Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-06-2015, 02:28 PM
ArKay99 ArKay99 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Cape Coral, FL
Posts: 768
Default Can I open a session created with Pro Tools Express in PT11 | HD?

I searched the world and mostly the DUC for the answer, but could not find it definitively. I have PT11 |HD with HDX and my co-producer-writer is thinking about picking up PT Express and a Fast Track Duo (with PT Express bundled). What we want to do from his side is for him to be able to compose on that system and then send me the tracks he's started and have me open them on my rig and go to work. Not really interested in plug-in compatibility, but need this to open the sessions or at least import them. Then I can finish them on the HD rig. We work long distance.

The FAQ says PT Express can open files (with limitations) from PT11 HD, but no indication if this can happen the other way around). Thanks in advance.
Also, I don't think the Fastrack has MIDI I/O, so how would he record his keyboard?
__________________
Mac Pro 6.1, E5-2690 V2 10 core 3.0G, 32gig 1866 memory, 512G PCIe system drive, 2 1T data drives in Thunderbolt enclosure, OSX 10.10.5, Twin Raven MTi's, Apollo 8 TB, 2 UAD2 Satellite Octo Thunderbolt, RME ADI-4 DD, Neve 5012, 5043, Bricasti M7, 2 PCM 92's, M350, Pro Tools 12.4 HD, PreSonus Studio One 3.5, Logic X, DynAudio BM6 MK 3, BM14S, a bunch of cool mics...1 damned iLok2.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-06-2015, 03:21 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,451
Default Re: Can I open a session created with Pro Tools Express in PT11 | HD?

Yes, according to this page (mid-page > Key Features > second line).
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #3  
Old 01-06-2015, 03:26 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,451
Default Re: Can I open a session created with Pro Tools Express in PT11 | HD?

Quote:
Also, I don't think the Fastrack has MIDI I/O, so how would he record his keyboard?
He'd have to use a MIDI keyboard with a USB connection, or get a USB MIDI interface if the keyboard has 5-pin MIDI connectors.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #4  
Old 01-06-2015, 06:04 PM
ArKay99 ArKay99 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Cape Coral, FL
Posts: 768
Default Re: Can I open a session created with Pro Tools Express in PT11 | HD?

That's what I was wondering. i.e., could he use something like a MIO on a second USB port and PT would see it? I use one for my MIDI I/O on the HDX rig and it works fine.

He uses a Korg Triton as a workstation now. Which I know has standard MIDI I/O and thru, not sure about a USB port though.

Thanks for the info!
__________________
Mac Pro 6.1, E5-2690 V2 10 core 3.0G, 32gig 1866 memory, 512G PCIe system drive, 2 1T data drives in Thunderbolt enclosure, OSX 10.10.5, Twin Raven MTi's, Apollo 8 TB, 2 UAD2 Satellite Octo Thunderbolt, RME ADI-4 DD, Neve 5012, 5043, Bricasti M7, 2 PCM 92's, M350, Pro Tools 12.4 HD, PreSonus Studio One 3.5, Logic X, DynAudio BM6 MK 3, BM14S, a bunch of cool mics...1 damned iLok2.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-07-2015, 03:01 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,451
Default Re: Can I open a session created with Pro Tools Express in PT11 | HD?

Quote:
That's what I was wondering. i.e., could he use something like a MIO on a second USB port and PT would see it?
That should work just fine. MIO is Plug & Play (class compliant).
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #6  
Old 01-07-2015, 08:37 AM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,769
Default Re: Can I open a session created with Pro Tools Express in PT11 | HD?

The other thing to consider is that PT Express only allows 16 audio tracks. He may find this pretty limiting very soon. He will probably want to do the $199 upgrade to regular Protools as soon as possible.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 10 won't open session file (Created on a newer version) sjafarzadeh Pro Tools 10 5 07-16-2014 01:03 PM
I want to open a Pro Tools (version) 5.1 session in PT11? Katzenhammer Pro Tools Software (Win) 2 12-07-2013 11:33 AM
Session created in PT HD 8.1 will not open in PT M-Powered 8.0.4 ianvargo Pro Tools M-Powered (Mac) 0 10-26-2010 04:57 PM
open mbox created session on my 002 Jeff Harris 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 10-22-2004 04:05 PM
help! I created a session that's too big to open Joseph Anderson 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 13 06-11-2002 04:40 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:37 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com