Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-01-2016, 11:01 AM
stixman stixman is offline
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Tavernier USA
Posts: 3
Default stereo to mono help Please

Hi dear friends.........

If anyone can put me right on this i would appreciate it a lot.

My question is this. which is the right /best/correct way of making a stereo virtual instrument track or any stereo audio track a Mono audio track without phase or attenuation problems .?

All my stereo files must be in Mono as its for a live show .

1. recording the stereo track through a mono bus to a mono audio track

2. recording the stereo virtual instrument track onto a stereo track and then splitting the stereo track into mono and keep the left side and pan that center.

3. recording the stereo virtual instrument track to a stereo audio track and then bouncing that stereo track through the mono (Summed) feature in pro tools.

Thank you so much guys for your time and expertise on this matter.

Happy mixing

Ric
Reply With Quote
  #2  
Old 09-01-2016, 02:45 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,906
Default Re: Stereo to mono question

My 2 cents only;(and much of this depends on what the VI sound is)
If its a sound that is usually handled in mono(like maybe a bass guitar VI), I would simply pan both sides to center and leave it. If I decide to commit it to an audio track, I would then use the Commit function, and assuming it will only commit as a stereo track, I would split out to dual mono and then hide/Make Inactive the stereo version and 1 of the 2 split mono tracks.

Having said that, it raises 2 questions(for me). 1-does it matter(IOW, why not leave it as is)? 2-does panning both sides to center change the sound(other than maybe make it slightly louder)?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A question about mono/stereo plug ins on mono tracks. rockguitarist1255 Pro Tools 10 2 12-24-2011 08:33 PM
mono / stereo question shambles Pro Tools 9 21 03-19-2011 09:12 AM
Stereo Aux vs Mono Aux and Turning that Mono into stereo via a stereo Plugin JesseF 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 10 02-14-2010 10:01 AM
Stereo and Mono question Daubian Post - Surround - Video 2 03-15-2007 10:08 PM
Stereo/mono question totemspock 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 01-25-2005 09:28 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:30 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com