Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-04-2018, 09:09 AM
Geetar Geetar is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: New Jersey
Posts: 17
Default Recording software instruments using plugin's keyboard

Hey all, it's been forever since I've tried to record any midi without a controller, but I find myself this morning trying to get an arpeggio from Vacuum recorded into a track just by using the plugin's on-screen keyboard but it's not recording any midi into into the track. Do I need to enable something that i'm missing here?

I've got the software instrument track record enabled, vacuum is loaded and I can hear the audio coming through when I record, but no midi info is showing up in the region.

Probably something really simple - appreciate the help!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-04-2018, 12:44 PM
ChuckS ChuckS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,201
Default Re: Recording software instruments using plugin's keyboard

Not many VIs output MIDI. If the VI doesn't show up as an input for a MIDI or instrument track, then there's nothing to record. Also, even when dealing with hardware synths, the arpeggiator rarely outputs MIDI.
__________________
PT 2019.12 DP 10.11 VEP 7.x Komplete Audio6 HP Envy 8G i7 Quad Laptop Win10 (x64 2004)
PT 2019.12 DP 10.11 VEP 7.x 828mkII ADA8200 MTP-AV 2011 Mac Mini i7 Quad High Sierra.6

Last edited by ChuckS; 03-04-2018 at 12:59 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-04-2018, 01:57 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 35,081
Default Re: Recording software instruments using plugin's keyboard

Indeed^^^ and to make music with plugin VI's, you really need some kind of midi controller. Assuming you have an available midi input, it can be any old(read CHEAP) synth with a midi output. I use an old Ensoniq Mirage that cost me all of $50
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 03-04-2018, 02:55 PM
ChuckS ChuckS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,201
Default Re: Recording software instruments using plugin's keyboard

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
I use an old Ensoniq Mirage that cost me all of $50
Wow, a Mirage! I used to have one. The guy I traded it to still has it and it's in VG condition. Nothing like an instrument with attitude - 8 bit. Ah, the 80s . . .
__________________
PT 2019.12 DP 10.11 VEP 7.x Komplete Audio6 HP Envy 8G i7 Quad Laptop Win10 (x64 2004)
PT 2019.12 DP 10.11 VEP 7.x 828mkII ADA8200 MTP-AV 2011 Mac Mini i7 Quad High Sierra.6
Reply With Quote
  #5  
Old 03-04-2018, 03:16 PM
Geetar Geetar is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: New Jersey
Posts: 17
Default Re: Recording software instruments using plugin's keyboard

Ahhh, ok - the last time I had to do something similar, I was using Logic which has a "keyboard keyboard", so you can type in notes from the QWERTY keyboard... I'll wait till I get home and hook up my controller. Thanks, All!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Keyboard Controller not working with instruments dezst Pro Tools 12 10 02-22-2018 03:52 PM
Help - keyboard not playing instruments in PT8 stuartmlambert 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 19 11-26-2012 03:18 AM
Changing Instruments with a Keyboard sarnoitaly Pro Tools M-Powered (Mac) 3 08-23-2011 06:26 PM
best keyboard for synth instruments? booinec 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 10-09-2004 11:19 PM
keyboard instruments mismatched pajordan MIDI 8 08-12-2002 09:50 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:49 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com