Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-15-2020, 05:26 AM
RadioMartin RadioMartin is offline
Member
 
Join Date: Aug 2020
Location: Frankfurt/Main
Posts: 4
Default PT extremly slow with enabled network-connection

Hello everybody,

I have a big problem with my Pro Tools 2020.9 installation on my Windows 10 system (Version 2004, build 18041.508). It only works when the network connection is disabled. If it is activated, it takes a very long time to start the program. When pro tools has started the program works extremely slow. When disabling the network adapter pro tools works fine. Unfortunately, sometimes I must have the network connection to do recordinmgs via session link with other studios. Do you have an idea how I can fix this problem? A few months ago, it worked fine when the network connection was enabled. So I think it has something to do with a Windows update. But unfortunately I haven't found any solution to the problem in various forums so far.
Does anyone made similar experiences?

Thanks in advance and greets from germany
Martin
Reply With Quote
  #2  
Old 09-15-2020, 05:43 AM
FunkzzaJ FunkzzaJ is online now
Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Sweden
Posts: 91
Default Re: PT extremly slow with enabled network-connection

Quote:
Originally Posted by RadioMartin View Post
Hello everybody,

I have a big problem with my Pro Tools 2020.9 installation on my Windows 10 system (Version 2004, build 18041.508). It only works when the network connection is disabled. If it is activated, it takes a very long time to start the program. When pro tools has started the program works extremely slow. When disabling the network adapter pro tools works fine. Unfortunately, sometimes I must have the network connection to do recordinmgs via session link with other studios. Do you have an idea how I can fix this problem? A few months ago, it worked fine when the network connection was enabled. So I think it has something to do with a Windows update. But unfortunately I haven't found any solution to the problem in various forums so far.
Does anyone made similar experiences?

Thanks in advance and greets from germany
Martin
Similar experience from OneDrive. Perhaps the update changed settings, activated, installed, reset OneDrive in ways that made OneDrive start to synchronize with the 5GB OneDrive quota in the microsoft cloud. OneDrive can behave invasively and frankly it is a piece of sh...t IMO.

I have un-installed OneDrive here, and live happily ever after.

Still on 1903 here, and plan to upgrade to 2020.9 / 2004, so pls report how things proceed for you.

/FZZ
Reply With Quote
  #3  
Old 09-15-2020, 07:09 AM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,375
Default Re: PT extremly slow with enabled network-connection

I've had similar issues with OneDrive and have it disabled on my PT computer. Since PT stores info in your Documents folder, it is always syncing in OneDrive and this can slow things down.

Take a look at this Microsoft article on how to change your OneDrive settings or remove it all together.

It's worth disabling it to see if your problem goes away.
__________________
Will K

System Details
Reply With Quote
  #4  
Old 09-15-2020, 10:24 AM
RadioMartin RadioMartin is offline
Member
 
Join Date: Aug 2020
Location: Frankfurt/Main
Posts: 4
Default Re: PT extremly slow with enabled network-connection

I uninstalled OneDrive but it did'nt fix the problem.


Again I checked the PT Troubleshooting advices.

One point I did'nt trie was "Create a new user account".



I did so and created this new user account and it seems that there are no problems with network and PT.

So I conclude:
1.) there is no hardware problem (e.g. with networkadapter or it's driver)
2.) the problem is my current (old) user account


So far, so good. Now I have to find out what's wrong with my current user. I fear to setup everything in the new account.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-15-2020, 11:06 AM
FunkzzaJ FunkzzaJ is online now
Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Sweden
Posts: 91
Default Re: PT extremly slow with enabled network-connection

Quote:
Originally Posted by RadioMartin View Post
I uninstalled OneDrive but it did'nt fix the problem.


Again I checked the PT Troubleshooting advices.

One point I did'nt trie was "Create a new user account".



I did so and created this new user account and it seems that there are no problems with network and PT.

