Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-06-2018, 09:22 AM
Franklyn Franklyn is offline
Member
 
Join Date: Nov 1998
Location: Stuttgart, Germany
Posts: 241
Default Really annoying things with the new "Relative Grid Editing"

(the title should read "annoying")

With PT 2018.7 comes the new cut, copy, paste, and merge “Relative Grid” edit mode.

So far so good, BUT

What the hell is going on when I am copying (key command) a Clip and toggle to another playlist or another track (without changing the song position)
and paste that clip, the pasted clips is complete out of time, because this "wonderfull" feature paste the clips "relative" to the "relative" position.

People that makes absolut no sense. I often copy clips from one track to another Track or to another playlist without changing the Songposition. In this situation IMO PT has to copy at the same point and not "relative" (also when relative grid is on) ?!?

With 2018.7 every time I paste at the same position to another track I have to deactivate the "relative grid mode" and change to "slip" mode or to "(fix) Grid mode", before I paste a Clip on the same position to another track.

This behavior is absolut strange. And a workflow killer for people who worked with PT before 2018.7 (like me :)

In other words a "relative paste" makes only sense when you paste on a full grid position.

Please give as a preference check box to get the old behavior or better do not allow to paste relative when the playhead is not on a bar or beat.

I hope this is a bug and not an Idea of Avid Programmer :)
Reply With Quote
  #2  
Old 08-06-2018, 10:08 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Really anoing Things with the new "Relative Grid Editing"

Yes, I noticed that. Seems totally crazy to me.

To move a clip to another track, I use the ol' Ctrl+click'n'drag up/down or Opt+Cmd+V (paste special when in relative grid mode).

To move to a new playlist, you can use Shift+Opt+N.

But yeah - seems weird to me.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #3  
Old 08-06-2018, 10:18 AM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,343
Default Re: Really anoing Things with the new "Relative Grid Editing"

Yeah, you have to press f4, paste and press f4 again. Could be improved in this case.... And CTRL doesn't bypass GRID on the midi editor anymore
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com

Last edited by amagras; 08-06-2018 at 02:15 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-06-2018, 07:38 PM
bolooki bolooki is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Los Angeles
Posts: 93
Default Re: Really anoing Things with the new "Relative Grid Editing"

Quote:
Originally Posted by amagras View Post
Yeah, you have to press f4, paste and press f4 again. Could be improved in this case.... And CTRL doesn't bypass GRID on the midi editor anymore
sheesh. anything that doesn't get in the way of basic editing flow would be amazing... thank you for posting this though. the "temporary grid" feature they implemented while in Slip has always been driving me nuts and this would've done the same. it should not require any thought or looking whatsoever while editing.

Regardless of your work flow- AVID really needs to make all these new things an OPTION. Not everyone wants to re-learn how to edit and IMO no one asked for these tweaks.

might as well put on idea scale too.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-07-2018, 01:45 AM
midnightrambler midnightrambler is online now
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: London, UK
Posts: 2,291
Default Re: Really annoying things with the new "Relative Grid Editing"

I've not downloaded the new version yet, and I don't actually use Relative Grid very much (coming from the days when it never even existed), but when I saw the video demonstration of this questionable "feature" I immediately got alarm bells ringing. As soon as you've got a program that pastes something where it thinks you want it, rather than where you actually want it, that can surely only start leading to user headaches.....?
Reply With Quote
  #6  
Old 08-07-2018, 01:58 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Really annoying things with the new "Relative Grid Editing"

I use relative grid a lot. Great feature. But, PT should automatically suspend RG when you move/copy clips to other tracks or playlists.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Copy/Paste Relative Grid Doesn't Work Mattiscat macOS 3 01-29-2017 06:23 AM
Grid Mode...Absolute or Relative...the difference? Roy Howell 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 10-12-2012 03:54 PM
Grid Button resets to "Relative Grid" 7k ProControl, Control|24, Command|8 4 01-26-2008 07:47 PM
Feature request: relative grid lock mr.armadillo Post - Surround - Video 0 01-24-2007 03:11 PM
Relative grid weirdness snoopy Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 12-28-2004 02:04 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:02 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com