Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 03-21-2018, 07:03 PM
AlexLakis AlexLakis is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Annapolis, MD
Posts: 1,071
Default Re: Reverb?

I normally use individual sends for verb on drums, meaning I will not send the entire drum bus out to the verb, but instead the individual tracks. This allows me to, for example, make the snare and toms wetter and the kick drum and overheads drier. This way just makes the most sense for me, as I like to use the same verb (aux) for multiple sources. I record mostly hard rock.

On another note, I've noticed in the past several years that a lot of DIY mixes/pre-production tracks/etc.. I hear seem to use reverb where I would use delay instead. Try delay, it has electrolytes!
Reply With Quote
  #22  
Old 03-23-2018, 02:21 AM
Raoul23 Raoul23 is online now
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: UK
Posts: 2,820
Default Re: Reverb?

WOW WOW WOW......

I've been experimenting this week by adding more reverb than i normally do to a mix I'm working on, I've even added reverb to instruments/tracks that i never normally would. Overheads is one of them. I always struggled with my cymbals being to upfront and harsh, but if i turned them down they were just not loud enough, now i know reverb is the trick

Today i did a bounce down of the nearly completed track and played it on a few systems and WOW!! I cant believe what I've been missing. This is now bringing my track closer to a commercial sound, the track has more space, more air i cant believe how much this has changed my sound.

I'm sure i need to practice these techniques to make it even better but i'm happy what I've discovered and manage to achieve so far.

Thank you guys for all your input. All these years I've avoided using reverb because everything I've heard about when first mixing was typical amateur mistake was adding too much reverb to a track.
__________________
Raoul Crane
www.blaze-studios.co.uk

PT 10.3.10 HD Accel 6, Mac Pro 3.1 Dual Boot Lion 10.7.5 and Maverick 10.9.5 32GB Ram Magma PE6R4i Chassis
Reply With Quote
  #23  
Old 03-23-2018, 05:29 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 14,554
Default Re: Reverb?

As a corollary to this (I'm assuming we're talking about real drums here) is that the techniques being talked about will also work with vi drums. You just have to split out to multiple audio tracks the various kit pieces. I do this with BFD3.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #24  
Old 04-04-2018, 02:21 AM
simon.a.billington simon.a.billington is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Australia
Posts: 588
Default Re: Reverb?

I definitely put most reverbs on aux tracks myself. There are a few exceptions, like when I'm trying to create an artificial set of overhead or room mics, from minimalistic drum recordings.
Reply With Quote
  #25  
Old 04-16-2018, 11:18 AM
joeymakesmusic joeymakesmusic is offline
Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: India
Posts: 3
Default Re: Reverb?

I would try the Valhalla Room plugin with a short decay time (under .5s) and a vintage room
Reply With Quote
  #26  
Old 04-16-2018, 01:48 PM
amagras amagras is online now
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 2,060
Default Re: Reverb?

If it's not too late to chime in I believe sometimes a minimal use of reverb in the snare and the toms is all some drums need, and I repeat, sometimes and some styles of music. I made this video where you can hear the idea, the explanation is at the end, I used Eventide 2016
https://youtu.be/bUsiP16BLF8
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools 2018
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #27  
Old 04-16-2018, 01:50 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 33,511
Default Re: Reverb?

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
As a corollary to this (I'm assuming we're talking about real drums here) is that the techniques being talked about will also work with vi drums. You just have to split out to multiple audio tracks the various kit pieces. I do this with BFD3.
Absolutely^^^ I never use the plugin room or ambience sounds. Using my own makes those drums sound more like me and less like the other 20,000 people with the same plugin
__________________
Asus x99, Intel i7 6800K, 32 gig DDR4, GeForce 750 Ti, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works
www.capricornsoundworks.com

The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #28  
Old 04-16-2018, 04:02 PM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,373
Default Re: Reverb?

Quote:
Originally Posted by Raoul23 View Post
WOW WOW WOW......

I've been experimenting this week by adding more reverb than i normally do to a mix I'm working on, I've even added reverb to instruments/tracks that i never normally would. Overheads is one of them. I always struggled with my cymbals being to upfront and harsh, but if i turned them down they were just not loud enough, now i know reverb is the trick

Today i did a bounce down of the nearly completed track and played it on a few systems and WOW!! I cant believe what I've been missing. This is now bringing my track closer to a commercial sound, the track has more space, more air i cant believe how much this has changed my sound.

I'm sure i need to practice these techniques to make it even better but i'm happy what I've discovered and manage to achieve so far.

Thank you guys for all your input. All these years I've avoided using reverb because everything I've heard about when first mixing was typical amateur mistake was adding too much reverb to a track.
Hi,

Might want to try having filters, Hi pass and Lo pass EQ before the reverb on the aux. sometimes helps to remove some of the lower frequencies going to the verb and sometimes some hi frequencies as well. helps to keep it all from getting too muddy and washed out, more dence sounding so you don't really notice its there till its gone.

Also EQ after the verb or delay to find the sweet spot for the verbs and dekays can work great.

Automation is good as well as you don't often want as much through intros and verses generally.


Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering E-Mixing & Mastering facility
www.ukmastering.com


PT10.3.7 Lion HD6 accel Magma PE6R4 Control 24 Harpertown 8-core UAD-2 Quad / SSL Duende Native. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, Solid State Logic VHD, Anthony De Mario ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Reverb asef@me.com RTAS & TDM Plug-ins 4 02-24-2014 04:30 PM
Flux ircam reverb and session reverb klaukholm Buy & Sell 7 10-23-2013 12:42 PM
About to sell PCM91 in favuor of Ren Reverb-Reverb One - is this a mistake? hokuspocus Pro Tools TDM Systems (Mac) 14 04-15-2002 02:07 PM
Reverb One - Vocal Reverb advice ianmiller Tips & Tricks 2 10-28-2001 05:16 PM
About DIGI now Reverb "Reverb one" MAri Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 07-25-2000 03:30 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:06 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com