Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  ē  Community Terms of Use  ē  Help Us Help You

Knowledge Base Search  ē  Community Search  ē  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #31  
Old 07-03-2018, 10:55 AM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,646
Default Re: Protools 12.XX performance optimization script and important tips!

Quote:
Originally Posted by seanmccoy View Post
Out of curiosity, aren't a number of hungry plugins designed to utilize hyperthreading?
To me, the proof is in the pudding. Hyperthreading off has been better here(so far). Now I am suspect that Sound Radix Mute-o-matic might be the last of my -9093(have not seen any since pulling that plugin).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #32  
Old 10-01-2018, 01:54 PM
Stevenk734 Stevenk734 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: Jamaica Plain
Posts: 25
Default Re: Protools 12.XX performance optimization script and important tips!

Hi Alton,
I know that you posted this optimization
texhnique months ago. Iím running PT 2018.1 for PC, win 10, i7.16 gifs RAM.
To make a long story short, if I can, Iíve been getting that out of cpu error.
I was able to get into task amanger, make those affinity and other setting high, or whatever you recommended, just allowing the PT the 6 cores. It brought down my PT cpu usage dramatically. It does not save that sesettings, however.
I copied and emailed that optimization link that you posted, as an email to myself.
Sorry to sound stupid, but what do I do with this link to make it easier to redo those settings after each PT opening. Could you explain that to me.
Reply With Quote
  #33  
Old 10-01-2018, 03:56 PM
Stevenk734 Stevenk734 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: Jamaica Plain
Posts: 25
Default Re: Protools 12.XX performance optimization script and important tips!

Althon,

Sorry to bother you again. 2 things. One, on my PT Usage meter, I actually have not gotten a major improvement. I still seem to fluctuate between 20-40% usage.
I can see that my affinity and other settings were manually adjusted by me to your recommendations, but the PT meter still shows all 8 cores with some % of usage, although 2 are very small %.
I took your link, clicked on it and it said, ď donít know the hostĒ. I said run anyway.
So, I went back and now I have finally saved it as something like protoolsfix.bat, sitting on my desktop. So, I guess Iíll try opening it after I open pro tools again after I open a session. I wonít be having a session anytime soon, but Iíll just add some nonsense tracks, I guess and see if I get the cpu error.
Any suggestions or instructions, etc, would be appreciated.
Iím in a bit over my head here, technically, but doing the manual changes in task manager were easy enough.
Anyway, thanks in advance for any further advice, feedback.
Sk
Reply With Quote
  #34  
Old 10-02-2018, 05:32 AM
athlon64 athlon64 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: Croatia
Posts: 21
Default Re: Protools 12.XX performance optimization script and important tips!

Quote:
Originally Posted by Stevenk734 View Post
Althon,

Sorry to bother you again. 2 things. One, on my PT Usage meter, I actually have not gotten a major improvement. I still seem to fluctuate between 20-40% usage.
I can see that my affinity and other settings were manually adjusted by me to your recommendations, but the PT meter still shows all 8 cores with some % of usage, although 2 are very small %.
I took your link, clicked on it and it said, ď donít know the hostĒ. I said run anyway.
So, I went back and now I have finally saved it as something like protoolsfix.bat, sitting on my desktop. So, I guess Iíll try opening it after I open pro tools again after I open a session. I wonít be having a session anytime soon, but Iíll just add some nonsense tracks, I guess and see if I get the cpu error.
Any suggestions or instructions, etc, would be appreciated.
Iím in a bit over my head here, technically, but doing the manual changes in task manager were easy enough.
Anyway, thanks in advance for any further advice, feedback.
Sk
If you managed to get the protoolsfix.bat downloaded to yours PC, all that you need to do is run it after you have started protools. If it asks you some additional permissions every time you do that, there is a way to disable that but you will need to google it.
Then to check if the script has worked you can go into protools affinity settings in task manager and there you should find two cores unchecked.

You will still see cpu usage on those two cores. But that's from other apps, not protools.

I will be honest with you, in the end i solved all of my problems, caused by the fact that protools is not a very well programmed piece of software right now.
By switching to studio one by presonus.
Which not only works a lot smoother and snappier then protools but is also phenomenaly stable and offers me features i actually use and never got in protools.
Long story short, i think we all need to ditch the "industry standard" philosophy and get used to the tools that are objectively the best and can become transparent when you are mixing. Which protools for me could never do. I allways had to worry about problems and bugs and things not programmed very well.
Reply With Quote
  #35  
Old 10-02-2018, 06:03 AM
Stevenk734 Stevenk734 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: Jamaica Plain
Posts: 25
Default Re: Protools 12.XX performance optimization script and important tips!

