Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-19-2018, 08:05 AM
nucelar's Avatar
nucelar nucelar is offline
Member
 
Join Date: May 2006
Location: Barcelona
Posts: 383
Default Quick Question HD Native Thunderbolt

Hi, I have a quick question regarding the Thunderbolt box. I could not find it in the manual...

Can I use it without actually connecting an I/O interface device (like an Omni)? i.e just using the onboard headphone output?

Does it show as an audio device in System Preferences when in this state (without I/O)?


I'm having problems detecting it under 10.13

Thanks!!!
Reply With Quote
  #2  
Old 09-19-2018, 09:44 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 11,633
Default Re: Quick Question HD Native Thunderbolt

Doubt that will work as the TB Box isn't an interface on its own and PT needs an interface or built in soundcard to work. Why would you want use that box for a headphone unit anyway?
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #3  
Old 09-19-2018, 09:51 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 1,802
Default Re: Quick Question HD Native Thunderbolt

Quote:
Originally Posted by nucelar View Post
Can I use it without actually connecting an I/O interface device (like an Omni)? i.e just using the onboard headphone output?

Does it show as an audio device in System Preferences when in this state (without I/O)?
No.

(And btw, the headphone out isn't done in the TB box. It is a re-route back from the audio interface via the digilink cable and is always on the 1-2 out on that interface. Nothing is done by the TB box itself)
__________________
Pro Tools Ult 2019.6, HDX 3, MTRX/SPQ, HD Omni • Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6 • RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #4  
Old 09-19-2018, 03:09 PM
nucelar's Avatar
nucelar nucelar is offline
Member
 
Join Date: May 2006
Location: Barcelona
Posts: 383
Default Re: Quick Question HD Native Thunderbolt

Hi,
Thanks both for the reply, tomorrow morning I will try connecting an HD I/O and see what happens.

I was doubting because in the product info (https://www.avid.com/es/products/pro-tools-hd-native) it says
Quote:
"And it offers easy connection to the latest Mac and Windows-based desktop and laptop computers for dedicated studio use or on-the-go creation."
I find it a bit misleading to call it "on-the-go creation" when you need a mains-powered rackmount unit to make it work
Reply With Quote
  #5  
Old 09-19-2018, 03:22 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,248
Default Re: Quick Question HD Native Thunderbolt

Sure it can be understood as a totally battery-powered solution, but coming from the HD world the wording is easy to understand. Before that little box we needed to carry a full desktop workstation to connect to the HD interfaces, now that gear can be connected to a laptop via HDN|TB
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-20-2018, 01:21 AM
nucelar's Avatar
nucelar nucelar is offline
Member
 
Join Date: May 2006
Location: Barcelona
Posts: 383
Default Re: Quick Question HD Native Thunderbolt

Problem solved!
I connected an 192 I/O and everything works fine as expected!
Thanks again!
Reply With Quote
  #7  
Old 10-08-2018, 07:51 AM
John S. Hetrick John S. Hetrick is offline
Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Columbus, Ohio
Posts: 34
Default Re: Quick Question HD Native Thunderbolt

Quote:
Originally Posted by nucelar View Post
Problem solved!
I connected an 192 I/O and everything works fine as expected!
Thanks again!
If you don't mind me asking, how did you hook this up? Which cable?

Thanks!
Reply With Quote
  #8  
Old 10-08-2018, 10:10 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,248
Default Re: Quick Question HD Native Thunderbolt

You only need mini-digilink to digilink adapter to be able to connect old HD interfaces. Unsupported, yes, but works as expected
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-10-2018, 10:48 PM
Extreme Mixing Extreme Mixing is offline
Member
 
Join Date: Sep 2000
Location: Van Nuys, CA. USA
Posts: 1,328
Default Re: Quick Question HD Native Thunderbolt

But if you want to travel, all you need is your iLok key and you can use the headphone jack on your computer. It works perfectly. You can't record, but you can mix and edit and get lots of work done. No thunderbolt and no 192 required.

Steve
__________________
Steve Shepherd
Extreme Mixing
Reply With Quote
  #10  
Old 10-11-2018, 03:55 AM
Mark Ziebarth Mark Ziebarth is offline
Member
 
Join Date: Nov 1998
Location: Hamburg, Germany
Posts: 658
Default Re: Quick Question HD Native Thunderbolt

But you’re sure the headphone of HDN TB doesn’t work when no interface is connected? I remember they told about the good quality and the high level of the headphone output... or am I wrong? I’m thinking about getting one and would use it half of the time with headphones only (when at home or on the road).

Best

Mark
__________________
Mac Pro 2010 3.66 GHz six Cores, HD Native, 192 I/O, Avid Dock, Artist Mix and Pro Tools Ultimate
Mac Pro 2008, RME Fireface, Pro Tools 12, Euphonix MC Control
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question on Avid HD Native Thunderbolt Core Joe Courtney Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 9 01-22-2017 11:42 PM
HD native thunderbolt/192 question joehaven Pro Tools 11 1 10-23-2015 02:32 PM
Quick question for an HD Native Thunderbolt owner HearInc Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 24 08-13-2015 11:27 AM
Native Thunderbolt Adapter question musicmixer04 Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 0 04-23-2015 07:10 AM
HD Native Thunderbolt question Norrie Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 9 01-07-2015 12:11 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:51 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com