Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Eleven Rack

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 06-12-2014, 04:32 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 13,730
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Quote:
Originally Posted by Frankee View Post
hi did anyone solve this problem??? I've tried everything stated above and in the avid reply.. any help would be much appreciated before i lose my [bleep][bleep][bleep][bleep] and start smashing stuff!! god i hate computers!
Before we can give any help we need to know more about your system and exactly what is happening. We are not mind readers or remote viewers here and can't diagnose a problem from a 2 sentence rant.

Sometimes it's a system setup, sometimes user error, sometimes a combo of both.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #12  
Old 06-12-2014, 10:40 PM
Frankee Frankee is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Frankston
Posts: 5
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

thanks mate, its probably something simple, i'm technologically retarded. i'm rung a macbook pro i7 4g ram with mavericks. have just bought an eleven rack with the expansion pack and trying to run the stand alone editor. when i open logic pro x, also it says something about cannot initiate core midi. midi not available. thanks for the help mate REALLY appreciate it.. I'm ready to sell it
Reply With Quote
  #13  
Old 06-12-2014, 10:58 PM
Frankee Frankee is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Frankston
Posts: 5
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

not sure if the logic warning and the eleven rack warning are linked though
Reply With Quote
  #14  
Old 04-11-2016, 02:02 AM
stuey stuey is offline
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: uk computer
Posts: 135
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Hi,

I know this is an old thread but wanted to elaborate as I feel the Avid line isn't exactly the correct way to resolve this issue per se.

It is true that creating a new user will solve this but it is also true that this is a 'sledgehammer to crack a nut' approach. We don't have time to migrate all these settings and preferences when the user account isn't the cause of the fault.

The issue is due to the Avid midi setting that is created by default when you first turn on the Avid 11 rack. Quit pro tools, turn off the 11 rack and remove the 11 rack setting that is currently greyed out in your audio/midi settings. Turn on the 11 rack and you will see that it creates a new setting in your configuration window. In some cases, this will solve the 'Error Initializing MIDI Engine' when using the Eleven rack editor, a better approach is to create a new Midi configuration .

Go to /Applications/Utilities/Audio MIDI Setup and under 'window' click 'show midi window'

This will bring up your midi set up, on the left you have a configuration drop down which will probably be set to Default. Drop this menu down and create new, name the configuration. You will have to set up your devices again but when you start or plug in your USB devices it will create new settings.

This will solve the 'Error Initializing MIDI Engine' error when starting up Eleven rack Editor.

Hope this helps

Thanks, Stuart
__________________
The Priory - Audio & Video Post

Mac Intel 2.93Ghz 12 core - 48gb RAM - OS 10.8.5 - PT 10 HD3 Accel - Lynx Aurora 16 - Lynx Aurora 8 - UAD Quad
_____

Spark moderator & beta test for Arturia
Reply With Quote
  #15  
Old 10-02-2017, 06:03 PM
dhrandy dhrandy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Concord, NC
Posts: 1
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Just an FYI that solved my issue when I received this error. I had the Eleven Rack plugged into a USB dongle that was plugged into the Mac. I actually just plugged the Eleven Rack usb chord directly into the Mac and it solved the problem.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools hangs at initializing audio engine kasman Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 12 05-10-2016 09:20 AM
Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine" AudioDrummerGuy Pro Tools 11 Discussion 10 01-19-2014 01:47 PM
ERROR MESSAGE & Can't open MIDI Editor!! Save|The|Architect 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 07-19-2011 10:28 AM
Exception Error in PT8 using MIDI Editor Larry Younkins 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 04-10-2009 12:25 PM
MIDI Editor error(PT8cs1) fascinatedbymusic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 02-20-2009 07:03 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:44 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com