Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-20-2011, 11:02 AM
hillelkaps hillelkaps is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 28
Default Need help with midi mapping

I have pro tools 8 LE and BFD Lite. I also have the yamaha dd-55.
I dont really have much of a knowledge in MIDI and I'm trying to hook up the dd-55 so I can use it with BFD. I have a MIDI cable going "out" from the dd-55 "in" to my mbox 2 . Im not sure what to do next. I think I have the mapping part down for the most part on BFD but no sound is coming out of it. Do I need to have 2 MIDI cables, one going "in" to the mbox from the dd-55 and one going "out" from the mbox "in" to the dd-55.

If anyone can help it would be greatly appreciated. As I said I am a newcomer to midi and so I apologize for any stupidity in this post. I only think I know what I'm talking about
Reply With Quote
  #2  
Old 05-20-2011, 11:53 AM
MikeLip MikeLip is offline
Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Sydney, Oz
Posts: 639
Default Re: Need help with midi mapping

Quote:
Originally Posted by hillelkaps View Post
I have pro tools 8 LE and BFD Lite. I also have the yamaha dd-55.
I dont really have much of a knowledge in MIDI and I'm trying to hook up the dd-55 so I can use it with BFD. I have a MIDI cable going "out" from the dd-55 "in" to my mbox 2 . Im not sure what to do next. I think I have the mapping part down for the most part on BFD but no sound is coming out of it. Do I need to have 2 MIDI cables, one going "in" to the mbox from the dd-55 and one going "out" from the mbox "in" to the dd-55.

If anyone can help it would be greatly appreciated. As I said I am a newcomer to midi and so I apologize for any stupidity in this post. I only think I know what I'm talking about
DD55 midi out -> midi in MBox2

This should do it, but I dont have an mbox. With my 002 there is the MIDI Setup window or whatever its called to setup instrument channels. That might need attention, the Reference Guide is good at explaining it. Also Reference Guide good for how to monitor and route midi. You should only need one midi cable to control pro tools from a controller.

Mike.
__________________
This might qualify for "the best worded, but most idiotic thing I've ever heard said" award.-ejwells

Avid Pro Tools|HD Native 9.0.3. Win7x64Sp1. i7-930 X58A-UD3R. Acronis backup. Black Viper optimized.
Google the DUC
Search Avid

Reply With Quote
  #3  
Old 05-20-2011, 12:01 PM
CherylD CherylD is offline
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Victorville
Posts: 24
Default Re: Need help with midi mapping

Hi. I'll see if I can answer this, as one of the audio guys at Guitar Center walked me through the same thing. Here goes...

Connect DD55 midi out to MBOX midi in
Connect DD55 midi in to MBOX midi out
Connect two 1/4" cables from DD55 audio out LR to MBOX in 1 and 2

You should then be able to set up one midi track, one instrument track (stereo) and one audio track (stereo) and begin recording.

Hope that helps.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-20-2011, 12:25 PM
hillelkaps hillelkaps is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 28
Default Re: Need help with midi mapping

I have a midi cable going from the dd55 out to the mbox in. Im not sure how to set it up so I can hear the sounds through BFD. Can anyone help me with that? Please remember that I'm new to MIDI so If you know how to and can tell me, Please explain thoroughly. I tend to need to hear it clearly to fuly understand it. Thanks again for all your help. I really cant begin to tell you how much I appreciate it
Reply With Quote
  #5  
Old 05-20-2011, 07:10 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,835
Default Re: Need help with midi mapping

A few things to consider here. 1-no midi will find its way into your session until you go to Setup?Midi?Midi Studio and create an instrument(the dd55) and select the post where it's midi will enter(the midi input of the Mbox). Then, you only need a stereo instrument track(this track combines midi and stereo AUX). You don't even need quarter inch cables from the dd55 because you are wanting to use the sounds from BFD. Insert BFD in the top insert slot on the instrument track(must be slot A). Put the instrument track in record ready and hit pads on the dd55. Do you hear anything from any pad? If not, try taking BFD off and inserting MiniGrand(give it a moment to load). Now do the pads play any sound?(the reason to test with MiniGrand is; it should make a sound from any pad on the dd55 because it has so many notes available. 88 notes vs. maybe 2 dozen in BFD). If none of this is working yet, I suspect a midi problem so open a midi track and put it in record-ready. Now when you hit pads, do you see the midi track meter moving?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 05-23-2011, 07:28 PM
hillelkaps hillelkaps is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 28
Default Re: Need help with midi mapping

Thanks to everyone I have it at least being recognized. What I cant seem to figure out is how to get the sounds of the BFD drumkit to play when i play on the dd-55. I don't know much about MIDI or MIDI mapping so if anyone has successfully done it before that would definitely be the best way for me to understand it
Reply With Quote
  #7  
Old 05-24-2011, 07:27 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,835
Default Re: Need help with midi mapping

Its all going to happen in the dd55(or its maybe not going to happen at all). AFAIK, you have to set the midi note number for each pad on the dd55, so each pad with trigger the desired drum sound in the plugin. Alternately, open the plugin and see if you can assign sounds to different midi notes than the default(which is a question for BFD, not Pro Tools).

Here is the page of the dd55 manual that should help you out: http://i182.photobucket.com/albums/x...2/dd55copy.jpg
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 05-24-2011, 10:20 AM
hillelkaps hillelkaps is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 28
Default Re: Need help with midi mapping

So I am able to change the MIDI settings in the program itself but I'm still not hearing anything throught the program. any other suggestions ?
Reply With Quote
  #9  
Old 05-24-2011, 01:39 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,835
Default Re: Need help with midi mapping

Quote:
Originally Posted by hillelkaps View Post
So I am able to change the MIDI settings in the program itself but I'm still not hearing anything throught the program. any other suggestions ?
Try my suggestion of NOT changing midi in the plugin. Do it on the dd55
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Midi Mapping audiocontrol macOS 0 08-21-2013 05:04 AM
Midi mapping in PT8 laaaakes5 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 11-15-2009 10:56 PM
midi mapping therecordinghouse 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 12-21-2008 06:14 PM
Midi Mapping in PT7 DaMixG 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 07-18-2006 05:22 PM
Mapping Mapping Mapping! Please Digi, Hear Us... relaxo MIDI 0 11-03-2005 09:44 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:04 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com