Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-31-2010, 10:27 AM
Sherbert99 Sherbert99 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 96
Default How to auto snap recorded midi notes to the grid

Hi I would have sworn I saw a video or read something that said in Pro Tools 8 you can select a bunch of recorded midi notes and then set them to automatically snap to the closest lines in the grid. I can't find it on the new avid site though. I basicly want to get my live recorded midi notes to be right on the grid lines becuase when I live record them some are slightly off grid.

Is there a feature that does this? I checked the manual but am not sure what it would be called.

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 05-31-2010, 10:37 AM
cneal92's Avatar
cneal92 cneal92 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Lubbock, TX USA
Posts: 530
Default Re: How to auto snap recorded midi notes to the grid

Look up "Quantize" in the manual. There are several versions you can use, Input Quantize, Quantize, and two Real-Time Quantize options. There is an option to grid quantize too, called Groove Quantize, which is available in the Quantize windows.

Personally, I rarely want my MIDI performances to be quantized perfectly to the grid. Only machines can play something perfectly. Humans aren't perfect. Great musicians are close and have the ability to put feel (pushing and pulling) into a performance that machines can't (obviously). Many times I will just "quantize" by hand, meaning I go through my performance and when I hear a part I wish I had played better (not being a great musician), I fix it by hand, but rarely perfectly to the grid.
__________________
Chris Neal :: South Plains College
.: Program Coordinator & Asst. Professor in Sound Technology
.: cneal@southplainscollege.edu
.: Pro Tools Certified Instructor
.: Pro Tools Expert Certified in Music
Reply With Quote
  #3  
Old 06-01-2010, 08:05 PM
Sherbert99 Sherbert99 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 96
Default Re: How to auto snap recorded midi notes to the grid

Awsome thanks, I found it. Yeah I know what you mean sometimes when I start aligning these perfectly to the grid I feel like they kind of get a unnatural sound to them because they are too perfect. I'll have to do some tests and see which I like better. Thanks for the help!!
Reply With Quote
  #4  
Old 06-03-2010, 08:48 PM
cneal92's Avatar
cneal92 cneal92 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Lubbock, TX USA
Posts: 530
Default Re: How to auto snap recorded midi notes to the grid

When you read about Quantizing, you will see that there are many controls that let you Quantize, but not perfectly, for instance Strength which pulls the events closer to the grid, a setting of 100% moves it perfectly to the grid, where 50% would move it halfway between the events current position and the grid.
__________________
Chris Neal :: South Plains College
.: Program Coordinator & Asst. Professor in Sound Technology
.: cneal@southplainscollege.edu
.: Pro Tools Certified Instructor
.: Pro Tools Expert Certified in Music
Reply With Quote
  #5  
Old 06-04-2010, 07:28 PM
Sherbert99 Sherbert99 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 96
Default Re: How to auto snap recorded midi notes to the grid

Thanks for the info, that's good to know I've been playing around with those options and they are helpful. Thanks
Reply With Quote
  #6  
Old 06-04-2010, 08:05 PM
Keybeeetsss's Avatar
Keybeeetsss Keybeeetsss is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Memphis
Posts: 8,759
Default Re: How to auto snap recorded midi notes to the grid

Well that would depend on the instrument in play; if its a loop then it needs to be perfect; if its "live sounding" drums then maybe not but jus regular progrrammed drumming then yes it should be..

Piano, keyz strings, NO...
__________________
MYSPACE ON'EIM
LAUTEN MICS & ME
DA'TUBE ON'EIM

'IS TAMARA HOME'
NO, SHE'S WITH
HOBO KEY
'' (that dopey green thing)

('we' must start using pronouns)
Reply With Quote
  #7  
Old 06-06-2010, 01:07 PM
Julia B Julia B is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 303
Default Re: How to auto snap recorded midi notes to the grid

Quote:
Originally Posted by Keybeeetsss View Post
Well that would depend on the instrument in play; if its a loop then it needs to be perfect; if its "live sounding" drums then maybe not but just regular programmed drumming then yes it should be..

Piano, keyz strings, NO...
+1 ... I've been doing some electronic stuff with Reason in a genre where everyone uses loops. I play the passages (where I could use an arpeggiator, or automate a pattern) out on my keyboard because I can actually play that fast. No they're not perfectly even, and I've got my little phrasing idiosyncrasies but it sounds real and to me add life to the performance.

Also check out that score editor window.... convert your midi track to a printed music page!!!
__________________
Model : Intel(R) Core(TM)2 Quad Q6600 2.40GHz
IDC : 4x 32kB, Synch, Write-Thru, 8-way, 64 byte
L2 : 2x 4MB, ECC, Synch, ATC, 16-way, 64 byte line sz, 2 thds sh

Mainboard: DFI Inc. INF P35-R
BIOS : Phx Tech, LTD 6.00 PG 03/11/2008
Bus(es) : ISA X-Bus PCI PCIe IMB USB i2c/SMBus
MP APIC : Y
Tot Mem : 3.25GB DIMM DDR2 (WinXP)

Chipset: Intel P35/G33/G31 Proc
Front Side Bus Spd : 4x 266MHz
Mem Bus Spd : 2x 399MHz

(C:) : (250GB, SATA, 8MB Cache)
(D:) : (250GB, SATA, 8MB Cache)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Midi Notes cutting off when recorded mpeddle 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 05-22-2015 02:05 PM
Grid BUG - PT fails to snap to grid when zoomed out 25ghosts Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 04-18-2009 07:54 AM
Innacurate Recorded Midi notes in Pro Tools 7.3 e-rase 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 01-06-2007 11:57 PM
MIDI notes off on grid Electrohermit 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 11-19-2006 01:43 PM
Grid mode/MIDI snap adjustments poopoobumbum 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 02-12-2004 02:00 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:35 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com