Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Pro Tools | Control

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-31-2015, 09:30 AM
danevaz danevaz is offline
Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: New Jersey, US
Posts: 27
Default Can You Use PTC w/o Internet Connection?

Hi All,

PT 11.3.1, WIN 7, 24GB memory.

Downloaded latest Eucon 3.3.2 and set up PTC (v1.0.4) on iPad Mini 4.

Using (very) old Netgear "g" 2.4ghz, 54 mbps router.

iPad is @3 feet away from the router's antenna.

Basic transport controls, faders, mutes, solos, etc., are working (albeit a few glitches here and there which require more testing/hacking).

But here's the question - can I use PTC without my computer being connected to the internet?

I'm not a networking maven, but I have my cable modem's ethernet "out" connected into the internet "in" port on the back of my router.

Then from one of the router's (4) local ethernet ports, connect to the ethernet "in" port on the back of my computer.

Then of course, use wi-fi to connect the iPad to the router/computer.

But if I disconnect my computer from the internet by disabling my Local Area Network connection (on the computer), I also lose connectivity between my iPad and the router.

I don't like being connected to the internet while using ProTools (especially when I'm tracking) as I like to disable my Anti-Virus and firewall, etc. to minimize conflicts and unexpected popups.

So...
Is there a way to configure my setup so that even if my computer is not connected to the internet, my router will still put out a wireless signal so that the iPad can connect (wirelessly) to my computer and I can use PTC when I'm tracking?

Thanks,
Danny V.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-31-2015, 04:18 PM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,697
Default Re: Can You Use PTC w/o Internet Connection?

you could just unplug the Modem - Router Cable .. also: 5ghz works much better for PTC ..

i have been asking how we can HardWire an iPad for use with PTC .. i think it takes a Lightning to USB then USB to Ethernet ..

when i get a USB to Ethernet I will test that out ..

Quote:
Originally Posted by danevaz View Post
Hi All,

PT 11.3.1, WIN 7, 24GB memory.

Downloaded latest Eucon 3.3.2 and set up PTC (v1.0.4) on iPad Mini 4.

Using (very) old Netgear "g" 2.4ghz, 54 mbps router.

iPad is @3 feet away from the router's antenna.

Basic transport controls, faders, mutes, solos, etc., are working (albeit a few glitches here and there which require more testing/hacking).

But here's the question - can I use PTC without my computer being connected to the internet?

I'm not a networking maven, but I have my cable modem's ethernet "out" connected into the internet "in" port on the back of my router.

Then from one of the router's (4) local ethernet ports, connect to the ethernet "in" port on the back of my computer.

Then of course, use wi-fi to connect the iPad to the router/computer.

But if I disconnect my computer from the internet by disabling my Local Area Network connection (on the computer), I also lose connectivity between my iPad and the router.

I don't like being connected to the internet while using ProTools (especially when I'm tracking) as I like to disable my Anti-Virus and firewall, etc. to minimize conflicts and unexpected popups.

So...
Is there a way to configure my setup so that even if my computer is not connected to the internet, my router will still put out a wireless signal so that the iPad can connect (wirelessly) to my computer and I can use PTC when I'm tracking?

Thanks,
Danny V.
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #3  
Old 01-01-2016, 08:20 PM
danevaz danevaz is offline
Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: New Jersey, US
Posts: 27
Default Re: Can You Use PTC w/o Internet Connection?

Yes, after some trial and error I figured that out.

Once everything was setup properly I just disconnected the WAN ethernet cable from the cable modem.

Computer is offline, but the iPad can still connect wirelessly to computer.

Danny V.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-02-2016, 10:37 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,697
Default Re: Can You Use PTC w/o Internet Connection?

right on ... happy Controlling
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #5  
Old 03-31-2018, 01:33 PM
Philharmonic7 Philharmonic7 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 61
Default Re: Can You Use PTC w/o Internet Connection?

Trying to achieve the same issue but not getting the results. Could you please elaborate your steps
Reply With Quote
  #6  
Old 04-06-2018, 06:03 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,814
Default Re: Can You Use PTC w/o Internet Connection?

Quote:
Originally Posted by Philharmonic7 View Post
Trying to achieve the same issue but not getting the results. Could you please elaborate your steps
There's not much to elaborate on here. Connect the computer to a wifi router(NOT to the yellow connector). Use a mid-level or better dual band 5GHz model and log onto that network with your iPad. Install Eucon software and it should recognize your iPad. Open Pro Tools>Setup>Peripherals menu and find the tab with "Enable Eucon" and check the box You probably could also find some helpful tutorials on youtube.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
do i need an internet connection? lburger69 Pro Tools 11 0 06-18-2015 11:34 PM
internet connection demariai macOS 0 11-29-2011 12:26 PM
Internet Connection Disconnects PT 7.3 LE Kristine Robin! 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 14 12-27-2006 02:13 PM
internet connection lacsong 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 06-07-2006 10:20 AM
Can my internet connection cause PTools to crash? ericgoldstein 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 13 06-06-2004 09:20 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:10 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com