Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Virtual Instruments

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-03-2007, 09:52 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Window Configurations & Control Pages

Greetings All

Has anyone noticed Window Configurations lack of ability to save any varying AIR group VI Control Pages?

Given the fact that none of the AIR group VIs support Control Page Shortcuts, Window Configurations would be a sure-fire workaround ...nope!


Limitation?







filosofem
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #2  
Old 05-04-2007, 01:51 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Window Configurations & Control Pages

Digi?






filo
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #3  
Old 05-06-2007, 06:38 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Window Configurations & Control Pages

Hey, filo.

I'm not sure what you're asking here. I use Xpand, Hybrid and Velvet, so I'm rather deep into AIR land. I'm intrigued. Would you care to elaborate?
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #4  
Old 05-06-2007, 07:43 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Window Configurations & Control Pages

Fellow AIR head.

Stig, lets use Hybrid as thee example, since Velvet doesn't have Control Pages. Xpand does however, but, Hybrid illustrates my point better.

Anyways, Hybrids Control Page tabs: Part A, SEQ A, Part B, SEQ B, Common, Effects and the Presets Page tab.
Now, none of these Page tabs are supported by Keyboard Shortcuts, as you know, the only way to navigate is to mouse them.

With Window Configurations, Plug-Ins and VIs can be assigned, then recalled by Keyboard Shorts, as you know, so ...why not assign Control Page tabs for recall?


Obviously this doesn't work.

Penny for your thoughts?






filo
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #5  
Old 05-06-2007, 08:52 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Window Configurations & Control Pages

Ah, I see what you mean.

I've never thought about accessing VI control pages using window configurations. For me, the current feature set in Pro Tools is sufficient...until the next big thing comes along. "How could I ever get something done without these new features?"

I can't see myself creating window configurations for different VI control pages. I would probably blow a fuse trying to remember them all. But maybe if one could have the possibilities you describe via a "plugin target" keyboard preference? Like a modular keyboard-to-plugin mode where you in Hybrid could use "keyboard learn" to tell Hybrid how to respond to different keyboard commands:

1) Click on Part A in the VI - hit "P" on the keyboard
2) Click on Part B in the VI - hit "P" again, and "P" now toggles between Part A and Part B
3) Click on SEQ A in the VI - hit "S" on the keyboard
4) Click on SEQ B in the VI - hit "S" again, and "S" now toggles between SEQ A and SEQ B

Of course, one could assign all control pages to one key and just toggle away. I know nothing about programming, so I may be talking schibidibom here. But I do think that doing what you want with window configurations would be awkward.

Back to you, filo.

__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #6  
Old 05-06-2007, 10:44 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Window Configurations & Control Pages

Yeah I like. So sort of like a MIDI Learn functionality, except Keyboard Learn.

Ummm... just to throw a spanner in the works here, one question begs to be asked, just why haven't AIR implemented Keyboard Shortcuts?

Taking this one step further, the 003 supports Hardware Control of Strike via MIDI Mode as a Default MIDI Map Preset. It just makes you wonder what's on the horizon regarding new AIR VI Hardware Control above the 003 family.


BTW WTF does schibidibom mean anyway, Stig?







filo
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #7  
Old 05-07-2007, 07:45 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Window Configurations & Control Pages

Quote:
BTW WTF does schibidibom mean anyway, Stig?
Just something I picked up when watching cartoons with my girlfriends 6 years old daughter. I'm not certain, but I got a distinct feeling that schibidibom means BS.

__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #8  
Old 05-07-2007, 10:48 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Window Configurations & Control Pages

Stig, your a man of VIs, what sort of Hardware Control unit do you use, if any? Command 8?

Ideally, what would you like to see in a VI Hardware Controller?

Basically, I just use what ever available MIDI Controller Pots (MIDI Learn), although assigning and reassigning is a major pain in the bum. The 003 MIDI Mode (MIDI Map Presets) is a very interesting concept.


Any thoughts?









filo
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #9  
Old 05-08-2007, 07:42 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Window Configurations & Control Pages

I don't use any controllers or consoles. I tried a Command|8 once, but I hated the faders and sent it back.
MIDI map presets sounds interesting. I've also heard about controllers with auto-mapping, but I don't know how well this works.

I would like to see a totally "floating" controller, where you can save every setup. By "floating" I mean that every knob/fader can be assigned to whatever VI parameter you like, and then saved. Rotary encoders, smooth faders, a modulation wheel, pitch bend and a decent keyboard to actually play on.

So, what I want from a controller is pretty basic, and...already on the market?

PS: For a limited time only I've been pretty fed up with VIs, programming, plugins, etc., so I bought a Fender American Jazz Bass. Man, those things are wonderful and inspirational!

__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #10  
Old 05-08-2007, 04:40 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Window Configurations & Control Pages

I like the 'floating' parameter assignment idea, Avid Xpress has this with the 002. Though, the concept is Hardware Interface or Keyboard related, it's not a dedicated VI Control surface, I was thinking something a long the lines of this with better Rotary encoders. Where you have mapped AIR VI hardware control Presets and saveable Presets like that of the 003.


BTW, how many Instruments do you play?






filo
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Window Configurations demane22 Pro Tools 9 4 12-04-2010 09:06 AM
Window Configurations Mac88s 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 28 11-15-2008 08:19 PM
Window Configurations List window stevedresser83 Tips & Tricks 1 09-26-2008 01:32 PM
Window configurations Studio Studio Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 10-21-2007 11:01 AM
Window Configurations - useful? lwilliam Tips & Tricks 1 01-23-2007 05:44 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:03 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com