Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-20-2019, 01:04 AM
tnipe tnipe is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Norway
Posts: 77
Default Best way to increase tempo of percussion 1 bpm?

I've gotten some nicely recorded tracks from a percussionist. Now I find myself wanting to increase the tempo of the whole song by 1 bpm. How would you go about it? Can elastic audio do this with no artefacts? If the audio quality of the recording is affected by it, I wont do it probably.

Thanks for your input!

Last edited by tnipe; 05-20-2019 at 03:01 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-20-2019, 04:34 AM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,184
Default Re: Best way to increase tempo of percussion 1 bpm?

Elastic Audio will do it just fine, only make sure to select the proper algorithm for each track.
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #3  
Old 05-20-2019, 05:30 AM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,508
Default Re: Best way to increase tempo of percussion 1 bpm?

Quote:
Originally Posted by amagras View Post
Elastic Audio will do it just fine, only make sure to select the proper algorithm for each track.


It will, but it won’t be artefact free. It can never be. Wether it’s noticeable is another story.

As you suggested, I would definitely do it and start with the Percussive algorithm. The fact that you’re increasing the tempo and by such a small amount is in your favour. More than likely, you won’t notice it.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #4  
Old 05-20-2019, 05:33 AM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,184
Default Re: Best way to increase tempo of percussion 1 bpm?

Right , 1 bpm won't be a problem, it will be pretty much the same as using EA for quantization and usually going up has less artifacts than going...down
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #5  
Old 05-20-2019, 07:05 AM
tnipe tnipe is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Norway
Posts: 77
Default Re: Best way to increase tempo of percussion 1 bpm?

Thanks guys, I'll give it a try.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-28-2019, 06:09 AM
Thiemesen Thiemesen is offline
Member
 
Join Date: May 2019
Location: Raleigh, NC
Posts: 1
Default Re: Best way to increase tempo of percussion 1 bpm?

Quote:
Originally Posted by amagras View Post
Right , 1 bpm won't be a problem, it will be pretty much the same as using EA for quantization and usually going up has less artifacts than going...down
What's the value that you may start running into problems at btw?
Reply With Quote
  #7  
Old 05-28-2019, 08:01 AM
amagras amagras is offline
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 3,184
Default Re: Best way to increase tempo of percussion 1 bpm?

Quote:
Originally Posted by Thiemesen View Post
What's the value that you may start running into problems at btw?
Depends on the resolution of the session, the content of the track, your luck... You have to experiment and listen in isolation
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools Software 2019
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #8  
Old 05-29-2019, 09:20 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 3,991
Default Re: Best way to increase tempo of percussion 1 bpm?

Quote:
Originally Posted by Sardi View Post
It will, but it won’t be artefact free. It can never be. Wether it’s noticeable is another story.

As you suggested, I would definitely do it and start with the Percussive algorithm. The fact that you’re increasing the tempo and by such a small amount is in your favour. More than likely, you won’t notice it.


Sent from my iPhone using Tapatalk

So, if elastic audio creates an artifact, and no one can hear it, does the artifact exist? (A variation of "if a tree falls in a forest...)
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC
Dell XPS 435T/9000 Win-10 Pro 24gig RAM
IntelCore i7 CPU 920@2.67GHz
Pro Tools 2018.12
Focusrite Scarlett 8i6


Reply With Quote
  #9  
Old 05-29-2019, 07:24 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,629
Default Re: Best way to increase tempo of percussion 1 bpm?

Quote:
Originally Posted by DonaldM View Post
So, if elastic audio creates an artifact, and no one can hear it, does the artifact exist? (A variation of "if a tree falls in a forest...)
Or, if a man says something and no women are around, is he still wrong?

I agree that EA SHOULD work.....

Steps:
1-Place all audio tracks in TICKS mode.
2-Enable EA on each track, using the appropriate version for each track(Rhythmic for drums/percussion, Monophonic for Bass and vocals, Polyphonic for guitars and keyboards(not midi stuff), etc.
3-Change the tempo to your desired and watch the tracks(EDIT window) and they SHOULD visually change to reflect the new tempo(midi and Instrument tracks are in TICKS mode by default, so those should change tempo without and extra work.
4-If it DOES sound bad(due to EA artifacts, you can always close the session WITHOUT saving(reopen and try something else).
5-Get the demo of Serato Pitch 'n Time Pro and use it in AUDIOSUITE mode and render audio to the desired BPM(Serato PnT is expensive to buy, but its one of the absolute best options for tempo and pitch change with the least artifacts
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
why does my tempo increase when i bounce to disk? Abel0470 Pro Tools 9 6 07-04-2011 04:59 PM
Gradually Increase Tempo of a Phrase goat1927 Pro Tools M-Powered (Mac) 0 02-17-2010 10:39 AM
Increase Tempo gooner Tips & Tricks 4 05-12-2007 12:33 AM
Increase Tempo of Recorded Song emelare 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 12-13-2005 01:34 PM
Need to gradually increase TEMPO metrov General Discussion 6 03-26-2005 07:02 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:18 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com