Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-26-2012, 10:16 AM
epiphone epiphone is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 104
Default Playing Nice: ProTools 10 and OSX: Set up, Best Practices and Maintenance some Info (

Hi,

Context: Feb./2012

Recently I have had many error messages, insufficient memory, high cpu indications (170 %) and forced closure of sessions. This has been while running current versions of PT 10 with updates, OSX Lion with update and SSD 4.0 on an 09, iMac, 2.66 k, i5 with 16 g of ram.

Intention and Disclaimer:

I have simply pulled together some sources of information (AVID, APPLE sites, Sound on Sound etc. and from Internet) that provide insights, into and possible solutions to or ways to attempt to mitigate these problems ( Set up, Maintenance, tools, etc.).

Maintenance: Do Don't ?

For Mac users, frankly there appear to be two camps about Maintenance: some do, some don't. There is contradictory information on the Internet about whether this is required or not. I am not advocating one way or the other or recommending a particular product: just sharing information: you decide.

I have no great expertise and am just sharing this to be helpful and to reduce time you might use looking for this information too.

Comments Welcomed

Please feel free to comment or to correct any errors I might make and or to indicate other solutions you may know about. Finally, this note presumes that you have properly installed , your respective software and have appropriate licenses etc..



MAC SET UP for Protools:

Here are directions for setting up your Apple Preferences to establish the best working relationship between your OS and Protools. Here is a document from the AVID site and you tube videos also from the Avid site.


OS X 10.7 Lion Optimization and TroubleShooting (article)
http://avid.custkb.com/avid/app/self...p?DocId=423791

Snow Leopard:
http://avid.custkb.com/avid/app/self...p?DocId=349739



System Preferences:
http://www.youtube.com/watch?v=LINM1...ure=plpp_video

Start up and Log Items:
http://www.youtube.com/watch?v=h1sTq...ure=plpp_video

Trashing Preferences:
http://www.youtube.com/watch?v=Mj2fJ...ure=plpp_video


Optimization: (Video)

http://m.youtube.com/watch?desktop_u...M1EvvTxM&gl=CA

New User Account (video)

:http://m.youtube.com/watch?desktop_u...x_DRg8XU&gl=CA



Overview of OSX Maintenance and Trouble Shooting


Tuning OSX Performance: http://www.thexlab.com/faqs/performance.html


http://www.macattorney.com/ts.html ( Somewhat dated)


3rd Party Softwares: For OSX Maintenance:

http://www.youtube.com/watch?v=QByvF...e_gdata_player


OnyX: Titanium Software http://www.titanium.free.fr/

PRAM NVRAM Resets (Videos)

http://m.youtube.com/watch?desktop_u...ouaqmL3c&gl=CA

http://m.youtube.com/watch?gl=CA&hl=...&v=yOLm-ump7cU





Protools Tutorials etc.

Sounds on sound: http://www.soundonsound.com/articles/ProTools.php

Protools Error Messages:

6101, 9128, 6043, DAE Error :–9073 Without Reaching the 2 GB File Limit, –9128, –9131 (92747, 20843) –9132 (32397), –9155 ,–9735 , : Workarounds ?


[bleep]Re: PT 10 6101 and 9128 errors

Spoke to a lovely bloke Renato at Avid today and he suggested this

As discusses during our telephone conversation, the quickest way to troubleshoot DAE Errors -6101 and -9128 is to move all third party plug-ins from the Plug-Ins folder to the Plug-Ins (Unused) folder and test the system in this basic configuration.[bleep]

If performance will improves dramatically, the next step will be to gradually move your plug-ins back to the Plug-Ins folder.[bleep]
When performance will degrade again, then you will know which plug-ins might have issues and investigate for possible updates or known issues with the plug-in manufacturers.[bleep]

Let us know how your testing progresses,[bleep]

So I will do this and report back. Hopefully this info on troubleshooting these particular DAE errors will help others in the same boat too.
__________________
Pro Tools HD10
MacBook Pro Dual 2.3 i7[bleep]
OS 10.7.2
4 gig RAM

6101: CPU overload fix:

http://m.youtube.com/watch?gl=CA&hl=...&v=PstdpHHHOVo
http://m.youtube.com/watch?gl=CA&hl=...&v=mfJ12UGJbkw



Error Messages:

