Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-14-2013, 03:03 AM
Alexander K Alexander K is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Europe
Posts: 51
Default Edit selection and playhead start

Hi,
when selecting an audio region (clip) in PT9 with Dynamic Transport enabled, the playhead moved automatically to the start of the selection. I found this very handy.
But in PT10 it seems that this isn't working anymore. Because the playhead stays at his last position, despite the selection.
Or i just didn't figured out how to configure this.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-14-2013, 04:58 AM
Richard901 Richard901 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 466
Default Re: Edit selection and playhead start

Don't know why Avid have changed it.

There are several threads on this, but no solution:
http://duc.avid.com/showthread.php?t=328163

A workaround I'm using is:
1. Deselect the Link Timeline and Edit Selection blue icon.
2. Select a clip or part of a clip.
3. Use Keyboard shortcut -
alt+Shift+5 (Windows)
Option+Shift+5 (Mac)

To speed this up, I use SteerMouse for Mac ($20).
This is an excellent program for assigning keyboard shortcuts to mouse clicks.
A demo is available at:
http://www.plentycom.jp/en/steermouse/
__________________
Catalina 10.15.6
Pro Tools 2020.5
Reply With Quote
  #3  
Old 04-14-2013, 09:57 AM
Alexander K Alexander K is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Europe
Posts: 51
Default Re: Edit selection and playhead start

Thanks for the answer.

After reading some answers in your thread and trying some things I noticed that it's related to the mode of the Grabber tool. If the Grabber tool is set to Time or Separation mode and you select an audio clip by clicking on it, then the playhead doesn't move to the start of the selection. But if the Grabber tool is in Object mode then it works!

Then I tried to switch to the Smart tool, because I work nearly always with it. Sadly the mode of the Grabber tool automatically changes and so the problem reappears. But it is possible to change the mode back again by right clicking on the Grabber tool.

May that helps others too.
Attached Images
File Type: png Grabber tool mode Object.png (15.3 KB, 17 views)
Reply With Quote
  #4  
Old 04-14-2013, 11:51 AM
Richard901 Richard901 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 466
Default Re: Edit selection and playhead start

Excellent!!!

Thanks very much Alexander.
__________________
Catalina 10.15.6
Pro Tools 2020.5
Reply With Quote
  #5  
Old 05-26-2013, 10:53 AM
Alexander K Alexander K is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Europe
Posts: 51
Default Re: Edit selection and playhead start

Hello again,
I'm wondering why this bug is still not fixed.

Ok, the behaviour of the Smart tool on edit selections with Dynamic Transport turned on has changed with PT10. But normally there is a note when the functionality of software gets changed. So I looked for notes on this in the "What's New in Pro Tools 10" PDF and on those change notes for the last updates. If I didn't missed it then there is no note for this. That means it's unwanted, it's a bug. If that's true then maybe someone could forward this bug report to the developers?

It would be much appreciated.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-26-2013, 12:33 PM
abblabla abblabla is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Marseille
Posts: 9
Default Re: Edit selection and playhead start

Hello
if you want the play start marker to follow edit selection, you have to enable timeline selection follows edit AND (in pref/operation/transport) playstart marker follows timeline selection
isn't it
abblabla
Reply With Quote
  #7  
Old 05-27-2013, 03:29 AM
Alexander K Alexander K is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Europe
Posts: 51
Default Re: Edit selection and playhead start

Hi,
both settings were set the way you mentioned. It doesn't work.

I did a screen recording this morning. It's MOS, so plz don't wonder about that. ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=SqYyVjrFxSI
Reply With Quote
  #8  
Old 05-27-2013, 09:18 AM
joachim's Avatar
joachim joachim is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Germany, München
Posts: 1,663
Default Re: Edit selection and playhead start

Please help me to understand your problem.

The reference guide states for dynamic transport mode:

"This means that you can start playback from anywhere on the Timeline without losing your Timeline or Edit selections."
"You can position the Play Start Marker independently of the Timeline Selection."

The wording in the description of the dynamic transport mode in the PT ref guide 10 is exactly the same as in the PT ref guide 9.

If you are in dynamic transport mode, have placed the playback location and then click a clip with the smart tool: if that moves the playback location, the ref guide would lie.
Because clicking a clip is making a selection, that shall not move the playback location.
The playback location can be moved by an insertion inside/outside the clip with the smart tool.
Or by clicking with the object tool outside a clip.
If a clip is clicked with the object tool, the playback location jumps to the start of the clip : kind of against the ref guide, but an offer for flexibilty for me.

If you want to playback a clip from its start when selected, why use dynamic transport mode ?
Please enlighten me, as I may miss a functionality/workflow possibility.
__________________
PT 11.3.2 HD , RME Fireface 800 , Genelec 5.1 ,
Win7 64bit Professional , i7 3930 Hexcore , 48GB Ram , SSD System + SSD PT Session/Audio + SSD Video (all Samsung 840 Evo) + Spinner 1TB Data , 2x Radeon HD 5450 \\ SD 633 Femto MKH8060 MKH8070 MKH30/MKH40 DPA4060
Reply With Quote
  #9  
Old 05-27-2013, 09:34 AM
Alexander K Alexander K is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Europe
Posts: 51
Default Re: Edit selection and playhead start

The manual doesn't lie.
The selection comes first, then one can move the playstartmarker to the desired position. It doesn't work vice versa.
That's the way it was in PT9. But since PT10 the playstartmarker doesn't go to the start of a clip when the clip is selected entirely with the Smart tool. This behaviour has changed without notice. So it's probably a bug.

At the moment it happens all the time that by selecting a clip, the playstartmarker stays somewhere else (outside the selection). That behaviour doesn't help in editing and isn't described in the manual.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-27-2013, 11:29 AM
joachim's Avatar
joachim joachim is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Germany, München
Posts: 1,663
Default Re: Edit selection and playhead start

Until 10.3.4, glide-to-all-enabled did not work as specified in the manual, but "nobody" noticed and got accustomed to that. Than Avid made it to work as specified.
Maybe this is the same for the behaviour of insertion versus selection in dynamic transport mode.

According to the ref guide, the playback location MUST not change to the start of the clip when selected with the smart tool. Not a bug.

The playback location does not stay "somewhere" : it stays at the last insertion with the smart tool.

It does work vice versa : insertion with the smart tool = playback location , selection with smart tool = a selection, that does not change the playback location.

Again, why do you specifically use dynamic transport mode ?
__________________
PT 11.3.2 HD , RME Fireface 800 , Genelec 5.1 ,
Win7 64bit Professional , i7 3930 Hexcore , 48GB Ram , SSD System + SSD PT Session/Audio + SSD Video (all Samsung 840 Evo) + Spinner 1TB Data , 2x Radeon HD 5450 \\ SD 633 Femto MKH8060 MKH8070 MKH30/MKH40 DPA4060

Last edited by joachim; 05-27-2013 at 12:19 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Timeline selection while playing forces playhead jump geelo Pro Tools 9 5 02-19-2018 02:45 AM
Edit Selection Follows Clip List Selection not working Sjoberg Pro Tools 10 2 01-16-2014 10:28 AM
Locate Cursor To Start Of Region/Edit Selection Napping Windows 12 11-29-2011 12:57 PM
Edit on the fly using the playhead fireball Pro Tools 9 2 05-23-2011 07:55 AM
Shortcut for moving Edit Selection Start to End? kid pro Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 02-04-2003 11:24 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:11 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com