Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > General Discussion & Off Topic > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-09-2018, 04:39 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,379
Default How old is your DAW computer?

Hi,

My Harpertown 8-core intel xeon 2.8 GHZ Mac pro 3.1

10 years old this month

On most days for 10 plus hours


Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering E-Mixing & Mastering facility
www.ukmastering.com


PT10.3.7 Lion HD6 accel Magma PE6R4 Control 24 Harpertown 8-core UAD-2 Quad / SSL Duende Native. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, Solid State Logic VHD, Anthony De Mario ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-09-2018, 04:55 AM
Raoul23 Raoul23 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: UK
Posts: 2,872
Default Re: How old is your DAW computer?

My Harpertown must probably be that old too but I’ve only had it 3-4 months lol and love it. Not once missed a beat


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Raoul Crane
www.blaze-studios.co.uk

PT 10.3.10 HD Accel 6, Mac Pro 3.1 Dual Boot Lion 10.7.5 and Maverick 10.9.5 32GB Ram Magma PE6R4i Chassis
Reply With Quote
  #3  
Old 01-09-2018, 05:51 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,422
Default Re: How old is your DAW computer?

2012 Six Core cheese grater here. With 2 UAD cards, still plenty of juice.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-09-2018, 06:43 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 2,522
Default Re: How old is your DAW computer?

My 2010 self-build is (still) a decent & stable workhorse.

Which raises a question:
What typically dies first? Power supply? CPU? Ram? Motherboard? I'm thinking perhaps CPU due to general heat & abuse. Do you suggest replacing components as a hedge against failure?
__________________
Desktop: Win 7 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7-980X Hex-Core @ 3.9 GHz / 32GB / 3 int Samsung SSDs / 3 monitors / PT 9.0.3 / Focusrite LS56
Laptop: Win 7 / HP ProBook 4730s / i7-2630 Quad-Core / 8GB / int Samsung SSD / PT 9.0.3 / U-PHORIA UMC1820
Info/Services link
Reply With Quote
  #5  
Old 01-09-2018, 07:54 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 2,908
Default Re: How old is your DAW computer?

2008 Mac Pro 3,1 Harpertown 4-core 2,8kHz.
3 HDD
1 SSD:
Partition1: OS X 10.6.8, PT 10.3.10. for DAW work.
Partition2: Mac OS Sierra 10.12.5 for everything else.

Running smooth as ever.
The SSD upgrade gave it new life.

(The regular Sierra installer won't install on this mac, but I found a hack on the web.)
Reply With Quote
  #6  
Old 01-09-2018, 08:00 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 14,818
Default Re: How old is your DAW computer?

Quote:
Originally Posted by Drew Mazurek View Post
2012 Six Core cheese grater here. With 2 UAD cards, still plenty of juice.
That's my current machine that I got a few months back from OWC. From what I could find out the machine's past owner was Sun Microsystems so you know it got a workout. No UAD cards (yet). Runs as cool as cucumber.

My iMac system lasted just about 5 years when it fried it's video card. Also fried the replacement card so I'm thinking something else went bad inside. Not putting any more money into it at this time. I did like having the two machines working together in a client/master environment with VEPro and the cheesegrater.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #7  
Old 01-09-2018, 09:33 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 33,796
Default Re: How old is your DAW computer?

My old machine ran for a good 3 years but the motherboard failed. I threw in a similar mobo and went back to work while the dead one went to Asus for replacement. When it came back, I stuck it back in and ran another 2 years before deciding to build a new rig(not because I needed it, but because I felt it was time to rebuild the drive from the ground up, and wanted to do that once). Now that old rig is still in play as a VI host and mastering machine. As for failures, spinning drives are the thing that fail most often here, followed by power supplies In the last 16 years, I've lost 1 graphics card, 2 power supplies, 1 motherboard and probably 6 spinning drives.
__________________
Asus x99, Intel i7 6800K, 32 gig DDR4, GeForce 750 Ti, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works
www.capricornsoundworks.com

The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 01-09-2018, 10:23 AM
lemix's Avatar
lemix lemix is offline
Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 10,893
Default Re: How old is your DAW computer?

I've built my DAW PC in 2013. Runs solid with ASUS P9X79 board. I think it is very similar to Albee's 6 core he was mentioning above.
I'm lucky, only experienced 2 HD fails since the late 80-ies.
In this PC I have a Samsung pro 850 SSD now ( 256GB ) 2x 2GB WD Caviars and 2 hot swap bays . I organize my bare Sata HDs many different ways , so none of them gets over stressed or near full.

I did have a part broken , the same one twice in a year !!
Corsair H100i water cooler . Avoid it !! Using a Cooler Master Hyper 212 EVO now. Fine, thanx.

My MAc mini is mid-2011 ( server, 2x 500GB 7200 rpm ) is factory with 8GB of RAM. It is no longer doing audio duties..Just looks pretty with Sierra on that 27" TB monitor
__________________
cheers,
Andrew


W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.3 / PT 12.4 ------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_DMG and more
2.0 and 5.1 monitoring
Reply With Quote
  #9  
Old 01-09-2018, 10:34 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 5,841
Default Re: How old is your DAW computer?

Two from 2013 (See the first page of the i7 thread).

One hard drive died in 4 years. I just replaced 3 spinners with 3 Samsung 850 Pro SSDs. I plan on at least another 4 years from these 2 boxes.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #10  
Old 01-09-2018, 10:50 AM
octatonic octatonic is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: UK
Posts: 191
Default Re: How old is your DAW computer?

2010 Cheesegrater
2015 MBP
2017 iMac 27"
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Computer experts have you heard of this computer maker? garnoil General Discussion 3 07-07-2013 06:05 PM
Migrating to new computer and want to transfer my presets to new computer???? MASTERLINKSTUDIOS Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 10-23-2008 10:52 AM
Digi 001 computer out to computer Cable Question dbguitar 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 08-28-2004 03:29 PM
Desktop Computer or Network Computer? platinumx99 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 12-07-2001 08:04 AM
question : can i copy/paste all my computer hard/soft to other computer . for a gig. sandman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 9 10-10-2001 08:38 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:25 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com