Error –6042
If you repeatedly encounter –6042 errors, open the System Usage window and check the PCI gauge. If the gauge is peaked, you will need to reset the PCI bus. To reset the PCI bus, make all tracks inactive and start playback. If you still encounter a –6042 er- ror, quit and relaunch Pro Tools, open the Playback Engine dialog, and change the Number of Voices to a setting that uses fewer voices per DSP.
DAE Error –9073 Without Reaching the 2 GB File Limit
If you encounter a –9073 error, and you have not reached the 2 GB file size limit, please refer to the Knowledge Base for possible causes and solutions (www.avid.com/onlinesupport).
DAE Error –9128
In sessions with high sample rates (96 kHz or higher), you may need to set the Hardware Buffer Size to 512 or more to avoid –9128 errors during playback with Native (RTAS and AAX) plug-ins or dense automation.
DAE Error –9131 (92747, 20843)
GUID partitioned drives will not allow you to record beyond the third partition when running on OS X. A workaround is to par- tition audio drives using Apple Partition Map instead of GUID.
– or –
Recording to or playing from a UNIX File System (UFS) formatted drive is not supported in Pro Tools.
DAE Error –9132 (32397)
If a –9132 error occurs during Bounce To Disk (even with the highest Hardware Buffer setting selected), bus the appropriate tracks to the appropriate number and format of audio tracks, and record to disk. You can then use the resulting audio files as you would have used bounced files.
DAE Error –9155
In sessions with high sample rates of 96 kHz or more, you may need to set the Hardware Buffer Size to 512 or more to avoid –9155 errors during playback with dense automation.
DAE Error –9735
When Pro Tools reaches the end of its time limit in the session Timeline, or if Pro Tools has been in continuous play for longer than the maximum time limit, you will encounter a DAE error –9735. The maximum time limit for Pro Tools depends on the ses- sion sample rate. For more information, see the Pro Tools Reference Guide.[bleep]

Protools Plug in: Hygiene: (Expired Plug ins can cause problems), Infro, Updater, 3rd party tools


Plug Tool: Shareware that helps you manage plugins

http://emptymusic.com/software/Plug_Tools.html


ProToolerBlog:

http://www.protoolerblog.com/2009/12...nd-help-tools/

Sound on sound article: http://www.soundonsound.com/sos/aug1...es/pt-0810.htm

AVID Protools10 Plug in info:
http://www.avid.com/US/products/Pro-...undled-plugins


AAX:

http://www.avid.com/US/categories/Audio-Plug-ins/AAX

Updater:

http://avid.custkb.com/avid/app/self...p?DocId=362887

Optimizing ?

http://community.avid.com/forums/post/515280.aspx


Ram Problems:

http://duc.avid.com/showthread.php?p...59#post1901559


APPLE Site OSX Problems, Articles:

https://discussions.apple.com/thread...art=0&tstart=0

GADGETWISE:

http://gadgetwise.blogs.nytimes.com/...-wounded-lion/
Reply With Quote
  #2  
Old 02-26-2012, 11:06 AM
mickelini's Avatar
mickelini mickelini is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: New York
Posts: 45
Default Re: Playing Nice: ProTools 10 and OSX: Set up, Best Practices and Maintenance some In

Very helpful! Thanks for posting.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-26-2012, 11:30 AM
epiphone epiphone is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 104
Default Re: Playing Nice: ProTools 10 and OSX: Set up, Best Practices and Maintenance some In

thanks,

lets just say I think I bought all this stuff to record with not scour the internet for support info,,, ah yes,, fortress Avid !

Basically apple said do disk repair and clean reinstall and I did a clean reinstall with PT 10 updates too

I have purchased onyx and run it and my computer seems faster to me.

I can't run my session with the hi cpu as I have sold my interface to afford a universal apollo !

See I haven't give up !!

I will repost with new info !
Reply With Quote
  #4  
Old 02-27-2012, 05:28 PM
gravol gravol is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Stockholm
Posts: 46
Default Re: Playing Nice: ProTools 10 and OSX: Set up, Best Practices and Maintenance some In

???
__________________
2008 Mac Pro // Dual Intel 2.8Ghz Quad // 8 Gb Ram // Digi 192 IO with HD2
PT 10.3.8 HD // OSX 10.6.8 and 10.8.5 // ProAc Studio 100 monitors // Yamaha P-2200 amp
Reply With Quote
  #5  
Old 02-28-2012, 04:33 AM
epiphone epiphone is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 104
Default Re: Playing Nice: ProTools 10 and OSX: Set up, Best Practices and Maintenance some In

p.s., here is some shareware well regarded for trashing preferences:


http://www.osd-uk.com/2012/02/pro-to...lper-released/
Reply With Quote
  #6  
Old 02-28-2012, 04:42 AM
epiphone epiphone is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 104
Default Re: Playing Nice: ProTools 10 and OSX: Set up, Best Practices and Maintenance some In

Hi Gravol, do you have a question ?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 10 and Digi 003 not playing nice! Piers Gibbon macOS 16 01-21-2013 02:49 PM
maintenance best practices? timebandit 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 11-08-2012 03:35 AM
Mbox3 on Win7 not playing nice with LE8.0.5 dsoundguy Tips & Tricks 1 12-14-2011 12:57 PM
List of Plugins that Protools 9 is NOT playing nice with... se.audio macOS 33 01-21-2011 06:52 AM
Akai MPK 49 and PT 7.3.1 aren't playing nice sircharles2 MIDI 2 06-24-2008 09:24 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:38 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com