Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-23-2015, 07:21 PM
Seismic Sound's Avatar
Seismic Sound Seismic Sound is offline
Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: St. John's, NL
Posts: 2
Default Pro Tools 11 activation error-licensing service not running error message

Receiving error message: "The licensing service required to activate this software is not running. Please reinstall the product or download and run the ilok license manager here: http://www.ilok.com"

I get this message I would say every second time I open pro tools. Most times, closing the program and opening it again solves the problem, but it is just a huge inconvenience. I can usually still open my session but it seems to knock out a couple of my plugins when it happens, most commonly the maxim plugin.

I have tried reinstalling the ilok license manager, but it hasn't solved the problem. Have not tried to reinstall pro tools all together yet.

If anybody has any idea of how to solve this issue it would be greatly appreciated. I tried to google the duc and didn't find much on this issue.


Thanks,
Matt



Here is my technical information:
Computer Model: GigaByte GA-A75-UD4H

Processor: AMD A6-3650 APU with Radeon(tm) HD Graphics (4C 2.6GHz, 667MHz IMC, 1MB L2)

OS Version:
Windows System : Microsoft Windows 7 Ultimate 6.01.7601 (Service Pack 1)
Platform Compliance : x64

Pro Tools Version: Pro Tools 11.2.2

Amount of Ram Installed: 8.00 GB (7.50 GB Usable)

Hard Drives:
WDC WD2500AAJS-22RYA0 (250GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, 8MB Cache) : 233GB (C:) (NTFS File System - Internal SATA Connection - Using for Storage/Video playback/Operating System)

WDC WD2003FZEX-00Z4SA0 (2TB, SATA600, 3.5", 7200rpm) : 2TB (D:)
(NTFS File System - Internal SATA Connection - Using for recording/playback and storage of current ongoing pro tools sessions)

USB20FD (F:)
(FAT32 File System - USB Connection to 1 of 6 USB Ports on back of computer - Using for storage and Waves plugin licenses)

D-Link DWA-125 USB Wireless Internet Connection
(Used to connect to internet as desktop has no internal wireless card - Plugged into 1 of 2 USB Ports on top of computer case)

Interface: Presonus Firestudio Project 10x10 24bit, 96Khz Firewire Recording System

SiSoftware Sandra

ID
Host Name : Matt-PC
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : GigaByte GA-A75-UD4H
Chassis : GigaByte Desktop
Mainboard : GigaByte GA-A75-UD4H
BIOS : Award (OEM) F7 11/02/2011
Total Memory : 7.5GB DIMM DDR3

Processors
Processor : AMD A6-3650 APU with Radeon(tm) HD Graphics (4C 2.6GHz, 667MHz IMC, 1MB L2)
Socket/Slot : FM1g1 (PGA)

Chipset
Memory Controller : AMD F12 (Llano) APU Root Port 100MHz
Memory Controller : AMD F12/14 (Brazos/Llano) APU Root Complex 100MHz, 2x 4GB DIMM DDR3 1.33GHz 128-bit

Memory Module(s)
Memory Module : Kingston 99U5471-012A00LF 4GB DIMM DDR3 PC3-10700U DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Kingston 99U5471-012A00LF 4GB DIMM DDR3 PC3-10700U DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)

Video System
Monitor/Panel : IBM L171
(1600x1200, 17.1")
Video Adapter : AMD Radeon HD 6530D (SM5.0 444MHz, 512MB DDR3 1.33GHz 128-bit, Integrated Graphics)

Graphics Processor
Compute Shader Processor : AMD Radeon HD 6530D (444MHz, 512MB DDR3 1.33GHz 128-bit, Integrated Graphics)

Storage Devices
WDC WD2500AAJS-22RYA0 (250GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, 8MB Cache) : 233GB (C:)
WDC WD2003FZEX-00Z4SA0 (2TB, SATA600, 3.5", 7200rpm) : 2TB (D:)
PNY USB 2.0 FD (16.1GB, USB2) : 15GB (F:)
TSSTcorp CDDVDW SH-222BB (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (E:)

Logical Storage Devices
WIN7 (C:) : 233GB (NTFS) @ WDC WD2500AAJS-22RYA0 (250GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, 8MB Cache)
Sessions (D:) : 2TB (NTFS) @ WDC WD2003FZEX-00Z4SA0 (2TB, SATA600, 3.5", 7200rpm)
Removable Drive (F:) : 15GB (FAT32) @ PNY USB 2.0 FD (16.1GB, USB2)
Optical Drive (E:) : N/A @ TSSTcorp CDDVDW SH-222BB (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : ATI (AMD) Hudson LPC Bridge
LPC Legacy Controller 1 : ITE IT8720F
Audio Device : Gigabyte BeaverCreek HDMI Audio [Radeon HD 6500D and 6400G-6600G series]
Audio Codec : ATI (AMD) HDMI Audio
Audio Device : Gigabyte Hudson Azalia Controller
Audio Codec : Realtek Semi High Definition Audio
Serial Port(s) : 1
Disk Controller : Gigabyte Hudson SATA Controller [IDE mode]
Disk Controller : Gigabyte Hudson IDE Controller
USB Controller 1 : Gigabyte Hudson USB XHCI Controller
USB Controller 2 : Gigabyte Hudson USB XHCI Controller
USB Controller 3 : Gigabyte Hudson USB OHCI Controller
USB Controller 4 : Gigabyte Hudson USB EHCI Controller
USB Controller 5 : Gigabyte Hudson USB OHCI Controller
USB Controller 6 : Gigabyte Hudson USB EHCI Controller
USB Controller 7 : Gigabyte Hudson USB OHCI Controller
USB Controller 8 : Gigabyte Etron USB 3.0 Extensible Host Controller
FireWire/1394 Controller 1 : Gigabyte VIA VT6308 1394 OHCI Controller
SMBus/i2c Controller 1 : ATI SB800 SMBus

