Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-26-2019, 04:31 PM
Cayce Cayce is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 85
Default Abnormal MIDI Instrument Track Latency

I’ve been having problems with a MIDI drum track for several days now. While recording, low latency monitoring and delay compensation are both off. Buffer size is 512 and I’m running no plugins. I’m using Superior Drummer with all drum instruments/mics routed to separate tracks in PT, a standard setup I’ve used for years with no issues. I record the MIDI track with a Yamaha CP40, get a great playback, quantize, and I'm off to work on other audio tracks. But as soon as I disengage the record button on the MIDI drum track, there’s a latency of about 300 ticks applied to the playback. That’s just about a third of a beat of latency just for releasing the record button, throwing everything off.

To correct this I have to engage the Delay Compensation, putting the MIDI track back in sync. When I do that, though, any other track I try and record on has the same amount of latency applied to the input signal, no matter what my buffer setting, or whether low latency monitoring is engaged. My input signal is delayed by the same 300 ticks.

Today I upgraded from 2018.7 to 2019.6 hoping that would solve the problem but it didn't. My project is on hold until I can get this worked out, and I'm under a deadline. Any help would be appreciated.

Thanks.

Pro Tools 2019.6
iMac (Retina 5K, 27-inch, Late 2015)
4 GHz Intel Core i7
32 GB 1867 MHz DDR3
3 External Monitors: 27", 24" & 65"

Last edited by Cayce; 08-27-2019 at 11:25 AM. Reason: update
Reply With Quote
  #2  
Old 08-28-2019, 12:41 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,799
Default Re: Abnormal MIDI Instrument Track Latency

Grasping at straws, but.....You say there are no plugins except Superior Drummer....Are there any sends in use? If so, make sure that each send actually goes somewhere. Every time I have had oddball latency, it turned out that I had a send on a track(any track in the session) that had no destination. This caused a bit over 1900 samples of bogus ADC. Fast way to check; make all sends inactive and test
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 08-28-2019, 01:35 PM
Cayce Cayce is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 85
Default Re: Abnormal MIDI Instrument Track Latency

Hey, Albee;

It's ok to be grasping at straws... been there a while, myself. No straw left behind.

There aren't any sends in play. What I've further done in troubleshooting is totally disengaged/muted the Instrument input on the track and physically unplugged the CP40 from the system, so whatever it’s doing, it’s doing within Pro Tools, seems to me.

Puzzled and behind schedule...
__________________
iMac (Retina 5K, 27-inch, Late 2015)
4 GHz Intel Core i7
32 GB 1867 MHz DDR3
2TB Internal Fusion Drive
2 4TB External Drives with Mirrored Backups
2 External Monitors: 27" & 65"
Reply With Quote
  #4  
Old 08-29-2019, 05:40 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,799
Default Re: Abnormal MIDI Instrument Track Latency

Hmmm, a buffer of 512 would never work for me. I do all tracking at the 64 setting.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can one midi or instrument track, trigger, multiple instrument tracks simultaneously? jamesleonard Pro Tools 2019 5 05-24-2019 07:33 AM
Sending MIDI from Instrument track - Latency cshaw Pro Tools 12 0 10-30-2015 10:22 AM
Help! PT11 - Instrument-track PB/REC issues & DPC latency? Hellan Windows 6 08-24-2015 08:06 AM
HELP with Low latency mode & instrument track paul_g macOS 1 02-21-2015 11:44 AM
ADC Audible Latency When ANY Instrument Track Is Record Enabled Intransit Pro Tools TDM Systems (Mac) 13 09-15-2011 03:07 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:28 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com