Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Other Products > MIDI

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-19-2021, 01:38 AM
serdeman serdeman is offline
Member
 
Join Date: Jan 2021
Location: USA
Posts: 2
Default My two USB controllers are not playing nice with each other.

Greetings,

I'm new to this forum and hope I have placed this in the correct area.

I am running PT 2020.11 on Windows 10 (v2004. And run as Admin).
And, my issue is with my two USB controllers.

I have a Presonus Faderport v2. It works great when used by itself.
I also brought out my old M-Audio Radium 49 keyboard controller. And, even though the latest driver is for win7, it also works great by itself.

But, when I try to use them at the same time, PT gets pop up windows stating it cannot communicate with each device. Yet, the keyboard controller would still operate instrument plugins, but my Faderport stops working properly. Its fader encoder somehow gets assigned to the Master fader in the session, being properly controlled by the Faderport...but that's it. And, when I'm not touching anything, I get a stuck note that I did not create (sounds like the lowest note available).

*My Windows Device manager show no conflicts or errors.
*PT recognizes each device in the MIDI controller settings page.
*FaderPort is self powered by AC and is on its own physical USB port.
*Radium 49 is USB powered via an Insignia USB3.0 hub (Trackball mouse is only other device in the hub).

Is it possible my keyboard controller is too old, and I need a new one with Win10 driver support? Or, am I missing something in my PT setup?

Would someone be able to steer me in the right direction on where to start troubleshooting this?

Thank you so much,
Steve
__________________
Steve Erdeman
Recording | Editor | Mixer

Lenovo legion 5 15IMH05H (Intel i7 [6 core - 12 Thread] @ 4.80GHz, 16GB Ram, SSD 500GB, HDD 1TB, Nvidia Geforce GTX [6GB GPU])
Win 10 Home v2004
Pro Tools 2020.11
Focusrite Scarlett 2i2 IO
Presonus Faderport v2
Reply With Quote
  #2  
Old 01-19-2021, 02:28 AM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,421
Default Re: My two USB controllers are not playing nice with each other.

I have a faderport and have no problems with my axiom. Im guessing you’re setting up both the faderport and the radium as hui controllers. Don’t. Only use the faderport as a hui controller leaving the radium to be used strictly for playing your midi VIs.
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Mojave 10.14.4.

Pro Tools Ultimate 2020.12, HD Native, Focusrite Red 8Pre (Mac)
Pro Tools 2020.12, Mbox3 (Win)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #3  
Old 01-20-2021, 03:25 AM
serdeman serdeman is offline
Member
 
Join Date: Jan 2021
Location: USA
Posts: 2
Default Re: My two USB controllers are not playing nice with each other.

Top Jimmy, thank you for your reply. Yes, I did not assign both controllers as HUI.

First attempt = Setting up both under Setup/Peripherals/MIDI Controllers page. Faderport is #1 - Type set to HUI, Recv/Send set to PreSnsFP2. Radium 49 is #2 - Type set to M-Audio Keyboard, Recv/Send set to LegacyKbrd. Doing it this way does not work.

Second attempt = Setting up only Faderport under Setup/Peripherals/MIDI Controllers page. Faderport is #1 - Type set to HUI, Recv/Send set to PreSnsFP2. Radium 49 is now set up under Setup/MIDI/MIDI Studio Setup. Manufacturer set to Generic MIDI. Model set to Generic MIDI. In/Out ports set to LegacyKbrd. Send/Recv channels set to ch16 (Radium 49 set to ch16 as well). Doing it this way does not work either, but the Play/Stop buttons work on the Faderport. And its Prev/Next buttons could only change between my Click track and channel 2 on the mixer - weird.

Well, that's what I got so far.

Thank you for your help,
Steve
__________________
Steve Erdeman
Recording | Editor | Mixer

Lenovo legion 5 15IMH05H (Intel i7 [6 core - 12 Thread] @ 4.80GHz, 16GB Ram, SSD 500GB, HDD 1TB, Nvidia Geforce GTX [6GB GPU])
Win 10 Home v2004
Pro Tools 2020.11
Focusrite Scarlett 2i2 IO
Presonus Faderport v2
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 11.3.1 not playing nice with RME Totalmix Swurveman Pro Tools 11 1 04-05-2015 11:50 AM
PT 10 and Digi 003 not playing nice! Piers Gibbon macOS 16 01-21-2013 03:49 PM
Mbox3 on Win7 not playing nice with LE8.0.5 dsoundguy Tips & Tricks 1 12-14-2011 01:57 PM
Does anybody have PTLE7.0 playing nice with Sonar5 daveparker 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 01-01-2006 12:29 PM
My iPod and PTLE 6.2.2 isn't playing nice jpoprock 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 01-04-2004 11:58 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:45 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com