Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-15-2018, 11:17 PM
nibtgom nibtgom is offline
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: melbourne
Posts: 17
Default Mbox mini 3rd gen unable to monitor playback after phantom is activated?

My mbox has worked fine since i got it several months ago, this is very sudden change to the way it usually operates.

Today I activate phantom power on the mbox and now I can't monitor playback, of anything, including youtube, itunes, PT tracks etc. I've tried switching between headphones and speakers.

If I pull out the Mbox usb and reinsert it, playback will work again through the mbox, until I press in the phantom power button.

I reinstalled the last driver for version 1.3.4 released last October. (The new one is not compatible with my operating system). I did even turn the computer off and on again.

Would anyone have any ideas for me?

Any advice much appreciated! Thank you

SPECS:

OSX 10.9.5
MBOX Mini 3rd Gen
Pro Tools 11.3.1
Reply With Quote
  #2  
Old 03-16-2018, 02:00 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 2,981
Default Re: Mbox mini 3rd gen unable to monitor playback after phantom is activated?

Very strange indeed.

I'd be willing to offer a wild guess, though; the mini gets its power via usb. When you activate 48v phantom power, there might be a short drop in power, that could make the driver software lose connection with the hardware. Could it be that your mini is connected to a usb port with not optimal power? The built-in ports on your mac should be best.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-16-2018, 07:24 PM
nibtgom nibtgom is offline
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: melbourne
Posts: 17
Default Re: Mbox mini 3rd gen unable to monitor playback after phantom is activated?

I only have one functioning usb port at the moment but yeah you're completely right. I was not plugging in my powered usb hub because it was previously working fine without it, so i just plugged it in and that +48 issue not longer occurs.

wooo thank you very much
Reply With Quote
  #4  
Old 03-16-2018, 07:28 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 2,981
Default Re: Mbox mini 3rd gen unable to monitor playback after phantom is activated?

Quote:
Originally Posted by nibtgom View Post
I only have one functioning usb port at the moment but yeah you're completely right. I was not plugging in my powered usb hub because it was previously working fine without it, so i just plugged it in and that +48 issue not longer occurs.

wooo thank you very much
I'm glad it worked out!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mac OS X 10.8.5 unable to recognize Mbox Mini Steve Stokes FireWire and USB Audio Interfaces (Mac) 3 01-10-2014 10:53 AM
Unable to locate hardware. Mbox mini. Sears Pro Tools 10 10 03-12-2012 12:35 PM
MBox Mini 3 + PT8LE 'Unable to Recognize...' bjohnny 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 14 03-27-2011 07:30 AM
PT Unable to Locate Mbox 2 Mini B-Rob 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 11 01-24-2011 06:05 PM
Bad monitor jacks on MBox 2 Mini? bonniejay 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 05-01-2007 02:49 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:35 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com