Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-04-2017, 06:52 AM
Terry Wetzel Terry Wetzel is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Douglasville, Georgia
Posts: 1,408
Default Mixer/Pro tools.

For the first time ever I have been able to successfully hook up my Mackie 24/8 mixer together with Pro tools 12! In doing so it occurred to me that this combination will require calibration of both the mixer and Pro tools. I know that PT's should be calibrated to -18 dB = 0. I assume the mixer, using a sine signal of 1khz = 0dBFS is correct but I'm not sure. Is this a correct assumption?
Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-04-2017, 07:12 AM
Wizzoboy's Avatar
Wizzoboy Wizzoboy is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
Posts: 603
Default Re: Mixer/Pro tools.

No. The output of the Mackie if set to 0vu with 1khz tone should read -18 on the input of PT. -18 on PT equals 0vu giving 18db of headroom before 0dbfs. A 1khz tone at -18 out of PT should read 0vu on the Mackie.
__________________
Dell Precision 490 Workstation, dual 4 core 5355 Xeon, 16gb Samsung DDR2 ECC Ram - Windows 7 Ultimate - Nvidia GTX 650 - 3 x Internal WD Blacks - PT 2018.3 - Digi 002R - Original Mackie HUI - JBL Monitoring.
Dell XPS 8700 i7-4790 - 24gb RAM - Windows 10 - Nvidia GTX 1060 6GB - 2 x Internal WD Blacks + MSATA card - Davinci Resolve 16.0b7 - Canon HF G40
Reply With Quote
  #3  
Old 12-04-2017, 11:30 AM
john1192 john1192 is online now
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,691
Default Re: Mixer/Pro tools.

does this not depend on your Audio INterface ??? for example, mine is -16 !!!
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #4  
Old 12-04-2017, 01:51 PM
originalscottyg originalscottyg is online now
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Detroit
Posts: 506
Default Re: Mixer/Pro tools.

Both of the above replies are correct. And yes, it does depend on your interface. If you can post the exact models of your PT interface, and your Mackie mixer, then we can take a look. Is there a particular reason you want to use the Mackie with Pro Tools? Are you using it for tracking? Mixing?

A little background...
This is a topic that is pretty technical and can get a little complicated at first.

-18=0 is an incomplete statement. A more complete statement would be -18dBFS = 0VU = +4dBu.

dBFS is a digital signal level that only exists only in the digital domain and doesn't have an absolute correlation to any analog voltage. dBu is an analog voltage level referenced to 0.775 volts RMS (AC). So 0dBu = 0.775 Vrms, and +4dBu = 1.228Vrms.

The D/A converters are calibrated to match a specific digital level (anywhere from -14dBFS to -20dBFS) to a specific analog level (usually +4dBu, or 1.228Vrms, for line level balanced outputs). 0VU is a further calibration to match a specific analog level (+4dBu) to a reading on a VU meter (0VU).
__________________
Scott Gatteño
Yessian
Reply With Quote
  #5  
Old 12-04-2017, 02:24 PM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,533
Default Re: Mixer/Pro tools.

I'm going to ask the obvious question.... why?

What do you hope to achieve doing this? If you think you'll be imparting any sort of analog "mojo" with the Mackie, I think you'll be disappointed.

If you need a clean mixer to blend mics together on their way to the DAW (a dubious endeavor these days) because your interface only has so many inputs, I suppose this would work, but I'd simply recommend you get another interface and not mess around with this.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-17-2018, 08:46 PM
coleeddy coleeddy is offline
Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: Huntsville, Al
Posts: 14
Default Re: Mixer/Pro tools.

Quote:
Originally Posted by Terry Wetzel View Post
For the first time ever I have been able to successfully hook up my Mackie 24/8 mixer together with Pro tools 12! In doing so it occurred to me that this combination will require calibration of both the mixer and Pro tools. I know that PT's should be calibrated to -18 dB = 0. I assume the mixer, using a sine signal of 1khz = 0dBFS is correct but I'm not sure. Is this a correct assumption?
Thanks.
Can you tell me how you got your mixer hooked up with pro tools?! Thanks
Reply With Quote
  #7  
Old 09-18-2018, 08:55 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 2,620
Default Re: Mixer/Pro tools.

Quote:
Originally Posted by Drew Mazurek View Post
I'm going to ask the obvious question.... why?

What do you hope to achieve doing this? If you think you'll be imparting any sort of analog "mojo" with the Mackie, I think you'll be disappointed.

If you need a clean mixer to blend mics together on their way to the DAW (a dubious endeavor these days) because your interface only has so many inputs, I suppose this would work, but I'd simply recommend you get another interface and not mess around with this.
+1
__________________
Desktop: PT 2019.6 / Win 10 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7-980X hex @ 3.9GHz / 32GB / Focusrite LS56
Laptop: PT 10 / Win 7 / HP ProBook 4730s / i7-2630 / 8GB / U-PHORIA UMC1820
Info/Services link
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools non-HD. Mixer dpm ? Jassbag Pro Tools 10 2 11-04-2011 01:08 PM
Pro Tools 9 with my mixer? musicislife8181 macOS 1 08-23-2011 09:32 AM
New pro tools le 8 program trying to hook up a mixer need help (old mixer) Dre_Note$ 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 06-28-2010 04:57 PM
003 mixer with LE pro tools wizecrkr ICON & C|24 1 04-22-2008 03:42 AM
pro tools and mixer billboard 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 08-16-2007 07:21 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:02 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com