Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Artist Series

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-07-2017, 08:44 AM
peternincompoop peternincompoop is offline
Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Milwaukee
Posts: 8
Default EuCon extreme CPU usage even when idle!

Hi all,

Since updating to Sierra and Econ 3.4/3.5, the moment Eucon is launched (even without Pro Tools running) it hogs CPU usage - ranging from around 50% to over 100% in Activity monitor. This pushes my Computer fans to their max output, which is of course frustrating when trying to mix or compose. Ridiculous.

The moment Eucon is terminated, everything resolves back to normal. I have replicated this with Econ 3.4 and 3.5, running Pro Tools 12.5, 12.6 and 12.7.

macOS Sierra 10.12.2
Pro Tools 12.7
Eucon 3.5
3.1Ghz, i7, 16GB RAM MacBook Pro 2015

Reply With Quote
  #2  
Old 03-02-2017, 10:13 AM
klaasberings klaasberings is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Amsterdam, Netherlands
Posts: 5
Default Re: EuCon extreme CPU usage even hen idle!

Hi there,

I'm having the exact same issue with the same setup on both Mavericks and Sierra, and we don't seem to be the only ones.

I found this at the Avid Knowledge Page: "Pro Tools and EuControl are designed to take full advantage of processor capabilities, and it is normal for a MacBook Pro fan to be running when the CPU or GPU are being taxed. The Mac OS does include settings for laptop GPU switching (Settings > Energy Saver > Automatic Graphics Switching), and forcing the computer to stay on the more battery-efficient internal GPU will reduce the need for the fan. Be aware that this setting will also reduce the available CPU power for Pro Tools and other applications."

But these changes of course don't work.

I've just opened a case at Avid Support, cause I don't believe the Eucontrol software can be so CPU demanding. I hope to hear from them soon and will let you know!

Cheers,
Klaas
Reply With Quote
  #3  
Old 03-03-2017, 10:01 AM
klaasberings klaasberings is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Amsterdam, Netherlands
Posts: 5
Default Re: EuCon extreme CPU usage even hen idle!

Hi there again,

I just got a reply from Avid Support

"It is, in fact, a known issue at the moment and is currently in the hands of our developers. I will associate your case to the issue logged in our database, which will increase this issue's visibility among our developers. If any changes are made or solutions provided, I will personally update you on this matter.

As a workaround, if using a second screen, please disconnect it and let me know if this has helped resolve the issue for you."

Well, I've tested this and it seems to reduce the problem quite a bit. Are you using a second screen as well?

Cheers,
Klaas
Reply With Quote
  #4  
Old 03-04-2017, 05:25 PM
peternincompoop peternincompoop is offline
Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Milwaukee
Posts: 8
Default Re: EuCon extreme CPU usage even hen idle!

Hi Klaasm

Thanks for you reply. Immediately after posting this thread I realized unplugging my external monitor stopped the issue. so I began speaking with avid customer service , which went on for a few days. I ended up doing some tests for them:


1. External Thunderbolt Display connected:

EuCon CPU % goes way up. It hits over 100%, then cycles down to around 20% over the next 20 - 30 seconds, before spiking up again to 90-110%. It repeats this process again and  again. (Screenshots attached).

2. HDMI Display connected:

Exactly the same as Thunderbolt display. Issue still persists.

3. Different resolutions do not change this behavior at all. Issue still persists.

4. Closing all full screen apps (in fact no apps open at all - just desktop) does not affect behavior at all. Issue still persists.

5. NO external display connected:

EuCon.process hovers around 2 - 4% usage.


They told me they have logged it as a bug (reference GWSW-10515) so hopefully it will be fixed soon! Thanks again for you reply.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-07-2017, 09:03 AM
klaasberings klaasberings is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Amsterdam, Netherlands
Posts: 5
Default Re: EuCon extreme CPU usage even hen idle!