Athlon,
So very nice of you to respond after posting so many months ago.
In the meantime, thatís basically what Iíve done. I put the bat file on the desktop and install it each time I boot up PT. I do install it after I start a session.
I open a session.i havenít had the chance to test whether itíll keep resetting those changes, but it worked a time or two. Seems idiotic that one canít save these changes permanently per program, butxwhat do I know.
Iím an old analog musician(68), who, after retiring from my doc gig, always wanted to try this digital stuff, so Iím no digital genius. I just went out and bought thexstandard, as you mentioned.
Quite a learning curve. I hire 25 year olds to help me(lol).
Thanks for the studio one tip. Iím pretty deep into buying a bunch of AAX PLUGS.
Will they be redownloadable from whatever come any(waves, mcdsp, isotope, etc, in studio one? Do they take vst?, AAX? Please advise for the future.
I never upgraded past version 2018. 1. Just too much can screw up with this stuff.
Anyway, thanks. I mean get post a follow up on how that script worked, just so you can know how it did. I donít really want that blow another 330 really get bow, for 2 16s from crucial, but weíll see.
Thank you
Sk
Reply With Quote
  #36  
Old 10-02-2018, 07:59 AM
Stevenk734 Stevenk734 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: Jamaica Plain
Posts: 25
Default Re: Protools 12.XX performance optimization script and important tips!

Sorry about the typos. Fat iPhone fingers,
I meant that Iíll post how that script does after I use it a bit.
Do let me know about Studio one, although I can just google it and check it out.
Is there a particular version you would recommend, should I decide to go that route. As I had asked, does it take vst, AAX plugs?
Thx
Reply With Quote
  #37  
Old 10-02-2018, 08:26 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,632
Default Re: Protools 12.XX performance optimization script and important tips!

I don't think I ever tried this.....interesting.
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #38  
Old 10-03-2018, 01:11 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,028
Default Re: Protools 12.XX performance optimization script and important tips!

After reading this great thread I've started experimenting a bit with affinity and priority settings in Windows 10.

On my system it doesn't seem to make any difference if I set the affinity settings befor or after PT is started. Seems to work anyway.

I'v also played a bit with the priority settings. Doesn't seem to make any difference on my system. Only thing to avoid is setting it to realtime while affinity is set to use all cores for PT. That makes my system completly unresponsive and I have to physically turn off my computer and on again.

I was wonder if it would be better to force all other processes and services to use only one core and let only Pro Tools use the other cores?
Only problem is that affinity settings are not remembered after reboot, so a script is needed.
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #39  
Old 10-03-2018, 03:34 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,028
Default Re: Protools 12.XX performance optimization script and important tips!

Quote:
Originally Posted by ejinbc View Post
2) Minimize the use of serial processing - recently someone on GS was discussing optimizing your DAW setup to minimize serial processing of audio signals – the more parallel the signal path, the easier it is for the program to schedule across all cores (makes sense). So I route all signals straight to Master Output channels for monitoring. I have one send setup for Vox slapback (HDelay) echo during recording for monitoring.

3) Read the chapter on Groups in PT - Groups can be used for level control to minimize the need for Aux channels (e.g. drums master) – left click to adjust the group (like a VCA), and right click to adjust an individual group members level (wow). I have also started to mix more like this and for many tasks it keeps the mix simpler and easier for me to control. Aux channels can lead to extra serial processing ???

What do you do if you want reverb, delay or other effects on more than only the vox?
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #40  
Old 10-03-2018, 05:08 AM
Stevenk734 Stevenk734 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: Jamaica Plain
Posts: 25
Default Re: Protools 12.XX performance optimization script and important tips!

C,

I canít speak for athlon, but I guess you havenít noticed that either he, or a colleague, did write a script, for that purpose.
I only picked up on his post of months ago, after I recently developed cpu peaks and out of cpu power error messages. So, Iím new to playing around with his patch and havenít had enough time put in, to offer much of an opinion yet.
I donít work at this full time.
Anyway, it appears that these settings Cant be saved, which is why they wrote a script. Just look for it in his post. I downloaded it and it seems to do the setting changes. I , to date, havenít noticed major cpu reduction yet, but I also havenít had time to test it much.
Iíll post more feedback on its effect, when Iíve used it more
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools Performance Optimization? PatriotsBiker Pro Tools 10 6 06-01-2012 08:26 PM
PTLE 8 optimization tips Hotcrazyfruit 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 03-31-2010 03:59 PM
further os x optimization tips? Matt Chan Post - Surround - Video 5 02-10-2005 08:15 AM
Optimization tips for OS X & 002? jtarbutn 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 04-02-2004 09:02 AM
OSX equivalent to Extensions in OS9 - OSX Optimization tips andrej770 Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 04-07-2003 09:17 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:37 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com