Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire and USB Audio Interfaces (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 03-09-2018, 08:59 AM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,111
Default Re: Speaker hum when ProTools launches

Was the Windows system a desktop or laptop?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #12  
Old 03-11-2018, 10:49 AM
annapretorius annapretorius is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Johannesburg, South Africa
Posts: 13
Default Re: Speaker hum when ProTools launches

Hey everyone

I connected the soundcard and monitors to a windows laptop and there was no hum.
So it has to be something on the mac that is causing this.

Can anyone suggest another remedy?
Reply With Quote
  #13  
Old 03-11-2018, 11:20 PM
annapretorius annapretorius is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Johannesburg, South Africa
Posts: 13
Default Re: Speaker hum when ProTools launches

Hey everyone

I plugged the soundcard (fast track duo) and speakers (rokit 5 powered) into my windows laptop and there was so no hum at all. Everything was plugged into the same power outlet as before with my IMAC.

So I am pretty sure it is not a power issue.

As soon as it the soundcard and speakers is plugged into my MAC, I get that hum again. The hum starts whenever I launch protools or quicktime or any program thats going to play sound.
Reply With Quote
  #14  
Old 03-11-2018, 11:36 PM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,111
Default Speaker hum when ProTools launches

That’s why I asked if it was a laptop. More than likely, the Windows laptop was running on battery power or, if plugged into AC, it only has a 2 prong power connection with no Earth, so you’re not getting a ground loop.

You asked what to do and I answered previously with a couple of suggestions as did others.

The quickest is to just remove the ground pin on your iMac cable or speakers but beware of the risks.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Center Speaker Output playback on Left & Right speaker Ayem Ismail Pro Tools 11 2 01-08-2017 11:05 AM
Speaker Noise only when PT launches Mdubbs818 Pro Tools Software (Mac) 1 08-11-2013 04:29 AM
Aggregate I/O Built-in Speaker causing speaker to crack and pop andrewkeithly Pro Tools Software (Mac) 2 01-27-2012 11:10 AM
ProTools launches slowly Nippamuk 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 11-07-2003 06:40 PM
mbox protools new session launches then crashes MoreMeintheMonitors 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 06-13-2003 12:00 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:41 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com