Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources

Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Other Products > Pro Tools Express on Windows

Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-06-2016, 11:24 AM
timcrow420 timcrow420 is offline
Join Date: Sep 2011
Location: Hurricane Utah
Posts: 67
Default Error: Missing Ilok, how to fix?

I recently moved into my first home, I don't currently have the internet, but I was able to get my Pro tools express up and running No problem, until yesterday!!!!

I let my step kids use pro tools when they get home from school and yesterday I had to go on to do some dithering of a project, when I quickly realize that I am completely locked out of Pro Tools Express.

I noticed my Ilok was loose from the USB housing, So I snapped that back into place and I got the solid blue light back on. Even though I fixed the Ilok it is telling me it can not find it and to register my product.

I just went on Ilok.com from my phone and all my licenses are there.

I am assuming I am going to have to take the entire computer over to a friends house that has internet?

Im not sure what caused this problem, so im not sure how to fix it. Can anyone help?
Reply With Quote
Old 01-05-2017, 12:14 PM
yoerik yoerik is offline
Join Date: Jan 2006
Location: Ghent, Belgium
Posts: 180
Default Re: Error: Missing Ilok, how to fix?

It seems your iLok might be broken (your licenses show up in your iLok account anyway, after all they're valid and iLok doesn't know what condition the iLok is in). In that case you will have to get a new one and recover the licenses from all the publishers that you have licenses from on that iLok (e.g. Waves if you have Waves plugins, ...)
In my experience with most publishers that's very easy, you just drop them an e-mail and they will generally quickly recover your licenses to your iLok account so you move them to a different iLok. Except for Avid, you will have to buy a specific support ticket (about 35 dollars if I remember correctly) and call them on the phone.

Another thing you can do if you're living in the States is getting a ZDT from iLok (it's on their site) and have them send a replacement iLok with the licenses on it. However shipping will take some time and shipping costs are quite ridiculous if you live abroad.
Reply With Quote
Old 01-05-2017, 06:56 PM
QuikDraw QuikDraw is offline
Join Date: May 2000
Location: Yucaipa, California, USA
Posts: 2,075
Default Re: Error: Missing Ilok, how to fix?

Are you running Windows?

If you are it's possible that the Pace License Manager service is not running. It's supposed to automatically start, but it doesn't always start. If you search Windows for Services you can find the Pace License Manager service. If it's not running just start it. That worked for me several times. Then I changed it's startup type to Automatic (Delayed Start), and I haven't had the problem since. With Delayed Start it will take over two minutes for the service to start when you boot the PC though.
-- Mike
- MacBook Pro 15.4" (9,1) - 2.3 GHz i7 16GB RAM
- OS X 10.13 High Sierra / Windows 10 (Bootcamp) - PT running on Windows partition
- MBox 3 Mini - Mixdown interface
- Mackie Onyx 1640i - Tracking interface
- Behringer X32 Producer - Tracking interface
- PT12.8.3
- Various USB2 and Firewire hard drives
Reply With Quote

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
error missing ilok authorization scollins342 Pro Tools Express on Windows 6 06-26-2014 10:48 AM
error: missing ilok authorization for pro tools... please insert the necessary ilok. Witold.B Pro Tools Express on Mac OS X 1 04-21-2014 03:59 AM
Error missing ilok! creative69 Pro Tools 10 5 03-24-2014 02:25 AM
Error, missing ilok authorization... Martin11 Pro Tools Software (Win) 2 06-06-2012 01:38 PM
error: missing ilok authorization for pro tools 9. please insert the necessary ilok.. weakluv Pro Tools Software (Win) 2 07-07-2011 05:47 PM

All times are GMT -7. The time now is 12:33 PM.

Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com