Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-01-2014, 08:29 PM
joey8989896 joey8989896 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: United States
Posts: 14
Default Digi 003+ is making my computer really hot! Kernal_task is using all my CPU

MacBook Pro

Model: 13-inch, Mid 2012

Processor: 2.9 GHz Intel Core i7

Memory: 8GB 1600 MHz DDR3

OS: 10.9.2 & 10.8.5 (on separate hard drives)



Interface: Digidesign 003 Rack+ Factory (8 mic inputs)



Software: Pro Tools 10.3.8 & 11.1.2



Drivers: 11.1 for mavericks & 10.3.3 for mountain lion



Peripherals



Firewire 800 > OWC 1TB HD> Firewire 800 to 400 cable> 003+



-I've tried all possible cable combinations with no luck including:

computer > 800 to 400 cable > 003+

comp > 800 to 400 adaptor > 400 cable > 003+

comp > 800 > HD > 400 out from HD > 003+



Audio Drive: USB 3.0 > WD 1 TB HD (I've tried using 2 other drives with no luck)



I have tried all troubleshooting methods described in the forums sticky.

I have taken my computer in to apple for a hardware inspection (and passed).

I complied with the READ BEFORE POSTING sticky.



What happens:



Any sound that is played from the computer to the Digi 003+ results in the computer overheating and kernel_task goes up to ~100%. This results in the computer being less responsive and therefore can't use nearly as many tracks or plugins.



More directly it has to do with anytime the HOST 1394 green light goes on on the front of the 003+, like when pro tools keeps it on or you empty the trash bin and it makes that trash sound or a youtube video.



I am not the only one with this problem. I've been searching for the answer all over the internet for months now and no one seems to know the answer.



Please help moderator! Thanks

Last edited by joey8989896; 04-02-2014 at 07:21 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-02-2014, 02:51 AM
AntonTsygankov AntonTsygankov is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Russia Moscow
Posts: 3
Default Re: Digi 003+ is making my computer really hot! Kernal_task is using all my CPU

Same thing....

I tried:

comp > 800 to 400 cable > 003+ (Kernel_task is about 70%)

comp > 800 to 400 adaptor > 400 cable > 003+ (Kernel_task is about 95%)



comp > 800 to 400 cable > MOTU ULTRA LITE FIREWIRE (solves all problems...Kernel_task is about 2-4%)


comp > USB > APOGEE DUET (Kernel_task is about 8-12%)



I really love to use Genuine Pro Tools 003R+ hardware with PT11 and Mavericks instead of third party manufacturers.

Could you please fix the drivers? I used same setup with Pro Tools 9 and 10.6.8 Os and had zero problems.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-02-2014, 08:33 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,851
Default Re: Digi 003+ is making my computer really hot! Kernal_task is using all my CPU

I'm not sure this is related but:

Mac OS X 10.9.1 requires Pro Tools 11.1.2 or higher

is this happening on both versions of OSX, or just Mavericks?

Joel
__________________
Jame Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Intel S5000PSL / 2 x Xeon E5450 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / M-Audio Project Mix IO

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #4  
Old 04-02-2014, 07:18 PM
joey8989896 joey8989896 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: United States
Posts: 14
Default Digi 003+ is making my computer really hot! Kernal_task is using all my CPU

Yes it is happening on both versions of osx
Reply With Quote
  #5  
Old 04-12-2014, 06:57 PM
joey8989896 joey8989896 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: United States
Posts: 14
Default Re: Digi 003+ is making my computer really hot! Kernal_task is using all my CPU

Quote:
Originally Posted by JoelG View Post
I'm not sure this is related but:



Mac OS X 10.9.1 requires Pro Tools 11.1.2 or higher



is this happening on both versions of OSX, or just Mavericks?



Joel

Hi Joel, have you heard anything back from your people on this issue? My computer is still getting really hot

Thanks
Reply With Quote
  #6  
Old 05-01-2014, 11:59 AM
Eekay Eekay is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Sweden
Posts: 10
Default Re: Digi 003+ is making my computer really hot! Kernal_task is using all my CPU

Bumping this, I have the same problem. I love this interface though, would be a shame if I had to sell it.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-09-2014, 01:17 PM
joey8989896 joey8989896 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: United States
Posts: 14
Default Re: Digi 003+ is making my computer really hot! Kernal_task is using all my CPU

Guys I fix my problem for the time being. I uninstalled the Avid 003 11.1 driver and installed the 10.3.3 driver and I'm using Pro Tools 10 and. I'm not getting the kernal task spike anymore for now
Reply With Quote
  #8  
Old 05-09-2014, 01:34 PM
Eekay Eekay is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Sweden
Posts: 10
Default Re: Digi 003+ is making my computer really hot! Kernal_task is using all my CPU

Cool ill try it out!
Reply With Quote
  #9  
Old 07-12-2014, 09:47 AM
dominic_1982 dominic_1982 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Bristol
Posts: 4
Default Re: Digi 003+ is making my computer really hot! Kernal_task is using all my CPU

Did anyone using Mavericks find a solution to this (without having to revert back to Pro Tools 10 after paying for 11 a year ago)? I think upgrading to Mavericks is possibly where my problem started (maybe not) but didn't experience the problem 'til months later as had a long period of time where I din't connect my 003 Rack.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-12-2014, 05:04 PM
mazzie mazzie is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: australia
Posts: 52
Default Re: Digi 003+ is making my computer really hot! Kernal_task is using all my CPU

Isn't usb3 an issue? Read on here somewhere about this do a search! I run a mac pro 5,1 with 003r with no problems.
Cheers
Mazzie
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help making connections to my Digi 003? Mainstream 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 12 12-07-2010 09:04 AM
Digi 001 computer out to computer Cable Question dbguitar 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 08-28-2004 04:29 PM
making Mbox the main audio out for my computer.... meeatt 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 08-25-2004 02:37 PM
Digi 001 - Making Outputs MONO? atrest 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 8 09-17-2003 09:14 PM
Making demos on Digi 001 jamlaw 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 27 03-31-2003 05:04 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:08 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com