bit, 54Mbps)
Power Management
Mains (AC) Line Status : On-Line
Battery No 1 : 99%
Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Home 6.01.7600
Platform Compliance : x64
Windows Experience Index
Current System : 5.9
Reply With Quote
  #10  
Old 02-20-2011, 04:04 PM
moldenke moldenke is offline
Member
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 6
Default Re: Will My Laptop Work With ProTools 8 LE or 9?

cdxpat -

Did you ever get the issues sorted out with your Asus G73Jw? I am looking to buy one to use with Pro Tools 9 and an mbox 3. Your post is the only reference I can find to anyone trying pt9 with the G73Jw. The G73Jw seems to have great reviews in general and looks like a powerful beast but your post doesn't make it look too promising with pt9.

Thanks,
Moldenke
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Will Protools LE work on my laptop? need your advice! thanks ZJB 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 06-16-2010 08:37 PM
Will this laptop work with Protools ? neuromillion 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 16 05-10-2010 05:46 AM
will mbox 2 and protools le work with my laptop? caulto 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 11-02-2008 08:44 AM
I cant get protools to work with my laptop Jart_26 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 06-07-2007 02:45 AM
PROTOOLS CAN NOT WORK AT ACER LAPTOP ??????? muach 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 09-04-2006 01:33 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:27 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com