Hi Peter,

Thanks for your reply. And yes, unfortunately both hdmi and mini display are causing the same level of cpu usage, otherwise it would have been a reasonable workaround.

So, in the meanwhile we're convicted to our retina screens and hopefully the next Eucon update will solve this problem...

Cheers,
Klaas
Reply With Quote
  #6  
Old 03-10-2017, 01:02 PM
EddieJones's Avatar
EddieJones EddieJones is offline
Avid
 
Join Date: Dec 2014
Location: Santa Cruz
Posts: 2,832
Default Re: EuCon extreme CPU usage even hen idle!

We found the cause and it will be fixed in the upcoming release.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-10-2017, 01:19 PM
jjnssn jjnssn is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Minneapolis
Posts: 536
Default Re: EuCon extreme CPU usage even hen idle!

Quote:
Originally Posted by EddieJones View Post
We found the cause and it will be fixed in the upcoming release.


I am absolutely impressed with the recent support and interaction with the forum Eddie. I understand somethings may not be as quick and there is still a cadence to releases, regardless, Thank you!


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
____________________________________________

W10 Pro / X99 / E5-1650v3 / 64GB ECC / nVidia P1000 / ASUS TB3 AIC
PT HDX1 / OMNI / HD IO 16x16 / 11R / Kontakt Kontrol S49 / Artist Transport and Mix / UAD OCTO Satellite, Apollo Twin MKII &, x8P Thunderbolt

[Late 2013 10.14 MacBook Pro]
Reply With Quote
  #8  
Old 03-13-2017, 07:12 AM
tom_lowe tom_lowe is online now
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: London, UK
Posts: 1,064
Default Re: EuCon extreme CPU usage even hen idle!

Quote:
Originally Posted by EddieJones View Post
We found the cause and it will be fixed in the upcoming release.
Just found out this was the cause of the fans going crazy on my rMBP, thanks to a thread on the Pro Tools Expert website. Perhaps you could comment there with the fantastic news about the next release?

I was about to go back down to Yosemite! Do you have a rough ETA on the next version?
Reply With Quote
  #9  
Old 03-13-2017, 10:35 AM
p3psi p3psi is offline
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Germany
Posts: 1
Default Re: EuCon extreme CPU usage even hen idle!

fantastic feedback and thanks to avid support & pro tools expert. i was going to purchase a S3 and will postpone this. i've uninstalled EuCon now completely (/Applications/Euphonix).

this issue was driving me nuts during the project completed last weekend. i'm on a trashcan and couldn't imagine, that it is running out of ressources.

disabling sierra's eye candy improved the performance dramatically as well (system preferences > accessibility > display, uncheck reduce motion, reduce transparency; system preferences > dock, disable effects and so on...).

macOS ... what the hell, apple. come on!
Reply With Quote
  #10  
Old 03-13-2017, 01:53 PM
EddieJones's Avatar
EddieJones EddieJones is offline
Avid
 
Join Date: Dec 2014
Location: Santa Cruz
Posts: 2,832
Default Re: EuCon extreme CPU usage even hen idle!

Quote:
Originally Posted by tom_lowe View Post
Just found out this was the cause of the fans going crazy on my rMBP, thanks to a thread on the Pro Tools Expert website. Perhaps you could comment there with the fantastic news about the next release?

I was about to go back down to Yosemite! Do you have a rough ETA on the next version?
Hopefully soon (April) Do you have the link to the thread on PTE ?
Thanks Eddie
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Apollo DSP usage when idle adam79 Third Party Interfaces 13 01-27-2015 02:23 PM
D Verb CPU usage at idle?,EQ issues,Autotune,etc Greg K 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 04-26-2012 09:31 PM
Creeping resource usage when idle Hollow Body 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 03-19-2007 03:27 PM
Eratic CPU usage at idle. Blank Frank 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 02-02-2007 09:59 AM
cpu usage maxing out even when idle SoFar1 Pro Tools M-Powered (Win) 3 11-21-2006 11:54 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:23 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com