Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-28-2015, 06:37 PM
marshallwatson marshallwatson is offline
Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: san francisco
Posts: 5
Default Adjusting Volume Midi Notes when Editiing

Is there any way to adjust the output of the midi notes when selected when editing them? I will be working on a delicate string track, and go to select them all to adjust the velocity, and they audition at full 127 volume... it's a shock to the system and my computer and my monitors. Anyone know if there is a way to adjust this? I don't want to turn off the midi audition, just turn that sucker down a bit.

thnx
Reply With Quote
  #2  
Old 10-28-2015, 07:58 PM
take77 take77 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Seattle, WA
Posts: 289
Default Re: Adjusting Volume Midi Notes when Editiing

I try to remember to select one note for starts then Control-click (Windows) & drag the mouse/pointer up or down over the selected note to find the velocity I want for the whole group.
Although, I still like to lower the master/monitor volume or instrument fader for starts.
I do not know of a way to adjust the "play MIDI notes when editing" level except for the default velocity for note entry.

Check out the section about adjusting MIDI Real Time Properties during playback in the PT Ref manual starting second half of page 659.
Hope that helps.

Last edited by take77; 10-29-2015 at 04:31 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-29-2015, 04:34 PM
take77 take77 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Seattle, WA
Posts: 289
Default Re: Adjusting Volume Midi Notes when Editiing

Hello again.
Just letting you know I made my post a bit more concise and hopefully more useful.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-30-2015, 05:05 AM
walter rohrbach walter rohrbach is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Zurich / Switzerland
Posts: 83
Default Re: Adjusting Volume Midi Notes when Editiing

Hi
it seems that since PT12 the link to VIs realtime MIDI volume and panning (track fader) is broken. It works only in automated playback………
This used to work since the beginning of MIDI implementation, and of course is standard in any other DAW with MIDI.

I hope AVID is listening and fixing soon!
Reply With Quote
  #5  
Old 11-13-2017, 02:51 AM
jsbach jsbach is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: US
Posts: 81
Default Re: Adjusting Volume Midi Notes when Editiing

Quote:
Originally Posted by marshallwatson View Post
Is there any way to adjust the output of the midi notes when selected when editing them? I will be working on a delicate string track, and go to select them all to adjust the velocity, and they audition at full 127 volume... it's a shock to the system and my computer and my monitors. Anyone know if there is a way to adjust this? I don't want to turn off the midi audition, just turn that sucker down a bit.

thnx
Was trying to Google a solution and found this thread. The exact type of situation you describe has been driving me crazy lately.

Is there still no way to change the default volume of the "Play MIDI Notes When Editing" feature?

I checked the latest 12.8.2 manual and I don't see any options other than to toggle it on/off.

I'm surprised there aren't more complaints about it. Any software with a "preview" feature generally allows you to change the volume of the preview.

I really hope this is addressed eventually. Would be interested to hear if anyone has found any good workarounds.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-15-2020, 08:56 AM
toodamnhipPT toodamnhipPT is offline
Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: Van Nuys
Posts: 12
Default Re: Adjusting Volume Midi Notes when Editiing

Coming back to PT after a 18 yr break in DP. Yes, my midi audition is extremely loud. Wow, this could be a problem or even endanger speakers/ears. Maybe Ill ask customer support, a fix is sorrel needed.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Adjusting automation volume by 1dB in PT 10 cristol2k Pro Tools 10 10 01-17-2018 05:04 PM
Adjusting Playback Volume plums 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 07-11-2007 10:42 AM
Crash when adjusting Instrument track MIDI volume Helge Krabye Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 01-28-2006 03:33 PM
adjusting region volume tokyofan General Discussion 1 07-12-2004 12:18 AM
adjusting volume coreybox 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 06-19-2004 05:53 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:46 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com