Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-20-2020, 11:18 AM
newcens newcens is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 9
Default Session won't start when pressing the Play Icon or space bar

This has happened before and I have to restart my computer to get back to normal. When I try to start the session and press the space bar the transport just starts blinking and won't start. Any suggestions?

Thank you in advance
Newcens
Reply With Quote
  #2  
Old 11-20-2020, 04:34 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,308
Default Re: Session won't start when pressing the Play Icon or space bar

For me, all I need to do is close Pro Tools and re-open. Never had to reboot Kind of tough to offer any advice when you give absolutely zero information on your setup
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 11-20-2020, 09:15 PM
newcens newcens is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 9
Default Re: Session won't start when pressing the Play Icon or space bar

Thanks Dave, it is Dave right?

I'm running ProTools Version 2019.12.0 on a iMac (Retina 5K, 27 inch, Late 2015) Processor 3.2 GHz intel core i5 - 16 GB Ram

Does that give you a better idea?

Newcens (Roy) Most people still call me a Newcens
Reply With Quote
  #4  
Old 11-21-2020, 09:00 PM
Bob Olhsson's Avatar
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,411
Default Re: Session won't start when pressing the Play Icon or space bar

Same experience as Dave!
__________________
Bob's room 615 562-4346
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
  #5  
Old 11-22-2020, 10:06 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,308
Default Re: Session won't start when pressing the Play Icon or space bar

Quote:
Originally Posted by newcens View Post
Thanks Dave, it is Dave right?

I'm running ProTools Version 2019.12.0 on a iMac (Retina 5K, 27 inch, Late 2015) Processor 3.2 GHz intel core i5 - 16 GB Ram

Does that give you a better idea?

Newcens (Roy) Most people still call me a Newcens
Have you checked your OS version against PT2019.12 in the compatibility chart? I suspect there are tons of iMacs in use so I don't see any hardware conflict(***unless you have a Fusion drive***). Bob and I are both on Windows so maybe some Mac users can add to the conversation
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 11-22-2020, 02:16 PM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,325
Default Re: Session won't start when pressing the Play Icon or space bar

Sounds like “wait for sync”
Flashing
__________________
(Help us Help You)<<<click here
Reply With Quote
  #7  
Old 11-22-2020, 04:36 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,308
Default Re: Session won't start when pressing the Play Icon or space bar

Quote:
Originally Posted by DetroitT View Post
Sounds like “wait for sync”
Flashing
That is certainly worth looking at(and I do, every time it happens). Sadly, that's never the issue for me
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 11-22-2020, 09:49 PM
newcens newcens is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 9
Default Re: Session won't start when pressing the Play Icon or space bar

I Thought it might have been "Waiting for Sync" too, but after trying to disable that it still would not engage in play.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-22-2020, 10:38 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,844
Default Re: Session won't start when pressing the Play Icon or space bar

What *exactly* is happening in the transport window? What buttons are illuminated and/or blinking at what colors? Describe any blinking pattern.

What happens when you test with Built-In Output? And after trashing pref? And with a new empty session?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cutting blank space at the start of my session Dr Wobble Getting Started 5 06-19-2015 12:34 PM
Is it possible to play a click without pressing play, and have it in sync.... ALowe macOS 5 06-05-2011 05:24 PM
undo jump to session start after accidentally pressing enter vortexsurfer23 Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 11-09-2008 06:47 AM
Pressing space bar does not start palyback. PT 7.3.1 issue Chris7514 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-14-2007 11:18 PM
anyone having problems pressing space bar? fabpab 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 05-04-2005 11:48 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:14 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com