Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > ProControl, Control|24, Command|8

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-07-2018, 12:03 PM
MusicMadness MusicMadness is offline
Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: UK
Posts: 51
Default Command8 faders

Hi guys, I have a feeling that my faders are working louder than they suppose to. I bought this unit used and it's my first hardware controller ever and so initially I wasn't sure how loud should they work but comparing to some youtube videos I they actually are, especially in initial phase of movement. Besides, pressing Opt/Alt + touch affects setting channel level to +0.2 instead of 0. It's. not a big difference but I wonder is there anything I can do with it?
__________________
PT HD 2018.1, Mac Pro 2013, Digidesign Command 8, Focusrite Clarett 2Pre
Reply With Quote
  #2  
Old 10-07-2018, 07:24 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,045
Default Re: Command8 faders

Run the fader calibration routine? Google the web for a manual to explain how to do this. If you have automation that jumps up/down a lot, it could be normal mechanical noise
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 10-07-2018, 07:58 PM
MusicMadness MusicMadness is offline
Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: UK
Posts: 51
Default Re: Command8 faders

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Run the fader calibration routine? Google the web for a manual to explain how to do this. If you have automation that jumps up/down a lot, it could be normal mechanical noise
Ok, here's what fader test shows:

Lower position:
Fader 1: T=141; 0
Fader 2: T=144; 0
Fader 3: T=142; 0
Fader 4: T=141; 0
Fader 5: T=140; 0
Fader 6: T=142; 0
Fader 7: T=142; 0
Fader 8: T=142; 0

Middle position:
Fader 1: T=142; 509
Fader 2: T=144; 508/509
Fader 3: T=142; 509
Fader 4: T=142; 507/508
Fader 5: T=141; 510/511
Fader 6: T=143; 509/510
Fader 7: T=142; 509/510
Fader 8: T=142; 509/510

Upper position:
Fader 1: T=142; 1023
Fader 2: T=144; 1023
Fader 3: T=142; 1023
Fader 4: T=142; 1023
Fader 5: T=141; 1023
Fader 6: T=142; 1023
Fader 7: T=142; 1023
Fader 8: T=142; 1023

As I understand values 0-1023 represent fader's position but what is T parameter?
__________________
PT HD 2018.1, Mac Pro 2013, Digidesign Command 8, Focusrite Clarett 2Pre
Reply With Quote
  #4  
Old 10-08-2018, 07:08 AM
Neil H Neil H is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: London UK
Posts: 175
Default Re: Command8 faders

If you go so far as deciding to clean them I've made some video guides that you may find useful.

https://www.youtube.com/playlist?lis...7W48NrFPQyMU5q
__________________
Pro Tools HD 10/12
Pro Control & Fader Packs
Artist Transport & iPad Control App

Join the Facebook Pro Tools Windows User Group
Reply With Quote
  #5  
Old 10-10-2018, 07:09 AM
MusicMadness MusicMadness is offline
Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: UK
Posts: 51
Default Re: Command8 faders

Quote:
Originally Posted by Neil H View Post
If you go so far as deciding to clean them I've made some video guides that you may find useful.

https://www.youtube.com/playlist?lis...7W48NrFPQyMU5q
Many thanks, Neil. That might help
__________________
PT HD 2018.1, Mac Pro 2013, Digidesign Command 8, Focusrite Clarett 2Pre
Reply With Quote
  #6  
Old 10-19-2018, 05:22 AM
MusicMadness MusicMadness is offline
Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: UK
Posts: 51
Default Re: Command8 faders

Quote:
Originally Posted by Neil H View Post
If you go so far as deciding to clean them I've made some video guides that you may find useful.

https://www.youtube.com/playlist?lis...7W48NrFPQyMU5q
Unfortunately, looks like it's more like software issue rather than mechanic. I cleaned 4 faders and still all 8 behave the same way as before. Any other ideas please?
__________________
PT HD 2018.1, Mac Pro 2013, Digidesign Command 8, Focusrite Clarett 2Pre
Reply With Quote
  #7  
Old 10-19-2018, 09:37 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,384
Default Command8 faders

Quote:
Originally Posted by MusicMadness View Post
Hi guys, I have a feeling that my faders are working louder than they suppose to. I bought this unit used and it's my first hardware controller ever and so initially I wasn't sure how loud should they work but comparing to some youtube videos I they actually are, especially in initial phase of movement. Besides, pressing Opt/Alt + touch affects setting channel level to +0.2 instead of 0. It's. not a big difference but I wonder is there anything I can do with it?


When I got my C|8 I was surprised how loud the faders were when they moved too.

Nothing was wrong but when I made steep cuts to automation they do slam around quite a bit

My Icon does the same thing but not quite as loud - I think avid should put some kind of soft stop mechanism for faders so that these types of sounds are minimized.
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Avid/Digidesign Pro Control 16 Faders (Main Unit + 8 faders pack) Eduardo Apolonia Buy & Sell 3 11-24-2015 09:56 PM
Command8 Control 24 faders question Dot Pro Tools 9 4 09-28-2011 06:20 PM
Custom Faders moves position of all other faders!?! freeBase ICON & C|24 5 02-26-2009 06:44 PM
Command8 Faders don't follow MIDI track automation highcard ProControl, Control|24, Command|8 1 12-19-2006 11:34 AM
USING MIDI FADERS TO CONTROL PRO TOOLS FADERS.... domsound 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 01-08-2004 07:06 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:40 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com