Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire and USB Audio Interfaces (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-15-2018, 10:39 PM
SAQ76 SAQ76 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: UK
Posts: 2
Default M-Audio Fast Track Ultra 8R problem

Hi.
I am using Pro Tools 10.3.1 with an M-Audio Fasttrack Ultra 8R. I went to record at another location yesterday and amidst a lot of chaos I think the M-Audio was powered by the wrong adaptor (Laptop adaptor). When I returned home it powered on but nothing came out.
I tried reinstalling the software (twice), also installing the latest driver each time.
All functionality seems fine apart from the loss of output volume. It powers up OK. All inputs seem to be working OK. However, the main output volume needs to be turned right up to 100% to get very little output (usually, around 4 gives loud enough output).
I am always so meticulous that I really have no idea how the power supplies got mixed up. I always pack each adaptor in the case it should be in.
I have seen a similar post on this forum that suggested part of the board may have been fried. If this is the case the cost of repair would suggest a new interface.
Anyone any ideas what this is, or how to rectify?
Ideally, I want to make this one work but if I am stuffed and need a new one what is the general consensus regarding the best 8 input interfaces in a similar price bracket to the Fast track Ultra 8R.
Thanks,
T
Reply With Quote
  #2  
Old 10-19-2018, 10:32 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,118
Default Re: M-Audio Fast Track Ultra 8R problem

Don't feel bad I did the same thing with an external hard drive(connected a 19V laptop PSU instead of the 12V drive PSU) and I smelled burning electronics Lucky for me, it only burned the case and the drive was still okay. Since I personally despise most M-Audio hardware, choosing a new interface needs a couple of questions answered:
1-how many IO do you need(and how many microphone preamps)?
2-what exact OS and DAW software?
3-what ports are available on your computer(USB, USB2, USB3, Firewire, Thunderbolt)?
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 10-19-2018, 12:02 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,038
Default Re: M-Audio Fast Track Ultra 8R problem

An a sanity check.

How are you listening to the output? What monitors or headphones?

Did you check with headphones? Are they quiet as well?

Make sure the monitor output volume was not accidentally changed when you moved stuff.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-20-2018, 09:52 AM
SAQ76 SAQ76 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: UK
Posts: 2
Default Re: M-Audio Fast Track Ultra 8R problem

Thanks for the replies.

I need 8 microphone pre-amps to enable recording a drum kit.
I am using Windows 7 and Pro Tools 10.3.10.
Ports are USB2 (x2) USB3 (x2).

My monitors are KRK Rokit 8. They were not taken with me when I went to record. We were just recording a few drum fills to add to some really rough demos so the sound quality was not so important. I plugged the outputs into a guitar amp whilst we were there. My monitors stayed put. They were not moved, so no change to their levels.

The headphone output seems OK. It could be a bit quieter than previous but I couldn't swear to that.

Cheers,

T
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
problem with m-audio fast track ultra Benedikta FireWire and USB Audio Interfaces (Mac) 0 05-24-2015 09:33 AM
Fast Track Ultra 8R Problem bigelownumber21 Third Party Interfaces 0 10-30-2014 02:09 PM
Fast Track Ultra 8R problem bigelownumber21 General Discussion 0 10-29-2014 03:33 PM
Double problem - M-Audio Fast Track Ultra 8R Tanno Buchino FireWire and USB Audio Interfaces (Win) 13 09-08-2014 09:34 PM
Fast Track Ultra problem drhum23 Pro Tools M-Powered (Win) 1 08-01-2008 12:56 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:12 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com