Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools | First Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-06-2016, 10:36 AM
DarkEco DarkEco is offline
Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Dundee, Scotland
Posts: 2
Default Focusrite 2.0 Audio Driver Crashes Program

I'm having serious issues getting my Scarlett 6i6 to work with Pro Tools. When i select its audio driver the program just crashes. Every time. I've tried reinstalling and it's still doing it. I've never had a problem with any other DAW and i'm flipping out because i need this to work for a University project!! I've had it working through the built in audio with ASIO4ALL but i need my interface to record. Any ideas?

Also it doesn't seem to be reading my Ultranova (for MIDI). It's USB connected and my other DAWs read it fine.

EDIT: I've solved the first problem (sample rate issue), but i now have new one! I opened up XPand!2 to test the sound and i got this hurrendous repeating clipping sound, like a feedback loop. I switched my engine to work for playback instead of recording and it seems to have fixed the problem, but what do i do if i want to record?! What difference does the playback/record engine optimisation make?

I'm also trying to get low latency monitoring to work without cutting my audio out and i've read that you need to go into the I/O menu, but i can't find it anywhere under the Setup tab!

Last edited by DarkEco; 04-06-2016 at 11:25 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-06-2016, 03:26 PM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,319
Default Re: Focusrite 2.0 Audio Driver Crashes Program

There are a few threads around discussing the problems with focusrite drivers...long story short I just returned my 6i6

Focusrite has a free chat for all of their customers. Try there and see what they can do to help you
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #3  
Old 04-07-2016, 06:05 AM
Muddy-T's Avatar
Muddy-T Muddy-T is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: The Hague, The Netherlands
Posts: 294
Default Re: Focusrite 2.0 Audio Driver Crashes Program

You could try installing the latest (3.2.2) usb driver. It's working for my 2i4 on Win7

http://beta.focusrite.com/releases/f..._usb2_drivers/

(I'm assuming you're on the Windows platform)
__________________
"Don't look; listen!"

At work; 2013 27" iMac/i5/2.9GHz/8GB, OSX 10.8.5, PT 10.3.6

At home; Custom Made Mac (Hackintosh) i7 (3770 "Ivy Bridge")/3.4GHz/16GB@2400MHz, Samsung SSD 840 EVO 250GB System Drive, Samsung SSD 750 EVO 250GB Audio Drive, OSX 10.10.5, PT 12.8.1
Reply With Quote
  #4  
Old 04-08-2016, 01:47 PM
DarkEco DarkEco is offline
Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Dundee, Scotland
Posts: 2
Default Re: Focusrite 2.0 Audio Driver Crashes Program

Quote:
Originally Posted by Muddy-T View Post
You could try installing the latest (3.2.2) usb driver. It's working for my 2i4 on Win7

http://beta.focusrite.com/releases/f..._usb2_drivers/

(I'm assuming you're on the Windows platform)
I've installed the new driver and there has been an improvement in sound when i optimise the engine for recording, but it's still terrible and crackly. Optimising the engine for playback works perfectly, but i don't know what limitations this when it comes to recording, if somebody would care to explain? When i play my guitar in the playback optimisation there is a lot of latency.

Can somebody tell me how to get my MIDI devie to work? I have a Novation Ultranova connected via USB to my PC. My other DAWs have no problem reading it but it's not listed in Pro Tools. Is there something i'm forgetting?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ProTools 11 could not initialize Focusrite USB 2.0 Audio Driver grohee Pro Tools 11 4 06-04-2019 09:49 PM
Focusrite 2.0 audio driver problem tross405 Pro Tools 11 1 03-13-2014 03:20 PM
10.3-Updater sub-program crashes at PT startup mtung macOS 5 09-03-2013 05:06 AM
Share driver with another program with PT 10 Ophir_Lokay Windows 2 06-12-2013 02:29 PM
PT LE 5.1.1 Crashes On Loading Program Doc H 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 09-01-2001 11:47 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:31 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com