Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-17-2018, 11:19 AM
therealwilllove therealwilllove is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: charleston
Posts: 11
Default Mbox 2 control panel says hardware not connected

Hi guys im running pro tools 8 le just upgraded to the 8.5 and i have a mbox 2 and ive downloaded the correct drivers and everytime i open up the control panel for the mbox it says hardware is not connected. theres no audio flowing in or out. but when i open up pro tools i can record and hear playback,but the audio just sounds different when its controlled by pro tools. any help would be greatly appreciated

also by the way im using a dell optiplex 990
10gb of ram
and windows 7
Attached Images
File Type: jpg 1.jpg (71.2 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #2  
Old 01-17-2018, 12:42 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,024
Default Re: Mbox 2 control panel says hardware not connected

You say you have the correct driver but you don't. The picture shows the mixer for the 3rd gen Mbox Pro, not the Mbox 2.

Look here for Mbox 2 drivers.
http://avid.force.com/pkb/articles/e...Mbox-2-Drivers

Look here for Mbox 2 Pro drivers.
http://avid.force.com/pkb/articles/e...-2-Pro-Drivers

But, if I remember correctly, the LE installer will install the driver that you need for the Mbox 2. First, uninstall whatever Pro Tools you have on your computer. Then, go here and download the 8.0.4 full installer and the 8.0.5 updater. http://secure.digidesign.com/service...rticleId=43353

After installing 8.0.4, run it so you can enter your auth code. Once authorized, then you can update to 8.0.5. Follow the installer prompts to unplug/plug in your insterface as directed.
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.6.

Pro Tools HD 2018.12, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #3  
Old 01-17-2018, 12:46 PM
therealwilllove therealwilllove is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: charleston
Posts: 11
Default Re: Mbox 2 control panel says hardware not connected

yeah i dont have the 3rd gen one but i couldve swore this was this driver ive downloaded before let me try again
Reply With Quote
  #4  
Old 01-17-2018, 01:09 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,024
Default Re: Mbox 2 control panel says hardware not connected

Ignore my previous advice about reinstalling 8LE. If it's working, it's working. All you should do is uninstall the Mbox3 driver.

If you've already installed any of the Mbox 2 drivers from the download page, you'll need to do the Pro Tools reinstall thing to go back.


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.6.

Pro Tools HD 2018.12, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #5  
Old 01-17-2018, 01:16 PM
therealwilllove therealwilllove is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: charleston
Posts: 11
Default Re: Mbox 2 control panel says hardware not connected

11.0.0 Jun 20, 2013

Adds support for Pro Tools 11 (Pro Tools 10 not supported)
Known Issue: Enabling Low Latency Monitoring mutes output
Windows 7, 8, 8.1

THIS IS THE ONE IVE DOWNLOADED AND I DONT EVEN HAVE A CONTROL PANEL FOR THIS ONE..IDK WHAT IS GOING ON
Reply With Quote
  #6  
Old 01-17-2018, 01:19 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,024
Default Re: Mbox 2 control panel says hardware not connected

The independent drivers are not compatible with Pro Tools 8LE. Go back to square one and only install the driver that comes with the LE installer.


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.6.

Pro Tools HD 2018.12, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #7  
Old 01-17-2018, 01:49 PM
therealwilllove therealwilllove is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: charleston
Posts: 11
Default Re: Mbox 2 control panel says hardware not connected

I didnt get a driver with pro tools because it was a online download so what version of pro tools will work on windows 7 and my MBOX 2
Reply With Quote
  #8  
Old 01-17-2018, 01:51 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,024
Default Re: Mbox 2 control panel says hardware not connected

Quote:
Originally Posted by therealwilllove View Post
I didnt get a driver with pro tools because it was a online download so what version of pro tools will work on windows 7 and my MBOX 2


You said you have 8LE right? Do you have an authorization code for 8LE in your Avid account? If so you can download the 8LE installers on the page I linked above.


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.6.

Pro Tools HD 2018.12, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #9  
Old 01-17-2018, 01:53 PM
therealwilllove therealwilllove is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: charleston
Posts: 11
Default Re: Mbox 2 control panel says hardware not connected

yes i do have it, but u didnt post a link above
Reply With Quote
  #10  
Old 01-17-2018, 02:03 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,024
Default Re: Mbox 2 control panel says hardware not connected

Quote:
Originally Posted by Top Jimmy View Post
But, if I remember correctly, the LE installer will install the driver that you need for the Mbox 2. First, uninstall whatever Pro Tools you have on your computer. Then, go here and download the 8.0.4 full installer and the 8.0.5 updater. http://secure.digidesign.com/service...rticleId=43353

After installing 8.0.4, run it so you can enter your auth code. Once authorized, then you can update to 8.0.5. Follow the installer prompts to unplug/plug in your insterface as directed.





Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.6.

Pro Tools HD 2018.12, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mbox Mini 3d Hardware Not Connected on Mac YomghY FireWire and USB Audio Interfaces (Mac) 0 11-23-2015 07:15 AM
Mbox Pro Hardware not Connected raulgaviola FireWire and USB Audio Interfaces (Win) 2 09-14-2015 06:02 AM
Mbox Pro (MAC) Control Panel Not Connected but works in ProTool MarkWorsnop FireWire and USB Audio Interfaces (Mac) 1 02-04-2015 08:21 AM
Mbox 3 - Hardware not connected - FIXED? krabbencutter FireWire and USB Audio Interfaces (Win) 7 09-29-2014 06:59 PM
Hardware Settings in M-Audio Control Panel and in Pro Tools SixChurchStreet Pro Tools M-Powered (Win) 0 02-26-2008 08:30 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:57 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com