Printers and Faxes
Printer : PDFCreator (4000x4000, Colour)
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Printer : HP Officejet 4500 G510n-z (1200x1200, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)
Printer : CutePDF Writer (4000x4000, Colour)

Scanners and Cameras
Scanner : Hewlett-Packard 4500 G510n-z,192.168.2.11 (Scanner, 2400x2400, USB)

Peripherals
Media Player : PNY USB 2.0 FD (15GB)

Network Services
Wireless Adapter : D-Link DWA-125 Wireless N 150 USB Adapter(rev.A3) (802.11n (HT), AES-CCMP, 72Mbps)

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Ultimate 6.01.7601 (Service Pack 1)
Platform Compliance : x64

Windows Experience Index
Current System : 5.9
Reply With Quote
  #2  
Old 02-24-2015, 08:07 AM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,603
Default Re: Pro Tools 11 activation error-licensing service not running error message

Since the I-lok is a USB device, double check and make sure you DISABLED all your USB power management. It shuts off USB ports when the computer "thinks" they're not being used.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-24-2015, 01:11 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,899
Default Re: Pro Tools 11 activation error-licensing service not running error message

Quote:
Originally Posted by sw rec View Post
Since the I-lok is a USB device, double check and make sure you DISABLED all your USB power management. It shuts off USB ports when the computer "thinks" they're not being used.
Amen^^^ and if you missed that system tweak, reveiw and implement ALL the tweaks.

Step #2 if it happens again, open Task Manager and click the Services tab and find PaceLicenceDServices and see if it says Running in the Status column. If its not, right-click on it and try starting it. If that works, open Services and make sure Pace is set to start automatically (which it should by default, but stranger stuff has happened).

What interface are you using? If its firewire, be aware that the VIA FW controller(kudos for posting the Sandra) may not be compatible for audio(a FW card with a TI chipset could be a solution for this). Last bit of info; integrated graphics has historically been a "show stopper" with Pro Tools. Not sure that is the case now, or with this motherboard, but you may get better performance by disabling the onboard graphics and installing a modest nVidia card(210 or 610 card with 1GB of Dram is plenty for PT use and should cost you under $50). Food for thought
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 03-02-2015, 07:29 PM
Seismic Sound's Avatar
Seismic Sound Seismic Sound is offline
Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: St. John's, NL
Posts: 2
Default Re: Pro Tools 11 activation error-licensing service not running error message

albee1952 - Thanks a lot! Since I posted this originally the issue had actually gotten worse and was not letting me open pro tools at all! Followed your step #2 suggestion and it is working again!

I am using a firewire interface. Haven't had any issues with the interface so far! Not sure what you mean when you say "be aware that the VIA FW controller may not be compatible for audio" I don't have much knowledge on technical computer things! Learning new things every day it seems. As for the graphics card, Ill definitely take a look into that as well!

Thanks a lot for the information!
Reply With Quote
  #5  
Old 03-03-2015, 07:58 AM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,603
Default Re: Pro Tools 11 activation error-licensing service not running error message

Most DIgi/Avid firewire devices work much better using a firewire controller with a Texas Instruments chip...SIIG in particular makes the most widely-used FW card for Pro Tools. Onboard firewire with ProTools has proven to be chancy at best.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-23-2015, 06:35 AM
diogo_c diogo_c is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: BHZ/MG - Brazil
Posts: 42
Default Re: Pro Tools 11 activation error-licensing service not running error message

Bumping as I'm facing the same problem. PT knocks down a few plugins from time to time. A couple of restarts will usually do the trick, but it's annoying nonetheless.

Any other tips?
__________________
PT 12.7.1 @ OSX 10.12.1
RME Babyface Pro - MC Control V1
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"The licensing service required to activate this software is not running." connorhawke Pro Tools 11 3 08-04-2013 05:41 PM
Error message running PT 10 with Mbox3 mini DanielWiklander FireWire and USB Audio Interfaces (Mac) 0 06-10-2013 03:16 PM
Pro Tools 8: Activation code not working/Error: Data Error (cyclic redundancy check) Mattmattmatty Windows 2 05-01-2013 05:26 AM
Digi 002 " Running out of CPU" error message... Billy57 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 08-15-2007 11:33 PM
Running Out of CPU Power Error Message Maars 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 04-23-2007 11:08 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:18 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com