Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-20-2019, 02:10 PM
awritersparadise awritersparadise is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Nashville, TN
Posts: 178
Default midi sustains by itself when recording?

Would appreciate any help here..
been tracking midi with PT for 15 years.. now as of this week with no change, when I punch in a midi track I'm playing on my keyboard..ie.. a strings track.. it sustains the last note recorded infinitely while I'm recording the next section .. so you hear a jumbled mess with earlier notes sustaining for no reason.. it only does this when I hit record... basically - the FIRST take, it records my sustain expressions just fine.. ... but when I go to punch in.. it records my notes, but stops recording sustain expressions from my pedal correctly.. it only shows a tiny dot up top every time I tap it.... like it is reversed the on/off all of a sudden.. I've rebooted keyboard.. unplugged and plugged in sustain pedal.. rebooted computer.. still happening. I can't think of any "setting" that would make this happen.. can you? Any ideas?
__________________
Custom Thermaltake PC / Windows 10 / 16 gigs of ram / Intel I-9 CPU (12 cores) / UAD Apollo Quad Firewire Interface / M.2 System Drive / 5TB Solid State Session Drive / Pro Tools 2019 Subscription
Reply With Quote
  #2  
Old 02-20-2019, 02:29 PM
the.engineer the.engineer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Guildford, Surrey, UK
Posts: 216
Default Re: midi sustains by itself when recording?

Sounds like an issue I had ages ago. There was a bug when midi merge was turned on which meant the sustain triggering was random.

I’m taking pro tools 11 here so may not be relevant but worth trying switching midi merge off and trying it.

Obviously that has its limitations but worth a go.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
James Welch
Recording Engineer | Producer
Masterlink Productions

Mac Pro 5,1 (Mid 2010) | 3.46GHz Six-Core Intel Xeon | 32GB Ram | AMD Radeon RX 580 8GB | Apple 27" LED Cinema | 500GB Samsung 960 EVO M.2 SSD System Drive | 1TB WDC Sample Drive | 4TB RAID 0 Seagate Audio Drive | UAD-2 Quad PCIe
Mojave 10.14.5 | Pro Tools Ultimate 2019.5 | HDX | Avid Omni | Avid 16x16 HD I/O x2 | Digidesign 192 | Digidesign C24
Reply With Quote
  #3  
Old 02-20-2019, 02:45 PM
awritersparadise awritersparadise is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Nashville, TN
Posts: 178
Default Re: midi sustains by itself when recording?

thanks. Tried that just now, but still happens. I've even unplugged the sustain pedal.. unplugged the keyboard.. it still sustains infinitely the last note I recorded even though the notes are only held one second.
so frustrating. stuff like this only happens when I have to finish projects before heading out of town on a tight crunch! I've spent 2 hours getting nowhere fixing a prob on a string track that should have taken 3 mins.
__________________
Custom Thermaltake PC / Windows 10 / 16 gigs of ram / Intel I-9 CPU (12 cores) / UAD Apollo Quad Firewire Interface / M.2 System Drive / 5TB Solid State Session Drive / Pro Tools 2019 Subscription
Reply With Quote
  #4  
Old 02-20-2019, 03:18 PM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,504
Default Re: midi sustains by itself when recording?

Hi friend !

Try this :

Right click over the midi merge button and select " latch " as default instead of
" touch " .
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
  #5  
Old 02-20-2019, 03:19 PM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,504
Default Re: midi sustains by itself when recording?

Midi merge
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
  #6  
Old 02-20-2019, 03:24 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 2,754
Default Re: midi sustains by itself when recording?

Quote:
Originally Posted by jeam25 View Post
Hi friend !

Try this :

Right click over the midi merge button and select " latch " as default instead of
" touch " .
Is that what Avid calls it? Latch and Touch? They seem like misnomers for MIDI recording as they're references to fader control. Merge (or Combine) and Overwrite (or Replace) has been more of a standard.

Last edited by Eric Lambert; 02-21-2019 at 10:09 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-20-2019, 03:24 PM
awritersparadise awritersparadise is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Nashville, TN
Posts: 178
Default Re: midi sustains by itself when recording?

Wow.. I'm been seemingly very familiar with MIDI MERGE for a decade now and had no idea there were further options if you right click the button... and guess what.. that fixed it! No clue why it worked for years before that on the default setting and not today.. but nevertheless, changing that setting fixed the problem.

Thank you (all) very much for the help. You're the best.
__________________
Custom Thermaltake PC / Windows 10 / 16 gigs of ram / Intel I-9 CPU (12 cores) / UAD Apollo Quad Firewire Interface / M.2 System Drive / 5TB Solid State Session Drive / Pro Tools 2019 Subscription
Reply With Quote
  #8  
Old 02-20-2019, 03:28 PM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,504
Default Re: midi sustains by itself when recording?

Awesome ! Glad it helped .
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
  #9  
Old 02-21-2019, 09:48 AM
jwilkers jwilkers is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Louisville, KY.
Posts: 157
Default Re: midi sustains by itself when recording?

There is almost always someone in here that knows just about everything. I LOVE this forum. Read it every day. Good job guys!
Reply With Quote
  #10  
Old 02-21-2019, 10:22 AM
the.engineer the.engineer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Guildford, Surrey, UK
Posts: 216
Default Re: midi sustains by itself when recording?

Quote:
Originally Posted by jeam25 View Post
Hi friend !

Try this :

Right click over the midi merge button and select " latch " as default instead of
" touch " .
Amazing!
__________________
James Welch
Recording Engineer | Producer
Masterlink Productions

Mac Pro 5,1 (Mid 2010) | 3.46GHz Six-Core Intel Xeon | 32GB Ram | AMD Radeon RX 580 8GB | Apple 27" LED Cinema | 500GB Samsung 960 EVO M.2 SSD System Drive | 1TB WDC Sample Drive | 4TB RAID 0 Seagate Audio Drive | UAD-2 Quad PCIe
Mojave 10.14.5 | Pro Tools Ultimate 2019.5 | HDX | Avid Omni | Avid 16x16 HD I/O x2 | Digidesign 192 | Digidesign C24
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Midi randomly cuts out and sustains notes MPStevo MIDI 0 08-15-2009 09:25 AM
Midi note sustains until I disconnect PSIII MIDI 3 08-02-2009 03:06 PM
MIDI Questions On IMPORTING MIDI & Recording MIDI Pro Tools LE 7.4 Michaeldante MIDI 3 03-27-2009 05:42 PM
Midi recording - I hear no audio, I am new to midi recording Peter Roberts MIDI 13 08-19-2007 03:15 PM
Digi, When Protools creates MIDI regions after recording MIDI info.... Mt.Everest Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 07-21-2001 12:12 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:04 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com