So I conclude:
1.) there is no hardware problem (e.g. with networkadapter or it's driver)
2.) the problem is my current (old) user account


So far, so good. Now I have to find out what's wrong with my current user. I fear to setup everything in the new account.
Some synapses in my brain got triggered and I remember reading about the below. Being an account issue, perhaps it has got something to do with microsoft forcing users onto on-line accounts:

"Last year, Microsoft promoted the use of Windows 10 online accounts to some users in the United States. It is not easy to find local account options when users install the system.

Microsoft does not completely prevent users from using local accounts but hides its options. If users do not carefully observe the installation interface, it will be difficult to find this option.

The reason why Microsoft requires users to use online accounts is actually very simple. Online accounts can provide more cross-platform functions and collect more data from users. With a local account, Microsoft cannot capture and upload a lot of private information."

Found it here:
https://meterpreter.org/microsoft-co...-installation/

/FZZ
Reply With Quote
  #6  
Old 09-15-2020, 11:42 AM
RadioMartin RadioMartin is offline
Member
 
Join Date: Aug 2020
Location: Frankfurt/Main
Posts: 4
Default Re: PT extremly slow with enabled network-connection

Quote:
Originally Posted by FunkzzaJ View Post
Some synapses in my brain got triggered and I remember reading about the below. Being an account issue, perhaps it has got something to do with microsoft forcing users onto on-line accounts:

"Last year, Microsoft promoted the use of Windows 10 online accounts to some users in the United States. It is not easy to find local account options when users install the system.

Microsoft does not completely prevent users from using local accounts but hides its options. If users do not carefully observe the installation interface, it will be difficult to find this option.

The reason why Microsoft requires users to use online accounts is actually very simple. Online accounts can provide more cross-platform functions and collect more data from users. With a local account, Microsoft cannot capture and upload a lot of private information."

Found it here:
https://meterpreter.org/microsoft-co...-installation/

/FZZ

Very interesting information.


However, my current user is set to "local" - or let's say: I think so. But maybe there are some hidden options which have to be found, but where? I'll have to look around at google...


For the moment I decide to use the new account for working with PT.



Thanks,
Martin
Reply With Quote
  #7  
Old 09-16-2020, 02:55 AM
Scott_Not_Tennerman Scott_Not_Tennerman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2020
Location: Tokyo
Posts: 2
Default Re: PT extremly slow with enabled network-connection

Looks like P.T. trying so connect with smth,but do not able to.
In my opinion it`s a bug.Or internet issue
Reply With Quote
  #8  
Old 09-17-2020, 01:06 AM
RadioMartin RadioMartin is offline
Member
 
Join Date: Aug 2020
Location: Frankfurt/Main
Posts: 4
Default Re: PT extremly slow with enabled network-connection

Quote:
Originally Posted by Scott_Not_Tennerman View Post
Looks like P.T. trying so connect with smth,but do not able to.
In my opinion it`s a bug.Or internet issue

I may have found a new clue to the problem.
There is another pc in my network which is rarely switched on. I have connected it as a network drive on my PT computer. By chance the second pc was switched on yesterday and it's network drive was available. From this moment on PT started without problems. Now i wonder why PT has problems if this network drive is not available?
More network drives are connected from a NAS server. If they are'nt available (NAS-server switched off), there are no problems with starting PT. Only when the second pc is turned off does it seem to have these problems. I don't know, what PT is searching on this network drive?


Greets, Martin
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MCPro losing network connection blob System 5 0 04-26-2019 01:07 AM
S6 Lost Network Connection youngas75 Avid S6 7 12-12-2017 11:36 AM
EXTREMLY SLOW download speed with Avid Application Manager Alexound Pro Tools 12 2 01-10-2016 08:35 PM
Icon Locks up on Network connection roberts ICON & C|24 0 04-25-2012 11:52 PM
Structure 1.1, extremly slow database rebuild tonwurm Virtual Instruments 8 08-29-2010 08:26 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:57 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com