Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-16-2020, 02:10 PM
MixerGuy MixerGuy is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: LA CA USA
Posts: 854
Default Feature request: Mixer window should have a wider maximum width

Feature request: Mixer window should have a wider maximum width

I’m hoping a future version of ProTools will allow the mixer window to be quite a bit wider than the maximum now.

Let me explain

I just got an ultrawide 49” monitor for my MIXER window, and hooked it up to 2020 Mac Pro that has a very nice graphics card in it.

Resolution for my *mixer* window is 5120 x 1440 and this is great as I can see what I want to on the mixer (including 3 sends open, EQ curve, delay compensation, 10 inserts, etc)

However I can’t drag the mixer window all the way open, from left to right. It will open only enough (left to right) to allow me to see about 49 faders in wide view.

See attached pic.

Yes I know i can see more faders if I switch to narrow fader view, but that isn’t my point.

Note the yellow area to the right of the mixer window. I want to be able to view MORE faders in this yellow area, by dragging the mixer window to be wider. PT 2020.9 does not allow me to do this.

With many people mixing hundreds of audio tracks (myself included) it seems about time that the mixer window could be made wider .... to be 5120 pixels wide at least.

(My edit window is on a separate monitor, so not I dont want to have my edit window on the same monitor.)

Anyone know anyone at AVID who can maybe take a look at this limitation, and see about maybe changing it in a future version of ProTools?

and no, selecting a different (lower) screen resolution on the Mac Pro does not solve the problem.

I want to run at 5120 x 1440 to see the *height* details I want on the PT mixer. (3 sends open, EQ curve, delay compensation, etc)

Thanks.
Attached Images
File Type: jpg 49 wide faders visible.jpg (42.9 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #2  
Old 09-16-2020, 04:47 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,851
Default Re: Feature request: Mixer window should have a wider maximum width

Great idea, and if Avid ever decides to accommodate 4K screens, maybe this would/could be a byproduct. You mentioned narrow view, but there is a 3rd option that is undocumented. If you use the "fat meters" hack while in narrow mix, it actually creates a compromise where the tracks are wider than the typical "narrow" view, but not as wide as normal. That's the setting I use all the time(the hack being hitting all 3 modifier keys and clicking on any track meter in the MIX window).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 09-16-2020, 05:25 PM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,833
Default Re: Feature request: Mixer window should have a wider maximum width

There doesn't seem to be a good reason to limit the window width and number of mixer channels in today's computer environment, given the availability of powerful enough graphics cards and support for multiple monitors. Just let the OS and video hardware handle it. At least allow up to the number of voices supported.
__________________
Obsidian Dragon
Model Name: MacBook Pro
Model Identifier: MacBookPro14,3
Processor Name: Intel Core i7
Processor Speed: 3.1 GHz
Number of Processors: 1
Total Number of Cores: 4
L2 Cache (per Core): 256 KB
L3 Cache: 8 MB
Memory: 16 GB
MacOS 10.15.7 running Protools 2020.9.1
Reply With Quote
  #4  
Old 09-16-2020, 06:10 PM
MixerGuy MixerGuy is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: LA CA USA
Posts: 854
Default Re: Feature request: Mixer window should have a wider maximum width

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Great idea, and if Avid ever decides to accommodate 4K screens, maybe this would/could be a byproduct. You mentioned narrow view, but there is a 3rd option that is undocumented. If you use the "fat meters" hack while in narrow mix, it actually creates a compromise where the tracks are wider than the typical "narrow" view, but not as wide as normal. That's the setting I use all the time(the hack being hitting all 3 modifier keys and clicking on any track meter in the MIX window).
Fat meters FTW! I'm glad it hasn't gone away, after all these years.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-17-2020, 07:10 AM
originalscottyg originalscottyg is online now
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Detroit
Posts: 690
Default Re: Feature request: Mixer window should have a wider maximum width

This size limit also affects the vertical size of the mix window. I recently got a 4K screen for my setup (Mac) and the mix window won't fill the vertical height of the screen (although the Edit window will), so I cannot have my mixer setup with all the views open that I'd like.
__________________
Scott Gatteño
Yessian
Reply With Quote
  #6  
Old 09-17-2020, 03:07 PM
grayter1 grayter1 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Woodbury, MN
Posts: 323
Default Re: Feature request: Mixer window should have a wider maximum width

For the love of everything, I'm still waiting for Windows users to be able to detach the mixer so that I can put it on my second monitor. It's beyond crazy that in 2020 this hasn't been fixed. Nuendo, Reaper, Studio One and Ableton all can do it.

tg
__________________
Win 10 Pro / i7-6700K 4.00GHz / GA-Z170X-UD5 / 32 GB / nVIDIA GTX 1050ti / RME BabyFace Pro FS / Yamaha MODX6 / Komplete S49 / Pro Tools Ultimate 2020.9 / Nuendo 10.3 / Reaper 6 / Studio One 5 / Komplete 12
Reply With Quote
  #7  
Old 09-17-2020, 06:03 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,851
Default Re: Feature request: Mixer window should have a wider maximum width

Quote:
Originally Posted by grayter1 View Post
For the love of everything, I'm still waiting for Windows users to be able to detach the mixer so that I can put it on my second monitor. It's beyond crazy that in 2020 this hasn't been fixed. Nuendo, Reaper, Studio One and Ableton all can do it.

tg
Not quite sure what you mean. I have had MIX and EDIT windows on 2 screens for years.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 09-17-2020, 06:23 PM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 2,003
Default Re: Feature request: Mixer window should have a wider maximum width

I assume he’s talking about the grey window that sits behind the edit and mix window. That’s still a thing on Windows systems right?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #9  
Old 09-18-2020, 07:23 PM
grayter1 grayter1 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Woodbury, MN
Posts: 323
Default Re: Feature request: Mixer window should have a wider maximum width

Quote:
Originally Posted by Sardi View Post
I assume he’s talking about the grey window that sits behind the edit and mix window. That’s still a thing on Windows systems right?
Yep. That's the one. It makes things cumbersome. I go back and forth between PT on my PC at home and my Mac at the office, so I see the difference daily.

tg
__________________
Win 10 Pro / i7-6700K 4.00GHz / GA-Z170X-UD5 / 32 GB / nVIDIA GTX 1050ti / RME BabyFace Pro FS / Yamaha MODX6 / Komplete S49 / Pro Tools Ultimate 2020.9 / Nuendo 10.3 / Reaper 6 / Studio One 5 / Komplete 12
Reply With Quote
  #10  
Old Yesterday, 01:40 PM
MixerGuy MixerGuy is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: LA CA USA
Posts: 854
Default Re: Feature request: Mixer window should have a wider maximum width

Quote:
Originally Posted by Obsidian Dragon View Post
There doesn't seem to be a good reason to limit the window width and number of mixer channels in today's computer environment, given the availability of powerful enough graphics cards and support for multiple monitors. Just let the OS and video hardware handle it. At least allow up to the number of voices supported.
so actually this should be more of a BUG report. Not a feature request.

Hopefully they are working on this.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Maximum width of Edit Window? bad jitter Pro Tools 2019 15 07-25-2019 02:39 AM
Pan window in 5.1 feature request... JR Fountain Artist Series 1 03-03-2011 08:59 AM
PT feature request, mixer A/B button James Drake Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 02-19-2007 08:05 AM
Feature Request - Bus Mixer Andre Knecht Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 02-01-2007 05:21 PM
Feature Request-stacked mixer view Drew Mazurek Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 01-08-2005 01:36 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:48 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com